Tuesday, July 19, 2011

18 weeks check up

Assalamualaikum..

Semalam, aku dah selamat pegi cek perut.. pegi petang, tak ramai sangat orang, kul 3 dah habis.. mengikut kiraan aku dan juga lilypie sticker tu, aku dah 18 minggu lebih la, tapi mengikut kiraan nurse tu baru 17 minggu lebih.. hmm.. tak kesah la, janji sihat semuanya.. So, how's the result yesterday??

result yang paling mengejutkan aku adalah berat badan aku. naik 3.5kg okey.. aku macam tak percaya!! sebabnya bulan lepas, dia menten je 45kg selama 2 bulan.. tiba2 bulan ni, haa amik ko 48.5kg. tapi bila nurse tu tanya berapa berat? aku jawap 48kg je.. aku tak cakap lagi 0.5kg tu.. huhu.. aku ni merisau takut tiba2 aku terkencing manis balik kan sebab berat aku naik banyak gile... sekali tu nurse kata, okey kita amik darah skit.. cucuk la kat jari sikit.. tiba2, result dia 12.9!! aku terkejut sekali lagi.. mati la aku kena minum air gula lagi lepas ni.. hari ni pakai baju kurung, dah terasa ketat baju kurung.. nak pakai baju pregnant, perut kecik lagi.. 

Pastu nurse tu kata ok la tu, biasanya 11 ke atas adalah normal.. pulak!! habis tu dulu saya minum air gula kena 10.5 dah kata tak okey?? nurse tu senyum2.. ini amik kepekatan darah.. oooo.. alhamdulillah, selamat aku.. aku dah cuak gila ingatkan kencing manis okey.. lega sangat2.. pastu, settle kat kaunter depan tu, kena cek perut pulak..

kali ni, hampa lagi, tak dapat dengar heart beat baby.. perut aku kecik lagi, tak rasa lagi.. so, nurse tu tekan2 cam tu je perut aku.. tak pela, bulan depan la pulak. dia kata nak scan bergambar better pegi time dah 5 bulan. baru nampak jelas sikit.. setakat ni, aku baru sekali je scan masa 6 weeks dulu.. tak pela, ibu tahu adik baby sihat kan dalam perut ibu ni. kadang2 tu aku ni selalu fikir lebih.. selagi tak kuar, selagi tu la tak tahu keadaan sebenarnya camana kan.. harap2 sihat sejahtera, sempurna sifat zahir dan batinnya, panjang umur nya, Allah permudahkan aku bersalin kali kedua ni.. amin...

Last sekali, aku diberi vitamin OBIMIN.. sebelum ni dapat yang asing2 iaitu asid folik dan B- complex.

nah, amik. sekali besar gedabak tapi telan sebijik sehari.. dapat free.. kalau kat luar ni mesti mahal vitamin ni..

Okey la.. nanti sembang2 lagi k.. babai.. wassalam :-)


10 comments:

rizaros said...

wah tahniah kak.. sy masa prgnt naik kat 30kg.. grr..tkut :P

Syahada Ahmad said...

masa sha peknen dulu sokmo masalah HB low. buku pink tu jarang ngat la tepek sticker putih, hijau je manjang.

malas nk dengar nurse bising2, sha makan pil eberet, lagi kuat dari obimin, malam sebelum checkup esoknya mmg sha makan ar, hehehe... so far taktik menjadi. ;-)

Suliana said...

rizaros,

mekaceh :-) 30 kg?? hehe.. tak pela, janji dah slim balik ok la tu kan..

Suliana said...

sya,

yeke.. HB low kalau tak mkn pagi, mmg blh jadi rendah.. su pun ada gak sticker hjau tu satu tapi tak tahu la reason apa dia tampal.. GDM kot. hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eheheh okla tu..ingatkan cek kencing manis..upenye tgk HB eh..wekekek lawak plak sue ni..

takpe..sue menten kuwus je org tengok..:-)

fieda said...

dulu saya pun mkn gak obimin tu tp kaler pink..

faiez said...

insyaAllah..biasela ibu akan risau yg bebukan..doakan yg terbaik k...faiz sticker putih..tp last2x kena cease..hahahahahah

Wanita Luvly (^__^) said...

sama ah ngn wani dl..xder kencing manis tp nurse kate ade kencing manis..padahal berat yg naik tiap2 bulan biasa je dlm 1kg per month..xpasal2 kn minum air gula..stress!heee~

Erin Rashid said...

aku rasa esok2 aku buka buku pink kt msia mesti aku blur
sticker hijau utk apa, putih utk apa
pil obimin wat so ever bila kena dpt
blur..blur!

Suliana said...

thnks sume for the comment.. tak smpt nal balas satu2.. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails