Wednesday, June 8, 2011

Pulau tioman part 5 - the end

Assalamualaikum..

Yehaa.. bertemu lagi dalam segmen Tioman di hatiku.. haha.. ayat tak menahan.. Okey, macam dah sampai penghujung rancangan je ni.. okey, on the 3rd day kami siap2 nak balik.. cuaca hari tu sangat sedih.. hujan sepanjang masa. konon2 pagi tu nak last round main air pantai, tapi sebab malas nak berbasah2 lagi dan bersejuk2 lagi, kitorang decide untuk kemas2 beg dan golek2.. haha.. naik feri pukul 12.30 tenghari. tapi cuaca hujan, feri lambat datang.. kemudian, tibalah satu feri dalam pukul 1 lebih macam tu. feri kecik. dia kata hanya boleh muat 19 orang saje.. 

Dalam pada hujan2 tu, berebut2 la kami tak nak ketinggalan menaiki feri. time ni, anak sedaraku, darwisy tu dah menangis2, berjurai2 air mata. mungkin dia tak suka ramai2 orang dan panas walau pun hujan. aku yang tengok ni pun kesian. kitorang dapat naik feri tu, tapi family dia tertinggal kat luar.. bila merayu, baru la dapat masuk, sebab ada anak kecil.. hmm.. Alhamdulillah sume family kitorang dapat masuk feri, ayah dan suami ku tak dapat tempat duduk sebab kasi kat darwisy tadi.. diorang pun duduk kat luar feri tu.. berbasah-basahan.. ni lah lagi satu yang aku nak komplen feri ni tak de sistem ke.. kenapa nak kena rebut2. kalau tak rebut, tak dapat la aku naik walhal janji kul 1230 feri sampai..

Okey.. babai to Pulau Tioman.. Insya-Allah jika keadaan mengizinkan akan sampai lagi kami untuk melihat keindahan ciptaan Allah.. Ole-ole dari tioman apa ye? haa... tioman ni tak best sangat tempat shopping dia.. ada la duty free kat kg. tekek tu, tapi duty free apa bendanya, rokok dengan arak je la yang murah. yang lain tu sama je... tapi yang bestnya, kalau nak shopping banyak2 boleh pakai kad kredit. hehe.. so, habisla dalam 100 lebih aku kat sini.. ole-ole untuk budak opis.. yela, nak gi tioman satu malaysia tahu kan.. huhu.. tapi, laki aku tak beli apa, tak tahu nak beli apa katanya.. hmm pelik la orang laki ni.. tapi aku rasa lagi best beli kat gerai2 tepi resort tu.. boleh diskon2, lagi banyak pilihan..

tapi kan lagi satu nak komplen. kenapa tempat2 percutian dalam Malaysia ni perlu ada bar untuk arak? siap ada wakaf untuk beer lagi. Kalau masuk negara kita, perlulah ikut adat resam kita kan, negara Islam kan, tak perlulah diagung2kan air kencing syaitan tu.. Tapi, resort yang aku duduk tu memang tak supply arak la. siap ada papan tanda lagi tak boleh bawa arak ke kawasan tu.. hmm ntah apa2..

 buat kenang-kenangan..

 sape pun tak amik gambar waktu balik, kecuali aku.. sume dah tak layan bergambar dah.. hehe

 cuaca hujan time balik. diambil oleh suamiku yang duduk di luar feri.. 

sunset snapped from my olympus.. 

eh, dah habis dah ke cerita pulau tioman? hmm.. tak sempat nak sampai part 6.. hehe.. ni jelah kenangan terindah untuk tahun 2011. impianku dalam salah satu wishlist year 2011 nak ke pulau dah tercapai. alhamdulillah.. tahun depan, pegi tempat lain pulak... banyak duit nak berjalan? hmm.. actually aku ikat perut juga nak cuti2 ni tau. bukan aku sorang je, adik badik aku yang lain pun sama.. terpaksa kumpul duit kalau nak berjalan. hmm.. sorang berapa? sebab aku pegi time cuti sekolah, super peak season, harganya lebih kurang RM300++ seorang.. ni aku pakai ejen, main surf je dalam tenet. nanti kalau dah pandai jalan sendiri, boleh la amik yang ala carte, orang kata lagi murah kan.. tak pe, first trial untuk ku sekeluarga..

Okey.. the end.. hmm..esok2 nak cite apa plak ye :-p

 

15 comments:

faiez said...

hikhik..time balik mmg dh xde pk nk bergambar..penat..feri ke Redang okla...xde berebut...besar...2 tingkat

Taste Of Tapah said...

ini aku komen!!!!!! nak buah tangan!!!

Suliana said...

faiez,

ye ke.. mungkin cuti sekolah kan. nnti gi redang plak la. hehe

Suliana said...

zeti,

kan aku dah suruh mkn sotong kering tadi.. hahaha.. yg lain2 dah habis la.. hehe.. sian ko, ala tak best pun ole2 tioman..hehe.. next trip ye :-p

Ilhamny.com said...

aik buah tangan tioman..rocky..?????

ejaMaria said...

hehehe... klu akak ngan hubby suke me-redah je... yg penting book bilik... pastu dah sampai tempat kena cari 'map'... yg lain memang 'redah' je la... tp satu je yg kureng bila main redah ni... klu sorang sesat / salah jalan yg lain jgn komplen banyak... karang ada yg naik hangin... ;p

lily lotus said...

cantik sgt sunset tu :) mmg lyn feeling habis

Taste Of Tapah said...

sob sob... sampai hati ko.......

aku nak jugak..hehe

Suliana said...

linda,

tu buah tgn aqil utk diri sendiri.. hehe

Suliana said...

kak maria,
hehe.. klu family kita je tak pe, tapi klu bawa ramai2 org kena proper skit la kan. kang tak pasal2 ada yg kena sembur ni.. hehe

lily,
ye, cantikkan, i yg amik.. hehehe..

zeti,
ala bucuk2.. tak pe, nnti aku korek2 kat umah keychain mana lagi yg ada.. haha

misscha said...

wah sampai part 5....giler ar karangan 5 muka surat...sy bg A++ cek puan

Mama Farra dan Faris said...

besttnya ..tingin nak ke sana pulak

Suliana said...

kak y,

nnti cuti sekolah akan dtg, boleh la book.. hehe

Erin Rashid said...

aku pon teringin g pulau2 ni..
aku anytime je free.. laki aku je yg susah
adoiii! meroyan~

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails