Tuesday, June 28, 2011

JJCM: Thai Steamboat, Ampang

Assalamualaikum..

Kali ni aku nak bercerita tentang jalan2 cari makan.. hari rabu lepas-cite basi, pay day kan.. so, kitorang pegi makan steamboat, kat Thai Steamboat, Ampang.. ni ibu preggy yang nak makan.. so, kepada ayah yang tak berminat steamboat ni, sila la teman ibu makan dengan muncung nya ye.. hehe.

Aku dapat tahu kedai ni pun dari Puan Syahada.. orang ganu pun dah datang sini makan, apakan lagi orang Ampang kan.. Before this, memang kitorang pernah makan kat area2 sini, tapi tengok je kedai apa yang penuh sangat tu.. rupanya kedai itu.. so, baru sekali la kami masuk rabu lepas..

Kedai ni, harga dia ikut kepala. Dewasa RM 22, kanak2 RM 12. Minimum orang kena makan 2 orang.. ingatkan laki aku nak ngecek2 je kan.. sekali, tak boleh.. huhu.. boleh duduk bangun banyak kali amik segala seafood untuk direbus, selagi terdaya. kalau ada lebihan, dia akan caj RM 10 setiap 100gram.. so, jangan membazir.. Air, kira lain.. Food yang ada kat situ adalah seafood, sayur2 nak merebus2 tu, buah-buahan, aiskrim, rojak. macam2 la.. sume boleh makan dengan harga RM 22.. 

 sori la ye, gambar kedai lari. driver pecut time nak balik.. haha

sup ada macam2 jenis, tomyam ada, clear sup ayam pun ada.. aku pilih tomyam.. sebelah pedas, sebelah tak berapa pedas..

 first round.. sume seafood... sedap.. ketam ada, udang ada, pepahat ada..

 kuah tomyam.. nasi goreng dan mi goreng juga ada, kalau rasa2 tak kenyang makan ini saje..

 budak ini agak crancky tau.. ni makan aiskrim dlm demam2 tu.. kalau ikutkan, mahu terbalik periuk steamboat tu, kalau tak sabar dengan karenah anak... sabo je la..

 suasana dalam kedai. juga ada meja kat luar kedai..

budak ngengada malam tu..

Puas hati jugala makan situ, cuma kalau nak duduk sejam, macam tak berbaloi je kan, duduk la 2 jam nak menghabiskan RM 22 sorang tu.. haha.. tapi, kami lepas 3-4 kali tambah lauk, terus blah.. hehe.. sape2 suka steamboat, leh la datang sini.. depan IPD Ampang Jaya, sebelah UDA Ocean dan panggung wayang Galaxy..
 

5 comments:

faiez said...

air liur meleleh.....

Suliana said...

hehe.. meleleh aje faiz ni.. :-)

Sharinginfoz said...

sedapnya terasa lapar le pulak malam2 ni

Kasih Kita said...

Best jugak kan.. lama dh x mkn steambot

Syahada Ahmad said...

hehehe, bangga lak rasa bila nama ai disebut2. ekekeke

klu jenis yang tak makan banyak mmg rugi ar, tp x pe ar, at least bila orang tanya "dah pernah makan kat Thai Steambot?". boleh la kasi jawapan YES. korang penah? *motip?* :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails