Friday, May 27, 2011

shopping kain raya

Assalamualaikum..

Halllluuu... wah, mode happy nampak.. yelah, apa yang dihajati dah tercapai.. alhamdulillah.. dari hari ke hari menyebut nak balik kain, nak beli kain.. hari ni tercapai sudah hasratku.. abisla terbang la RM RM ku itu.. keperluan rite? setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia itu.. lalalalala... :-)

Tadi, kitorang berarak pergi kedai kain. Dari Jalan TAR terus ke Jakel.. fuh, penat juga kaki melangkah.. sanggup tak makan dulu, demi mencari kain. nasib baik ramai nak mengikut kali ni, kalau tak, tak de kawan tak syok juga jalan sorang2 kan.. 

Kat Kamdar, aku beli kain baju melayu untuk suami dan anak kecilku.. ok, settle. tema tahun ni warna biru laut.. Actually, tak de la bertema2 bagai, tapi amik je la kaler yang tak pernah ada lagi kan.. Ok, slow motion bergerak ke Jakel plak..

tara.. muka hepi dapat beli kain.. kat Jakel beli kain aku plak.. tahun ni ada 3 pasang baju kurung pahang plus 1 baju kebaya yang dibeli dari kawan semasa dia ke Bandung.. tahun ni, kenalah pakai baju kurung pahang kan, yela, time raya nanti, perut dah besar sikit.. tak leh pakai kebaya2 ni.. ntah2, sume tak leh pakai kot, dah sume dah mengembang.. huhu..


inilah hasil rembatan ku.. siap aqil pun dapat kain semeter nak buat baju tido :-) Actually, baju raya ku adalah baju kerja ku juga. Aku tak de dah soping2 tanpa sebab nak beli kain buat baju kerja.. ni lah baju raya dan baju kerja.. Oh, kain2 ni akan diexport jauh nun ke teluk intan untuk dijahit. jangan tak tahu, jahit baju kurung saje baru RM 17-20, baju melayu plak RM 40.. haa... murah kan?? Tapi, terpaksalah adik yanti ni bawa naik bas dengan kain berpikul ni.. tak pela, yanti amik upah ngan sepupu yanti tu nanti yek.. hehehe.. kat jakel tadi, sape beli RM 250 ke atas, ada peluang untuk isi borang cabutan bertuah, boleh dapat tv LCD 54 inci kalau tak silap. kalau lebih RM 1000, boleh dapat keta viva tu.. tapi aku takat 250 tu je la, konon nak dapat tv la tu.. huh, punyalah banyak borang, tak pelah, ada rezeki dapat kan.. berangan je la..

Ada orang tanya, kenapa tak beli je baju siap??hmm.. aku pun tak tahu.. tak pernah beli pun baju siap. sebab kami adik beradik dulu, sume mama yang jahitkan baju. jadi, bila dah besar, memang tak pernah terfikir nak beli baju siap.. adalah, tapi sehelai dua je yang ada dalam koleksi baju2 ku.. Lagi murah ke baju siap?? hmm.. macam sama je bila dibanding2 kan balik harga. Belum tengok kualiti kain dan kualiti jahitan lagi. Harga adalah lebih kurang sama jika kos menjahit adalah dalam range teluk intan tu. Baju jahit adalah mahal jika sepasang upah jahit dah RM 50 plus beli kain may be RM 150.. Lagi save bajet, jahit sendiri.. Tapi, sejak dah ada si kecil ni, mesin jahit aku tak pernah berusik.. kecuali jahit yang simple2 je la.. hehe..

Okeyla, lain orang lain pandangan nya. Itu, pandangan aku saje. mana lah tahu kot2 satu hari nanti aku pun akan beli juga baju siap jahit. Tapi, kalau beli kain untuk dijahit, lagi banyak pilihan kan nak pilih, rambang mata jadi nya.. nyum nyum ...... :-)

Ok, selamat berhujung minggu.. babai.. wassalam

p/s: bab beli kain dah settle, tunggu nak raya plak untuk borong baju si kecil dan segala miscellenous things :-)

6 comments:

FazliShukor said...

hati2 kalau jalan tepi2 jalan tu....BAHAYE..kene peka dgn keadaan skliling yerk,.ngeh3

misscha said...

juara beli kain hari ini!! haha pandai org jakel tu pujuk2 beli tau...

ejaMaria said...

kalau beli baju siap tu, saiz badan standard S, M, L, XL mcm baju tu takpe la... ini badan bukan standard 'model'... mana bole beli siap... cutting tak sama mana sedap pakai... ;p

Suliana said...

ali,
baik encik :-)

misscha,
eleh.. u too.. just add 2 pieces of cotton will get the same :-) eceh, ckp omputih plak..

kak maria,
betul betul.. su plak, saiz S kadang tak de atau pun S tu besar, mmg tak sedap pakai la kan..

Taste Of Tapah said...

aku tak beli lagi nih... beli siap la jawapnya

Suliana said...

zeti, tak pe, masih ada masa lagi :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails