Tuesday, May 3, 2011

malam tadi, berjayakah saya?

Assalamualaikum dan selamat pagi kawan2!!

berkisarkan cerita nak menceraikan susu aqil.. macam mana ye semalam? agak2 korang rasa acik su ni berjaya tak untuk first nite? al-kisah.. cerita yang sungguh syahdu syahdan.. dari malam membawa ke pagi ni, bila teringat, memang berlinang air mata.. *sob sob sob*...

Malam tadi dah sapu kopi.. sebelum tido pun sapu lagi sebab macam dah hilang je kan kena baju sume.. tunjuk kat aqil, memang dia kata tak nak, aik (taik).. tibala masa untuk tido.. jeng jeng jeng.. ibu pun sibuk la membancuh susu mamamama dia tu. nak buat tu kena nyanyi sama2 okey.. huhu..

Hari pun dah lewat, dah nak dekat pukul 10 tapi dia masih ligat lagi. sepanjang tak menyusukan dia malam tu, kejenya asyik mengunyah keropok yang aku goreng.. lepas gian agaknya.. anybody ada keropok keping dari terengganu? boleh kasi kat saya yek. hehe..

Okey, bila time tido, dia dok gonggong botol dia yang berisi susu tu.. tak minum pun, aras susu tu sama je 200ml = 7 oz.. sampai la time dia nak tido, nak main game la, nak tengok bola2 dalam handphone ibu la. lama juga la proses tido dia tu.. dalam sejam gitu..



Pastu, bila dah tak tahan sangat, tangan dia pun slow tarik2 baju ibu. saat ni rasa kesian sangat.. ibu cakap la, aqil nak nenen ke? amikla.. hehe. saje je ibu ni dera perasaan aqil.. dia cakap tak sedap.. adoi, pandai pulak anak aku ni menjawab.. pastu, dia rengek2.. susu dia dah campak ke mana dah.. pastu, dia merangkak2 cium nenen aku, ada bau kopi. tindakan dia tu macam nak cuba tak nak, nak cuba tak nak.. akhirnya dia baring, tak berani nak cuba.. sambil2 tu tangan dia duk gentel2.. tiba2 je aku dengar bunyi kroh kroh.. dah tido.. KESIAN SANGAT!! perlahan2 air mata ni bercucuran, makin lama makin laju.. sesungguhnya pada fasa ini kekuatan semangat ibu dan anak amatlah diperlukan.. ibu kena keras hati sikit baru boleh berjaya..

tak tahu la nak cakap apa.. kejam sangat tak buat macam ni kat anak..kenapa? kenapa? kenapa? adakah terlalu drastik? tak lama aqil tido, aku pun basuh bersih2.. malam tu dia merengek2.. aku pulak tak boleh tido mengenangkan nasib anak.. dia pun masih teringat2 dalam tido tu, bila aku hulur, dia tak nak.. may be dia masih terbayang kopi tu kot. pastu, dia amik jugak.. lama dia hisap..kuat hisapannya.. oh kesiannya anak aku..

Selalu aku dengar atau baca cerita orang cerai susu anak nya.. macam gini perasaan nya ye.. memang sangat sedih. kesian kat anak.. lepas ni aku slow2 tak nak terlalu drastik sangat. waktu malam je boleh. nak tengok balik ni dia ingat lagi tak kopi tu.. 

untuk anak kesayanganku aqil 
" ibu sayang aqil sangat2.. ibu harap aqil faham kenapa ibu buat macam ni. aqil dah besar, dah puas aqil nenen dengan ibu kan, 2 tahun lebih kan.. tibalah saatnya untuk aqil bercerai susu dengan ibu. i love you so much, moga aqil jadi anak soleh yang menyenangkan hati kedua orang tuamu kelak, amiin."



 

17 comments:

~@mOi ~~ said...

olo... sian kan... nt musti kita tercari2x.. ye la, biasa bergayut jer.. tiba2x dah tak isap.. musti rase laen.. sedey..

Wanita Luvly (^__^) said...

sob...sob....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sob sob sob..sedih den baca..camnola rafiq nnti..tapi rasanye tak sempat cerai dia taram susu adik dia lak nnti..wekkekeke
dah berazam nak tandem nursing..if dia nak..alhamdulillah..if dia tamo pon ok gak sbb dah 2 tahun lebih..

su..nnti dah makin besar kandungan, lagi seksa tau nak susukan anak..sakit..bkn nak takutkan su..tapi kenyataan..huhuhu

mamamuaz said...

alamak..sedeynyer...kene kuat semangatkan....

Suliana said...

amoi,
tu la.. nak wat camana.. sampai masa dia kena juga putus susu..

wani,
sob sob sob :-(

rose,
skrg pun dah rasa sakit rose.. berkerut2 je muka menahan sakit time dia nenen.. rose, kita mmg niat nak tandem nursing, tapi org sekeliling yg tgk takkan faham.. negatif memanjang..

mamamuaz,
terima kasih.. tgh mencari2 semangat yg pudar..

Anonymous said...

sedihnye bace..goodluck ye..semoga berjaya..btw,im ur silent reader =) best bace blog ni..

Suliana said...

anony,
thanks ye sudi baca blog ni.. kenal2kan la diri tu :-)

Erin Rashid said...

sedihnye..sian aqil..
aku tak merasa sbb camimi susu badan kejap je
cuma dia isap pacifier tu sampai umur setahun lbh
nak ceraikan tu mmg susah
sbb pacifier tu hilang bawah tangga tak dpt cari2 juga
nak beli nun jauh kt sana
namun semua tu ada hikmahnya
sejak tu dia dah tak hisap pacifier lagi. seb baikk..

ejaMaria said...

sedih nya... banyak-banyak sabar ye Sue... kuat kan semangat... akak dulu nak ceraikan susu dgn Nayli pun sedih gak... tapi bila dia gigit puting... akak marah... hilang kesian pulak... hehehe... tak senonoh pulak...

dgn Luqman... cerai terpaksa sbb puting kena infection... nak baikkan puting... Luqman terus berenti BF... T_T... pun kesian jugak... mcm-mcm...

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

amen...amen...adik mya tolong doakan aqil gak ehehehe

ShE-iS-Me said...

Alhamdulilah n Tahniah berjaya susukan aqil sampai 2 thun lebih bukan senang tu..

sedeynye bace bila nak ceraikan susu..sy doakan moga berjaya..sy pon risau gak ni my baby skrg pon kuat susu badan mmg susah nak lepas kalau dia dah isap hehe

♥MiZz-siHa♥ said...

alo..cian btl..mesti mlm teringat2 kan..bdk2 mcm tu la..

faiez said...

syahdunyer post nieh..menangis di dlm hati.....aduhai sian nyer aqil.....

fiza arshad said...

touchingnye..sob sob.......

NaDia CoMaNeCi said...

sue...sooooo touching n sedih baca..aq turut mengalir airmata walaupun tak pernah ada experience..anak a1 dua-dua menceraikan diri mereka sendiri ke atas breassfeeding..alahai sian aqil..ko slow2 la yer, jgn drastik..kesian aqil..good luck n be strong k..

Eyriqazz said...

sbrlah su..wlpn wa cuma Bf alisya sampai 6bln jer....
mcm ni lah yg wa rasa mcm ne x nk bg dia bf dulu....mmg tramat sdih...mlm2 pun nangis...krn bengkak susu + kesian alisya x dpt bf....n susu tu membazir
tp, bila dgr dia bernafs kuat + tkut alisya dpt asma (bila besar nanti) krn allergik n sbg pepatah..."mencegah lebih baik drpd mengubati..."
wa kuatkn smgat n twkal...allah lebih mengetahui n alisya akan memahami apabila dia besar nanti....krn time tu ramai kwn2 kutuk sbb awl brhnti bf...plus msg2 duk bangga dpt fully bf anak msg2
alhmdullh....wlpn, alisya kejp je bf...prkembngan dia sama jer mcm kanak2 yg lain...
tabahkn hati....insyallah, aqil akan fhm......sbg ibu, x salah nangis utk anak...krn anak akan fhm...betapa kasihnya kita padanya

Mrs. Daniel said...

huhu..sekarang aku menghadapi masalah yang sama. nak ceraikan si kecik aku dengan susu badan. ajo dia minum susu botol. memang tak lepas. ni nak pegi kelas, tak tau cam mana. bukan jer susu badan tak nak lepas. dengan badan2 emak sekali nak berpelukan 24hours.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails