Wednesday, May 25, 2011

harum manis

Assalamualaikum..

Petang semalam, murah rezeki kami :-) dapat makan buah pelam harum manis.. datang dari jauh buah ni, nun dari utara, Perlis mari.. terima kasih orang perlis ye..  dapat jugak kami merasa buah yang dikatakan harum dan manis ni.. memang terbaik dari ladang la wookk.. :-p untuk suami ku penggemar buah pelam/ mangga ni, minta maaf awal2 la yek, syg tunjuk gambar je, orang kasik, kita makan di opis saje.. telan air liur sudah.. hehehe..

 harum manis.. syarat2 dia kat kotak buah tu, nak pastikan dia dah masak, dia mesti bau wangi masa cium tu..
berapa agaknya buah ni sebijik kan? mesti mahal ni..

cantik kan...

yummy!! sedap, harum dan manis..

 acik acik yang suka dapat makan pelam ni.. hehe

me pun nak join jugek... 

tapi kan, hari tu ada kuar berita kata ada buah tiruan harum manis ni.. hmm.. mesti tak sedap kan kalau tiruan.. nak tanam sendiri, tak de tanah pulak.. beli je la.. dulu, kat umah johor memang banyak pokok pelam buah yang panjang2 macam ni.now, dah tinggal sebatang je, pelam epal, kegemaran ku cicah ngan garam.. yang lain, sume dah kena tebang.. 

sekarang ni musim buah pelam kot.. hari tu beli kat tesco pelam chokanan ke apa ntah nama dia, masam gile.. sama jugak dengan water lily.. kemek2 muka sorang2.. haha.. ibu je yang tahan masam, aqil dan ayah tak la kan.. ada lagi dalam peti ais tu mangga jiran sebelah kasi. hehe.. nak tahu apa jadi dengan mangga yang masam2 tu?

selamat dicicah dengan kicap dan gula, letak cili api skit.. budak kecik ni main jilat je kicap tu, tak makan pun mangga masam tu. hehe

ok, babai.. wassalam :-)



 

7 comments:

faiez said...

u make my air liur is menitik...ei....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

skang ni, since dah femes pelam ni makin mahal woo..sekilo RM15..giler tol. musim terbaru ni tak dpt makan lagi sbb aritu kwn g perlis tak beli pon dia kate mahei..sabor ajela.
sib baik tak ngidam if tak haru sbawak laki pegi cari kat perlis nun hahahah

misscha said...

shedap2

Suliana said...

faiez,
hehe.. sowi .. :-p

rose,
oo, mahal tu, sekilo dpt berapa biji je, ntah2 2 bijik je kot.su pun nasib tak ngidam sgt.dapat rasa jadikla :-)

misscha,
yummy!!! habis dah..

Papa Mifz said...

papa mifz kurang gemar makanan or buah masam2 nih...wife suka la...:)

Dayu said...

eeehhh
ada gmbr zila.. lah kat CPT ke?
tak sangka.. tak sangka

Suliana said...

dayu,

kenal ke? hehe.. kecik je dunia blogging ni :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails