Wednesday, April 6, 2011

anaknda ku terlebih dose ubat ??

Assalamualaikum..

Hari ni lambat sikit update.. tengah kemas2 meja.. now, saya dah dapat tempat duduk baru!! dan harap2 lepas ni tak de la yang suruh saya pindah lagi ye, melainkan dapat pink form, terus pindah opis.. haa.. senang cite..

Okey, hari ni anakanda kesayangan masih lagi demam skit.. tadi msg cikgu nursery dia suruh pegang2 skit badan aqil tu kot2 panas balik.. kalau panas kasi ubat sirap tu.. kes semalam lagi la hampeh.. aku dah pesan, kul 12 kasi ubat.. tup tup, sampai pukul 4 aku tepon, tak kasi2 ubat lagi sebab aqil tido pukul 12 sampai la pukul 3.. bila ditanya, panas tak badan dia?? jap nak cek.. baru nak cek.. huhu... pas tu aku pun menakut2 kan la dia.. dik, jangan kasi lewat2 ubat aqil tu, dulu dia pernah kena sawan..

Pastu, bila time balik, aku tanya lagi.. kasi ubat kul berapa?? kul 4 lebih, kasi ubat bontot.. haaaa??? terkejut badak jap.. panas sangat ke?? panas jugak la.. ye ke.. terlebih pandai pulak budak2 ni.. kalau tak silap aku, ubat bontot tu untuk panas yang sangat panas dan bila kasi makan ubat sirap tak turun2 suhu baru la jolok kan.. betul tak?? dah la ubat bontot tu 250mg.. kalau ikut doktor masa kasi ubat tu, kena potong sikit.. selalu ubat sirap aqil 120mg.. takut je aku effect lain kan kalau terlebih dose ni.. camana tuh...

hmm.. malam tu terus call farmacist bergerak aku tu kan.. huhu.. nasib baik lepas dia kira2,  dia kata ok.. dia kata la :-P ada dia kasi ajar kira-kira camana, tapi aku tak reti explain, kang salah formula dan penerangan aku tu, naya jek.. huhu.. dia kena tahu berat badan anak . Contoh berat badan aqil 11kg. dose untuk kanak2 15-20mg/kg. doctor kasi 5ml sekali makan tu baru capai 11 mg/kg.. Dose tu kita boleh tukar sampai cecah range dia ke 15mg/kg kalau concentration dia 120mg/5ml.. so, lepas ni aqil boleh makan ubat 6.8ml bersamaan dengan 15mg/kg..ni optimum la dose dia, supaya cepat kebah.. gitu la contoh nya, faham tak?? hehe.. tapi, korang jangan pandai2 plak ikut cakap aku ni, salah tak tanggung ye.. dapatkan nasihat dari doktor ye.. hehe

Okey, dan berbalik pada cerita aqil pagi ni, cikgu dia kata suhu dia 37.8.. termometer pun dah siap bekalkan dalam beg aqil tu.. tak reti2 nak guna.. malas je aku nak cakap banyak2.. ramai lagi budak lain yang diorang nak perhati.. kang cerewet2 kang dia tanya plak, apasal mak aqil tak amik cuti?? yela, hari isnin hari tu aku dah cuti.. dia pulak demam on off macam tu jela.. panas skit2 je kan.. kasi ubat ok, suhu normal, bila ubat habis, suhu naik balik.. tapi malam tadi sepanjang malam, alhamdulillah tak panas.. may be penangan ubat bontot tu kot..  anak anak.. cepat baik ye sayang.. walaupun dia demam, dia tetap aktif.. macam ni la anak ibu.. semoga demam aqil ni demam nak dapat akal baru ye nak..




 

7 comments:

~@mOi ~~ said...

moga aqil cepat sembuhh...

faiez said...

hai la....rasa nk nk je monitor sendiri kan???tp apakan daya

Nannyy NanO said...

Tu ar, kadang2 bile kite cuti..anak kite demam on off pulak..mcm chipsmore..heheh.

Aqil kuat tuhh...dia dah sihat dah...
cume bile tinggal kat nursery kena keep calling takot derang wat sambey lewa anak kite.

saya tggl pada baby sitter. alhamdulillah ok lar..
dia ore kelate..heheh

ejaMaria said...

mmm... Sue, klu akak mmg time ubat akak call tanya... biar la apa org nak kata kita cerewet pun... anak kita Sue... anything happen... kita juga yg tanggung kan... ;p

Nur Hasyimah Mahasan said...

ubat bontot tu memng kuat...n masa nk bg memng dr akan tanya berat badan n umur budak tu..pe pun hope aqil cepat shat ek...demam nk lasak la tu

Suliana said...

amoi,

terima kasih..

faiez,
tula, nak wat camana kan..

nanny nano,
alhmdlh klu dpt BS yg okey.. dulu sy pun hntr BS, tapi bila dah pindah umah, kena cari nursery la plak..

kak maria,
betul tu,, omak nya yg lupa nak call kul 12 tu.. hehe..

syima,
nak lasak lagi?? huhu.. tak menahan dah lasak skrg ni.. abis ibu ayah kena gelek :-)

fiza arshad said...

yup..fiza bg faris ubat bontot bile dah 38.9 ari tu..kalo 37 lbh tak bg..coz ubat tu kuat sgt...hope cpt smbuh ye! smlm pn faris muntah2 when batuk..mlm ni g clinic...br jer umi faris lega when faris tak demam 2,3 mggu..ni lah nasib anak2 anta taska

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails