Wednesday, March 9, 2011

kesihatan gigi

Assalamualaikum..

Setiap pagi weekdays, memang kena mengangkut budak kecik ni ke taska.. bila tengok dia tido, kesian sangat nak kacau dan angkat dia.. tapi, itula rutin harian kami sekeluarga.. tak pela aqil, praktis untuk aqil ke sekolah nanti ye, kena rajin2 bangun pagi :-) macam ni la keadaan dia setiap pagi.. tapi masuk dalam kereta, terus sedar.. kadang merengek, kadang tak.. tadi pagi, sampai ke taska, okey je terus masuk dalam.. dengan syarat, tak de orang pegang2 dia melainkan dia peluk bear atau ultramen dia..


Aktiviti sebelum tido pulak, semestinya gosok gigi.. hehe.. yela, gigi aqil pun dah 'comel2' dah sekarang ni.. dari warna putih kepada warna emas kecoklatan.. haha.. gigi yang dulu segar bugar, tersusun bak barisan jagung, dah jadi tak tentu arah.. ada yang semakin kecik, ada yang semakin panjang??.. yela, gigi kapak dia macam makin panjang.. huhu

kecik2, bila gigi rongak2 ni, nampak comel je kan.. tak pe, budak kecik lagi.. cer kalau dah besar gigi macam ni?? eeii.. ada awek nak tak agaknya?? :-)


sebelum tido, meh ibu snap gambar gigi aqil dulu yek.. hmm.. cantik tak?? huhu.. sian aqil.. setakat ni dia tak mengadu sakit lagi, cuma kadang2 tu time gosok gigi depan, dia cakap sakit.. tu yang time aku gosokkan gigi dia, dia selalu nyorokkan gigi depan dia.. kiri kanan bawah tak pe, depan, no no no no.. kadang tu, aku seluk jari ni masuk ke barisan giginya, nak make sure tak de cebisan makanan yang tertinggal..

ni gigi atas dia.. nampak tu dah ada tanda hitam.. kebanyakkan gigi aqil bahagian atas, semua dah terhakis.. kenapa ye jadi terhakis.. gigi bawah dia plak, sume cantik lagi, padahal gigi bawah la yang awal keluar... buat masa ni, belum bawa aqil ke klinik gigi lagi.. perlu ke?? hmm..

aku akui la, masa aqil tumbuh gigi dulu, memang tak pernah gosok gigi dia sampai la dia berumur setahun.. time tu, gigi dia tak penuh lagi, tapi dah nampak sisa2 susu melekat di gigi yang sukar untuk dibuang.. kadang tu, aku korek dengan kuku, tak mo tanggal!! sejak dari hari tu la, aku beli berus gigi untuk aqil.. sekarang ni, sebelum gogok gigi, dia akan hisap dulu ubat gigi, baru kasi aku berus gigi dia betul2.. suka kasi anak makan gula2?? hmm.. biasa la budak2 suka coklat & gula2 & junk food.. tapi lepas tu, aku make sure dia minum air masak dan gosok gigi.. 

kawan2 aqil yang lain pulak macamana?? cer cite cer cite... :-)

 


12 comments:

Ilhamny.com said...

karies gigi aqil dah jadik ke sue..?? bahaya tu.. ketahanan gigi setiap org xsama.. ada yg kaki mkn coklat sentiasa, tp gigi elok jek, solit molit.. rasanya patern gigi aqil mmg jenis kena ada penjagaan yg complete larr.. jenuh la ibu kena jaga..

mcm diri linda sndri, jenuh tenyeh dah gigi setiap ari, tapi knp ntah gigi mcm makin kuning...tulang gigi jenis apa ntah..hehehe

Fieda said...

sama la anak sya pun mcm tu..gigi dia jdi terhakis pastu sume dh jdi pendek2 dan kaler coklat..kt depan dh rongak tu..gigi geraham pun dh berlubang..sian plk tgk..umur 3 taun..aqil umur brp?

ARNA said...

Lorrr siannya gigi akil.
Kak su ni..... cepatla bawa g klinik. Dah bertukar kaler dah tuh.
Takkan nk tugu sakit baru jumpa dentist. Takut dah terlambat xleh diselamatkan plak huhu

Suliana said...

linda,

mungkin la karies gigi..hehe.. gigi kuning kuat apa.. tak yah dah gi klinik buat pemutihan.. klu makcik su dulu, gsk pakai arang nak kasi putih..

Suliana said...

fieda,

aqil baru 2 tahun.. cepat rosak gigi dia :-p

Suliana said...

nana,

memang tak leh selamat dah kot.. sbb rata2 pglmn org yg akak dgr, dia mmg takkan buat apa2 pun kat kanak2 klu sakit gigi melainkan kasi ubat sejuk/gel.. sebab klu cabut/tampal, nnti dia fobia.. nntilah akak akan bawa aqil ke klinik gigi satu hari nanti :-)

Erin Rashid said...

yelah tu kot su
lain gigi lain penjagaan dia
so kalo dh mcm ni better bawa g jmpa dentist
camimi pon lom penah g dentist lagi

Sharinginfoz said...

nanti bila gigi dah elok kena jaga baik2

nur said...

gigi susu takpe kan.. nanti gigi kekal kene jaga btol2..
Jemput join GIVEAWAY :ALL IN ONE

Suliana said...

erin,
insya-Allah akan ku bawa ke dentist.. hehe

sharinginfoz,
ye, mesti tu.. :-)

nur,
okey.. oo ada contest.. insya-Allah akan berjinak2 dengan contest :-)

Huszaini said...

kurang kalsium kot.. kalsium kan kuatkan gigi dan tulang.. agaknya laa...

Kejora said...

salam..

http://bidadarijelita.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails