Wednesday, March 2, 2011

keletah anak

Assalamualaikum..

oleh kerana semakin hari semakin banyak akal budak ni.. mari menguji kepintaran bercakap nya.. 

situasi 1: mengingati nama 

ibu:  ni sape?
aqil :  mak ida.. game.. rosak..
ibu:  sape buat rosak??
aqil:  aiman.. (kasian.. aiman dipersalahkan.. hehe)

kes nya begini : masa CNY diorang ni rebut2 main i-phone mak ida diorang.. pas tu, ida ni buat2 la rosak tepon dia.. budak2 ni sibuk tekan2, sorang tekan slide (touch screen) sorang tukang tekan2 button nak kasi on.. at last, tepon tu diorang dapat main.. kalau tengok kartun yang ada boling pun, dia cepat2 ingat mak ida dia.. tapi dia cakap GAME MAK IDA.. nampak sangat mak ida dah lama tak datang rumah aqil.. tak pela tak nak datang, tinggal handphone saje pun okey.. kekeke..

situasi 2: malam tadi, Mc Donald's

ibu : lepas ayah sembahyang aqil pegi mc donald dengan ayah tau.. makan bubur..
aqil: mc donald.. nak makan bobor.. (pelat)

*****ayah pun dah habis solat, saje menyakat anak..****

ayah : ayah nak tido la.. (masa tu aqil dah turun katil nak jalan ke pintu)
aqil:  uwaaa... mc donald.. bobor.....
ayah : sayang ayah dulu (ok, kiss) lagi (ok kiss) 
ayah : peluk ayah kuat2..
aqil : TAK NAK!!! (ayah tipu) 
ayah : ok, jom pegi mc donald.. (tapau jek).. hehe..

 moral of the story : jangan tipu anak & jangan main2 kan perasaan dia.. dia dah faham..

 dapat juga dia makan bobor.. semalam, tak de bubur size kecik, saiz large.. alhamdulillah habis dia makan..

sambil tengok sebin (mr bean).. bogel kan sebab eksyen nak makan suap sendiri, tumpah yang banyak habis kena kat baju.. last2 ibu suapkan..

situasi 3 : nyanyi2 lagu kat nursery sebelum tido.. ABC, Alif ba ta..

sorry ye keadaan video yang gelap dan putus2.. hehe.. dapat dengar dia ngaji alif ba ta pun okey.. asyik sangkut kat 'tha' jek.. hehe..

video

bye.. wassalam .. :-)




9 comments:

Nur Hasyimah Mahasan said...

irsyad bila ngaji..separuh je (alif, ba, ta....n sambung ngan satu, wa, tiga...hehehe)

Amiizaa2001 said...

bijaknyaaaaa aqil.....auntie geram nak kiss kisss:)

Wanita Luvly (^__^) said...

seksi ah aqil...heee~
bgus dh pandai ngaji...

Suliana said...

syima,

hehe..sama la mcm aqil, bercampur2 abc alif ba ta dia..

Suliana said...

kak mieja,

aqil dengan ibu dia tak malu nak bervideo2 ni.. hehe

Suliana said...

wanie,

menghafal je tu.. words pun lintang pukang lagi.. hehe

fiza arshad said...

suke kan tgk telatah anak!! :)))

NaDia CoMaNeCi said...

bijak bijak...sue,ko bagi dia adik ler nnt dia ade kawan..hehe

ShE-iS-Me said...

selamat berkenalan..best kan tgk anak membesar ni..ada saja akal diorg tu hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails