Tuesday, March 1, 2011

EBM for today

Assalamualaikum..

EBM means expressed breast milk :-) dah lama tak cite pasal EBM ni kan.. alhamdulillah, untuk setakat hari ni, aqil masih lagi menyusu badan dan juga menyusu susu yang diperah.. tapi, kuantiti yang dia minum di nursery adalah kurang.. kalau kasi 3 botol, mesti time balik tu dia tengah menyusu secara tak ikhlas atau berlakon saje takut kena marah dengan cikgu suruh habiskan susu..

 ni EBM pagi tadi.. belah kiri lagi banyak dari belah kanan.. alhamdulillah, ada peningkatan..

EBM yang tidak habis akan dibuang ke dalam sink.. kalau ikutkan hasil sekarang, ini jumlah satu sessi pengepaman aku ni.. tak boleh nak buat apa :-(

actually, aqil tak suka minum susu dalam botol.. dia mahu yang fresh saje.. so, bila ibu nya amik, dari dalam keta lagi sibuk dah baring, nak nenen.. tu belum sampai rumah lagi.. kalau sampai rumah, cepat2 buat apa yang patut seperti simpan segala beg yang banyak tu, simpan EBM dan ice pack dalam peti, solat asar kalau belum solat di opis.. pas tu, akan kedengaran, ibu, nak nenen.. 

semalam, mood dia okey sangat.. balik semalam, proses memasak aku amik masa juga.. biasanya dalam sejam tu dah siap sume masakan. tapi semalam, sebab kena siang ikan, siang udang, blend lada kering.. hampir sejam setengah saje time untuk settlekan benda2 tu sume.. baru la ada bau masak2.. so, makan malam adalah pukul 9 malam instead of 8.30 malam :-)

lepas makan malam, terus baring, ada budak kecik merengek nak nenen.. kadang tu, aku geram juga, orang nak makan, mentang2 la dia dah kenyang ayah dah suapkan awal2, siap paksa2 aku baring nak nenen.. kadang tu, nenen sambil dia berdiri saje dan ibu ngap ngap ngap.. hehe..

tapikan, tadi pagi hantar aqil ke nursery, dia tak nangis.. may be pujukan/ cakap2 kosong sebelum dia tido menjadi.. selalu aku cakap sambil dia nenen tu "aqil, esok gi sekolah tau, tak mo nangis, jangan gado2, jadi anak soleh bla bla bla... " dan hari ini, dia tak nangis.. bangun pagi pun okey . 

good job aqil..

14 comments:

Ilhamny.com said...

respect la sue..aqil dah besar skrg, tp still leh nyusu bdn lg.. anak akan dtg, akan ku usahakan jua jd mcm sue... anak2 linda just setahun jek..huhuhu

Suliana said...

linda,

tq.. tak pela setahun pun dapat juga budak2 tu rasa kan.. hope apa yg linda harapkan akan tercapai.. semangat kena kuat :-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

susu if tak stop pam mmg sentiasa ade kan sue..alhamdulillah

eh, su tak sukat siap2 ke brapa oz setiap botol? sbb sy tgk susu yg nak dibuang tu banyaknye..tiap kali minum aqil minum brapa oz?

Suliana said...

rose,

dah sukat dah, actually skrg ni pun su pam dpt 3 oz je sebelah.. tu agaknya nursery combine 2 btl sekali la tu sbb su pesan suruh aqil habiskan susu yg dibekalkan.. yela, kdg tu susu beku dah cair tak leh pakai la gi kan.. tak tahu la aqil minum brpa oz dah sekarang ni, kdg habis, kdg tak habis..

ejaMaria said...

mmm... akak mmg selalu 'tinggal pesan' kat Luqman time2 nak tido... so far mmg ok... mmg praktikkan ;p

Eyriqazz said...

su,haven voucher dah terima lom?

Suliana said...

kak maria,

yela.. tpi kdg2 tu x jadi juga.. hehe

Suliana said...

iman,

dah dapat... tq ye.. :-)

MommyAqil said...

bestnya sue..EBM pon banyak lagi..tahniah!!aida pon bercita-cita jugakla mcm sue nanti untuk anak yg ke 2..InsyaALLAH..cuma nk tanya sue pakai pam jenama ape yer??

Suliana said...

mommy aqil @ aida,

tak de la byk mana.. tapi sebab aqil dah kurang nyusu botol, tu yg blh buat stok sikit.. hehe..

su pkai pam elektrik spectra 3.. manual avent pun ada..

Amiizaa2001 said...

banyakkkkkkkk susu sue....boleh cecah 3thn niee:):)
caiyokkk sue.....semangat kmieja tgk....

Suliana said...

kak mieja,

3 tahun?? alamak, camana nak beradik lagi ni.. hehe tak dela, biasa2 je kak mieja, maybe sebab tak putus2 pam regularly kan..

vagg© said...

salam, sama la ngan afi. dia xmo sgt yg letak dlm botol.
nak yg fresh je hehe.
skang dia minum guna cawan.. ok la sket kalo EBM yg dlm freezer tu. minum la jgk. kalo dlu.. pening pk kalo time nk tinggal tp xmo minum EBM dlm botol.

Suliana said...

vagg©,

terima kasih sudi singgah.. oww afi pun sama ye.. hehe. pandai memilih kan budak2 ni :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails