Tuesday, March 15, 2011

butter prawn - first trial

Assalamualaikum..

Hari ahad, kami sekeluarga tak pergi mana2.. ingatkan nak ke kenduri adik kawan, pas tu tak jadi.. maka, duduk di rumah masak2 la tengahari tu membawa ke malam :-) mula2, masak untuk lunch dulu ye, yang start makan pukul 3petang tu.. :-p

yang ada udang saje.. so, google dalam blog masakan ummizaihadi jumpa butter prawn.. banyak cara nak masak butter prawn ni.. tapi aku pilih method yang ini untuk butter prawn.. hasil nya....


Bahan:-
  • 12 ekor udang saiz besar
  • 2 sudu butter
  • 2 biji kuning telur 
  • sedikit daun kari
  • sedikit cili padi
  • serbuk kunyit & garam
  • minyak utk menggoreng
Cara-Cara:-
  1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.
  2. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah masak,ketepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu.
  4. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas. (time ni butter aku dah hampir hitam)
  5. Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
  6. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2.
  7. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
budak opis aku kata macam mee goreng.. huwaa.. sampai hati.. ok.. yang ni first trial aku la buat butter prawn. bahan2 dia memang dah ada kat umah kan.. lagi pun, nak cepat kan.. aku jadikan jurai2 yang tak berjurai tu pakai garfu je kacau laju2.. sekali tu, butter tu hangus.. tu yang warna dia tak meriah tu.. rasa pun macam hangus2 skit.. huhu.. tak pela, next time cuba cara lain.. dah la aku memang suka makan butter prawn.. nak hasilkan yang sedap macam kat krathong tu camana.. hehe..


ok, next entry.. muffin plak eh :-) bye


 

  Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

6 comments:

Eyriqazz said...

wah,...mmg terror betul su masak....
n buat terliur jer....
aritu, lps baca cite su pasal butter kek...
terus wa kempunan n terus pi beli keesokkn nya....
ni buat wa ngidam butter prawn lak.... ;-)

FazliShukor said...

a'a la,mcm kuew teow goreng pon ade.kteh beli la cmera compct satuu..gmbr2 k.teh kuning je tgk.

Suliana said...

wa,

terror apa nya.. cuba2 jek.. hehe.. ala, siannya.. try la buat butter cake tu.. (cis, nasihat org plak padahal baru buat sekali)

Suliana said...

ali,

tu kak teh edit pakai picknik la, saje kasi kuning, efek kat telur dan udang.. huhu. kompak kamera ada je, tapi hp lagi cepat dan cantik gmbr nya..

faiez said...

my hubby sker mkn butter prawn..tp sang isteri buat lom berjaya lg...uwaaaaa

Syahada Ahmad said...

sha pun peminat tegar butter prawn ni.
penah buat, tapi tak jadikkkkkkkkkk. tp habis je. :p

X jadi nk buat telur dia jadi mengurai cam rambut Sarimah tu. ekekekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails