Wednesday, February 9, 2011

ulam ulaman

Assalamualaikum..

Sejak bila ye korang suka makan ulam-ulaman? me, sejak dah kahwin ni baru reti makan ulam-ulaman ni.. bila amik lauk tu, penuh je kat pinggan daun pegaga la, nak banyakkan susu, daun ulam raja la.. cicah ngan sambal belacan kan.. lagi, ulam yang tak sepatutnya jadi ulam pun boleh la makan.. hehe..

ni nak cite ulam yang ada kat umah.. hehe.. jering, dapat dari rumah mertua :-) dulu, rumah arwah maktok ada pokok jering.. besar dan tinggi... korang makan jering? petai? aku makan sejak dah kahwin juga.. dulu macam pelik je tengok orang makan petai jering ni.. dulu aku ingat ni makanan orang2 tua jek.. now, aku dah makan juga.. orang tua juga aku ni.. hehe.. tapi, dulu aku tengok adik aku makan macam kacang je.. huhu..


 sihat2 kan jering ni.. hehe



orang kata bagus untuk kesihatan.. ye ke?? tapi yang tak tahan tu BAU dia.. suami aku kata kalau makan petai, rasa tak nak bercakap satu hari.. haha.. aku plak, bila makan jering, rasa tak nak pergi public toilet satu hari.. haha.. puas dah makan coklat la, makan kopok la lepas makan nasi kan.. tapi rasa dia tu, hmm lekat.. ko gosok gigi, pagi besok pun ada rasa lagi.. kekekeke.. ada petua nak hilangkan bau tu?? nasib baik belum reti makan kerdas.. tu lagi power.. belum makan lagi, tapi satu rumah dah bau..

eehh.. boleh juga letak dalam masakan.. sedap tu.. tapi yang pandai masak mesti la tahu, yang tua sedap la dibawa masak.. kalau mak mertua aku macam2 dipelbagaikan masakan jering ni.. hehe.. sodap sangat..  aku makan mentah je la.. hehe.. 

okla.. tu je nak cite.. korang?? share2 ulam2 apa yang best.. bye. wassalam..

6 comments:

Mieja@Amiizaa2001 said...

waaaaa sue tabiklah sue makan jering:):)

Wanita Luvly (^__^) said...

kak su..semua ulam2 tuh wani mkn dari kecik..sbb pokok keliling umah..kerdas sedap..jering pun sedap..petai apetah lagi..mmg sedap..hahaha

NaDia CoMaNeCi said...

terer ko mkn mentah petai jering sume..aq mkn tp kalo masak jer, sambal ker...mentah dah try tp cannot go..respek la org muda yg leh mkn mentah..huhuuu

littlehumblelynn said...
This comment has been removed by a blog administrator.
lily lotus said...

mmg tabik spring pada mereka yg pencinta ulam ni. sebab den tak makan ulam :D

Nur Hasyimah Mahasan said...

suker gak ngan ulaman ni..but yg pasti jering, petang n kerdas memang tok leh telan...huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails