Friday, February 11, 2011

tarian singa

Assalamualaikum..

Semalam, jiran depan rumah aku berpesta CNY... tahun lepas pun rumah yang sama buat.. masa balik keje petang semalam, aunty depan rumah datang ngan anak dia.. ingat kan nak jemput datang open house.. kekeke.. rupanya nak bagitahu malam ni bising sikit, kacau anak aku tido.. 

so, malam tadi memang bising gile... setakat bising mercun kecik2 tu tak pe.. ni haa.. sekali bakar mercun bunga api yang cantik tu, bergegar tingkap pintu sume.. dah la keta aku kat luar, kot2 la percikan bunga api tu jatuh atas keta i kan.. hehehe... tapi ok jek pagi tadi.. hehe

diorang stat tarian singa dalam pukul 11 lebih.. memang time dia kot.. so, pukul 11-12 adalah memekak.. aqil siap terkejut2 tido.. aku nak lepas tangan tak kasi, suruh peluk dia.. sian aqil.. tapi masa tarian singa tu, kami anak beranak ni, mengintai juga ke luar tingkap tu.. aqil pun suka tengok.. dalam 10 minit macam tu, dia dah penat panjat grill, dia minta tido.. dah relaks layan gendang2 sambil nak tido tu, tiba2 mercun papan pulak... bangun balik, tengok tingkap.. pastu, penat, tido.. eh, pastu sambung plak singa joget2, boleh tahan lagi, pas tu, sekali dia kasi 'bom' mercun bunga api tu ko.. habis bergegar sume.. peluk kuat je aqil..

anyway, marah?? tak kot.. kasi chance la kat diorang nak memekak setahun sekali.. hidup berjiran dengan masyarakat majmuk kena tolak ansur walaupun dalam hati ni menyumpah.. hehe.. akhirnya dalam kul 12 macam dah senyap je, kami pun tido lena.. tapi sian aqil, tak cukup tido.. pagi tadi, kitorang siap2, dia masih bergolek atas katil lagi..

ni la pic yang sempat aku amik.. hehe.. aqil pun jadi kepochi.. sibuk nak tolong amik juga.. dia excited juga tengok tarian singa ni.. tapi aku tengok2, singa ke naga? tak macam singa pun.. aqil kata "DOG".. hehe.. gambar bawah ni lepas dia joget2 atas jalan tu, dia masuk sembahyang kat tokong, pastu joget2 dalam umah tuan rumah..


time ni singa tengah lawan lawan kot.. haha.. aku rasa la tarian singa ni macam ada jalan cerita .. sebab, apa function dia letak buah limau kat tengah2 singa tu.. huhu.. so, seronok juga la tengok.. pagi tadi, ingat kan aqil.. mana 'ketuk2" ?? dia panggil gendang tu ketuk2.. dia ingat.. sibuk mencari.. yang tinggal, sampah mercun je.. hehe..

ok. dah.. wassalam :-)

6 comments:

ejaMaria said...

tarian singa ni Sue... klau naga badan dia panjang lagi... kurang2 10-15 org bawak badan...
biasa la sesekali kan diorg nak bising2... akak klu sblum jam 12 malam ok lagi... tapi klu dah pukul satu pagi masih memekak lagi... kasi report polis la... terutamanya klu karaoke time kenduri... cukup tak suke
kiranya jiran Sue ni berhemah la juga... siap maklum dulu kan... ;p

Nur Hasyimah Mahasan said...

Hari ke-8 smbut CNY memang diorg ader event...sembahyang kot..tu pun my husband yg gtau coz opis dier smlm tutup awal...

Suliana said...

kak maria,

yg smlm 2 orang je kot dalam singa tu, sebab nmpk kai 2 pasang jek.. hehe.. klu karaoke plak, slu kena siang hari.. mlm2 tak pernah kena lagi.. hehe..

Suliana said...

syima,

ye ke.. patutla semalam mcm byk je dgr letup2 mercun ni..

faiez said...

bagus tul jiran siap bgtau..kt cni xde maknenyer...bising gaks smlm kt cni...

sahromnasrudin said...

bestnya dpt rasa suasana cam nie..walau jiran sy cine, tapi depa tak pernah panggil pun tarian singa buat persembahan..huhuhuhh

takut ganggu jiran kot...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails