Wednesday, February 23, 2011

cuba dulu baru tahu

Assalamualaikum...

Kali ni nak bercerita pengalam membuat kek. Actually dah lama aku tak berkecimpung dalam bidang pembuatan kek ini.. hehe.. since dah kawin memang tak pernah cuba buat kek melainkan kelmarin.. tu yang macam yakin tak yakin tu je kan. orang kata, practice make perfect.. lain kali nak buat lagi untuk memantapkan skill yang ala2 tak de ni kan.. aku ni kalau tengok blog2 orang, terliur tau dengan tayangan gambar kek or kuih muih or masakan yang sedap sangat tu.. tu yang nak cuba.. resepi jangan cakap la kan berapa banyak dah simpan.. tinggal buat je.. hehe..

en suami ku pula macam dah ngomel2 tak de masakan lain ke selain dari sambal, kuah singgang, goreng2.. hehe.. bukan apa, tu je yang senang untuk hari2 bekerja kan.. bawang, cili giling kelentang kelentung siap dah.. kalau  makan yang rebus ni pun elok juga untuk kesihatan kan.. lebih2 lagi cicah dengan budu ke, sambal belacan ke.. bertambah juga nasi kan.. aku ni bukan tak nak masak gulai lemak cili api tu, nanti tak sampai expectation yang diharapkan, kecewa pulak.. 

Gambar di bawah ni, dinner bila ntah, weekend kot.. first time masak lauk kari ikan tenggiri dalam rumah ni. sebab memang tahu hasben aku tak berapa suka kari, so aku memang tak pernah masak melainkan mee kari.. so, untuk membuktikan kari tu tak de la teruk sangat rasanya, aku memang masak betul2.. haha.. tiba2 terpekat sikit kuah nya.. gatal tangan letak santan padahal mak aku punya masakan kari tak letak santan.. kuikuikui.. tapi, still not bad tau.. baru tahu betapa sedap nya kari aku tu.. huwaa... lari, su dah mula masuk bakul.. lain kali boleh buat lagi kari ye.. :-)


eh, tiba2 terpanjang plak entry ni.. nak cite pasal kek, kuar lauk kari plak.. hehe.. kang sambung balik part two yek.. haha.. bye...


p/s: actually my husband tak de la cerewet bab2 makan,  tapi banyak cekadak @ manja sket, tapi sume dia layan.. hehe.. jangan marah bang :-) bak kata seorang ustaz yang aku baca dalam FB, ikut selera suami, bukan selera isteri.. malam ni makan apa yek.. hehe..

8 comments:

Nur Hasyimah Mahasan said...

bagus la jenis yg tak cerewet sgt....husbandku pun samer....cuma skrg ni isterinya cam asyik ponteng masak je..huhuhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nampk sedap...:-)

mamamuaz said...

ikut selera suami eh...sy selalu ikut selera sendiri je..hahaha

Ilhamny.com said...

menarik tercelur plak.. zaki sama ngan hubby linda..xsuka kari..org johor kot..jarang masak kari.. linda plak org penang, yg mmg membesar ngan kari, tetiap ari..kekdg rindu sgt ngan kari...frust tul bab tu..huhuhu

Suliana said...

syima,
tak pela kasi chance org prgnat ponteng masak.. ni yg x prgnt pun kdg ponteng gak.. camana tuh.. hehe

Suliana said...

rose,

boleh la.. hehe..

Suliana said...

mamamuaz,
haah.. tu la yg sy buat dulu.. bila kena komplen baru tersedar.. hehe

Suliana said...

linda,

zaki NS.. tapi ye la agaknya org belah selatan, kureng kari.. tapi sedap juga klu sekali sekala makan kan.. linda buat je la, mana tahu dia suka.. klu tak, linda je la yg makan.. hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails