Wednesday, February 23, 2011

cuba dulu baru tahu part two

Assalamualaikum..

Okey, ni betul punya cite pasal kek.. hehe.. oleh kerana sudah terliur dengan kek2 orang dalam blog, maka aku pun siap2 print resepi, pegi beli bahan kat tesco.. wah.. malam tu pulun la buat kek.. aqil kacau pun time nak bakar kek.. tak sangka la pulak buat kek ni kena tunggu membakar tu punya la lama.. tak macam biskut kan.. huhu.. ni la rupa sebelum jadi kek..


pada pandangan ku, kesilapan permulaan adalah dari bancuhan kek. aku tinggalkam mixer tu pusing sorang2... aku pun buat keje lain.. patutnya, aku pegang dengan tangan godek2 bancuhan tu.. sebab, bila last masa nak tuang dalam loyang, masih ada lagi butter yang tak bercampur dengan tepung..


pastu, bila tengah2 bakar, macam ni la rupanya.. yang tengah bahagian atas tak masak lagi.. puas dah dicucuk dengan garfu, melekat sampai sudah.. last2 dah sejam setengah kalau tak silap, tutup je gas, biarkan dia sejuk sampai esok..


malam tu, gigih set alarm kul 5 pagi untuk buat topping.. bangun2, telungkupkan loyang, haa.. cantik pun .. kekekeke.. rupa bawah kek.. cer terbalikkan tang atas, buruk benor rupanya.. sebelum tu, rasa dulu... kot2 rupa je cantik, kang kek macam batu camana.. dah la janji ngan kak shim nak kasi kek.. ehehehe..

haaa.. macam ni la rupanya.. topping tu pakai cooking coklat van houten.. aku rasa sedap la. semalam ada balance lagi satu tupperware, berebut plak makan dengan hero2 ku.. ingatkan tak suka, suka plak diorang. dah habis dah.. aqil siap korek2 serpihan kek tu.. hehehe..


kek2 ni selamat sampai ke tangan kawan2.. hehe.. kat nursery pun bagi sebekas.. walaupun ada cacat cela nya, boleh tahan juga la kek ni.. haha.. masuk bakul lagi aku.. post mortem dari kesilapan aku ni, apa yang aku google, kenapa kek tak masak ditengah maybe:-

1.  pukul butter terlalu kembang atau terlalu lama.. aku punya silap tang ni la kot..
2. suhu oven tak menentu, tapi oven aku ni baru pertama kali pakai. 
3. memang tak pandai buat kek.. haha..

korang tengok la kat link sini dan juga di sini

dan kek yang aku teringin nak buat tapi bahan2 dia macam susah nak dapat dan mahal juga kos pembuatannya  ialah kek dari kak nani rostam ni haa... kek red velvet.. sedap ke?? apa2 pun cuba dulu baru tahu!!

bye.. wassalam...


11 comments:

faiez said...

xpernah buat jugak....malu nyer

Nur Hasyimah Mahasan said...

cuba kukus lak..mest lagi best

Nur Hasyimah Mahasan said...

n lupa lak..tq sue coz dh makan dh kek ngan syim tu...kira ok ler tu..diriku pun bukan selalu wat pun..huhuhu

Ilhamny.com said...

buat la sue, red velvet tu..nanti leh tempah..mmg mcm geram jek tgk kek red velvet k.nani tu..

Suliana said...

faiez,
belasah je ikut resepi.. hehe

Suliana said...

syima..
boleh la kan.. hehe.. oo kek kukus baru rasa bos punya tadi, anak dia buat.. sedap.. tapi kena beli pengukus dulu.. klu balik kelate nak kirim la.. hehe

Suliana said...

linda,
tu la nak buat juga tapi x tahu bila.. hehe

ejaMaria said...

guna la acuan yg ada lubang tengah... nnt masak elok la sume... ;p

littlehumblelynn said...

janji sedap !!

sahromnasrudin said...

mula2 sy ingat awak nak buat apam gula hangus..meleset tekaan sy rupanya hehehehee

afni+hafiz=dani said...

huuu sedap nye nampak.part nk buat tu yg malas skit..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails