Thursday, January 13, 2011

Pinjaman perumahan

Assalamualaikum..

tadi terbaca kat blog mama elly pasal ceritanya tengah survey2 rumah... so, aku pun google juga la mencari web site treasury ni.. dah lama juga aku nak masuk website ni, cuma asyik lupa je.. sekali tu, dapat la apa yang ku cari.. kelayakkan pinjaman perumahan bagi kakitangan kerajaan.. nah, untuk rujukan sape2 yang berkenaan..


aku belum pakai lagi benefit kerajaan bagi ni.. yela, masa beli rumah tu, belum confirm lagi. so pakai loan bank dulu.. sekali tu, tahun  ni dapat surat bank monthly payment dah naik 100 lagi!! sebabnya BLR naik.. ntah le, aku pun tak reti sangat pasal rumah2 ni, sume hasben aku je yang tahu. yang tahu, aku duduk diam2 dalam rumah.. haha..

so, kalau untuk kami yang dua2 keje kerajaan ni, boleh la combine loan untuk dapat rumah yang besar sikit.. kalau nak beli sorang2 pun boleh juga, nanti dapat 2 rumah, kalau dua2 nak beli rumah kedua nanti2, dapat 4 rumah.. tapi, kena beli ikut kelayakan gaji juga kan..

hmm.. harga rumah pun makin meningkat sekarang. silap2, rumah biasa2 je pun dah hampir setengah juta nanti.. lagi la duduk di bandar ni.. dengan kos sara hidup yang meningkat. kalau balik kampung, rumah sume besar2, kos nye pun mampu milik, puas hati rumah besar, berbaloi dengan apa yang kita bayar...

hmm.. itulah cabaran hidup di bandar ni.. kehidupan yang begitu mencabar. dari segi ekonomi dan sosial.. harga barang semua makin naik!!! yang turun apa dia??? HUJAN.... :-)

bye. wassalam..





6 comments:

Eyriqazz said...

betul tu su..that's y iman n azwa terus plan n angkat dua rumah b4 we turn 35...semua mahu naik...lepasni bila anak dah besar kena ada 2 kereta pula..kos sara hidup naik tak setimpal ngan kenaikan gaji..mujurla ada side income..hik3...

Apa yang turun? Purchasing Power makin menurun, simpanan makin menurun, pelaburan makin menurun....

Suliana said...

iman,

betul tu.. tu je yg turun skrg ni.. huhu

littlehumblelynn said...

sue

tq for the info..akak tercarik2 gak kelayakan terbaru kali nih..mmg rancang nak beli rmh pun..tp x dptlah nak beli kat ampang..landed mahal giler!!sue tggl taman ampang

Suliana said...

kak lynn,

ye.. area ampang, pandan mewah :-)

rihana said...

hahaha kelakar yg turun apa dia hujan! haha. beria aku baca dari ayat pertama smpi habis, khusyuk sekali.
sekali turun hujan hehe!

PakTeh said...

kalau tak beli umah sekarang, masa depan lagi mahal. umur meningkat insuran pun mahal sama. jarang dengar umah makin lama makin murah kecuali tempat yang tak pasti janjinya spt bukit beruntung, tmn tasik puteri rawang, ulu yam dsb. ringkasnya, dah layak dan ada umah yg ok cepat2 tangkap...pasti boleh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails