Tuesday, January 11, 2011

pelaburan ASB

Assalamualaikum..

Tadi, ada orang bank datang.. nak cerita pasal pelaburan ASB ni.. rasanya, every year, dari stat aku berkecimpung dalam bidang pekerjaan ni, ada saje orang promote.. dan setiap tahun itulah aku minta pendapat orang. kalau masa belum kawin, aku minta pendapat mama aku la, masa tu dia kata tak payah la, ko asyik nak menyimpan je, ko nak makan apa nanti.. masa tu gaji kecik lagi. pas tu, bila dah kawin plak, proposal sekali lagi, ditolak oleh sang suami. dengan alasan yang malas nak cerita la. banyak tul alasan nya. tapi, bila difikirkan balik, baiklah ukur baju di badan sendiri..

haa.. sekarang, promotion tu datang balik.. awal tahun mesti ada kan?? stress kejap, sebab fikirkan dah 5 tahun aku terlepas benda ni. sekarang dari RHB plak. plannya 3 tahun pertama bayar interest. contoh pelaburan RM 10 ribu selama 10 tahun: tiap2 bulan bayar rm 46 selama 3 tahun. tahun ke 4 tu dah bayar rm 108 sampai la 1a lengkap 10 tahun tu.. 

orang bank tu kata, 3 tahun bayar interest saje, tapi dividen dah boleh amik penuh berdasarkan 10 ribu yang kita pinjam tu.. dalam 3 tahun tu, tak kan gaji kita tak naik kan untuk cover tahun yang seterusnya yang kena bayar RM 108 tu.. hmm... ok juga tu.. tapi tengok la.. apa2 pun kena balik bincang dulu kan.. orang bank tu kata macam force saving la, kalau nak harap kita simpan, ada yang ngelat2 juga kan.. aku adalah juga potong gaji, tapi kat tabung haji la.. huhu..

tapi, dah banyak benar cabang expenses aku ni.. macam nak langgar2 dinding dah ni .. huwaaa... korang plak camana?? pernah amik tak?? 

bye. wassalam..




7 comments:

MommyAqil said...

huhuhu..baru last week bkak akaun ASB ni..tak taula..tetiba tergerak hati nk bukak..tp bukak kt Maybank..N frm my point of view..It quite untung jugak tau ibu aqil..Instead of kita simpan biasa2 je kt bank,baik kita smpan kt ASB sbb bleh dpt dividen tiap2 tahun..in Bad or gud time,InsyaALLah kita akn dpt dividen. Ibu Aqil tryla pikir yer..

eyriqazz said...

Rules of investment..it is not wise decision melabur dengan cara meminjam....

Huszaini said...

boleh nak buat... tapi kena amount yang banyak... kalau sikit2 ni baik simpan sendiri...
kira laa setahun ada rm10k x 10% dividen(ambil 10 senang kira tapi realiti tak sampai 10 kan!) pastu boleh cover tak bulan2 yg bayar tu dengan dividen yg dapt?

compare dengan dalam akaun ada RM250k (maksimum asb kalau tak silap) kali dengan 10% diveden...

ejaMaria said...

ok... kalau buat... pinjam 10k... hujung tahun bonus sure ada 1k... sape nak bagi... klu nak untung 1k tu jgn keluarkan... biar je simpan... tahun depan bonus naik lagi sbb derdasarkan 11k pulak... kalau dah ade 15k... bonus pun bole jadi 1.5k... sape nak bagi ???

Suliana said...

ARRGGHH.. SUSAHNYA.. KENA BYK PIKIR LA PLAK.. HEHE. ANYWAY.. TQ FOR ALL ADVISE..

Sharinginfoz said...

memang setuju benar dengan eyriqazz, jangan buat pinjaman untuk investment

lily lotus said...

yerlah pening jugak ekk. selamat berfikir :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails