Saturday, January 29, 2011

nasi lemak ku

Assalamualaikum..

Selamat pagi :-) dah pukul 11 tapi mendung jek.. sebelum aku menguruskan hal rumah tangga, elok la aku update belog ku ini..hehe.. konon2 nak balik kampung hari ni kan, tak kira la kampung mana dulu kan, tup2 cik abe tak dapat cuti isnin.. hmm.. nak wat camana. saya yang menurut perintah.. Jadi, mungkin balik kluang hari selasa.. hari selasa tu cuti hari wilayah. tu yang amik direct tu..

Pagi ni, aku masak nasi lemak.. apa punya spoil la santan yang dikatakan segar tu macam tak rasa santan pun. tu yang aku malas pakai santan segar kang tetiba dapat yang masam la, yang rasa macam tengik pun ada.. kalau pakai santan kotak plak, orang kata tak ori la, tak best la, rasa lain la.. tapi, selama aku masak pakai santan kotak, rasanya ok jek.. huhu..

tapi tak pela, ada sambal dengan ikan bilis goreng, telur goreng dan  timun yang boleh cover ketaksedapan tu.. huhu.. dah la masak 2 sret (pakai tong tupperware).. ada lagi berbaki nasi lemak tu.. so, tengahari tak fikir lagi nak masak apa.. lambat skit la makan.. hehe..

ok.. dah.. hepi weken!!!

6 comments:

NaDia CoMaNeCi said...

aq pun suka pakai santan kotak sue..ok jer rase dia..lagipun lebih senang leh stanby siap2 dlm gobok anytime nak guna..

Adinda Amy Sensei said...

salam kenal...

nasi lemak memang sedap...nak-nak kalo sambal dia best..

ejaMaria said...

Sue kalau nak beli santan segar... kocak-kocak dulu... klu cair lagi tu biasanya baru lagi... tp klu dah pekat maknanya dah lama... akak tau sbb slalu simpan santan... klu lepas sehari dlm peti ais mmg dia pekat sendiri... klu tak nak rosak simpan beku terus... yg tu seminggu-dua bole tahan lagi... ;p

Suliana said...

nazat,

betul la, sama mcm aku.. tapi smlm stok kotak dah habis, tu yg beli segar tu..

adinda,
slm kenal & terma kasih singgah. sambal smlm jadi jugak.. hehe


kak maria,
hasben su yg beli smlm. msti la pakai beli je kan. nnti pesan kat dia mcm tu ye.. :-)

Ilhamny.com said...

beli santan kotak jek senang..ujung bulan beli 10 kotak terus..setahun pon leh simpan..sama jek rasanya ngan ori..ori lg xsedap kot..sbb byk kali beli tertengik

Suliana said...

linda,

btul la.. klu santan kotak anytime je blh pakai kan.. hehe.. klu nak santan segar boleh, parut sendiri. tapi tkut dpt kelapa tua plak kan.. nasib la.. huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails