Tuesday, January 18, 2011

nak tido pun makan biskut??

Assalamualaikum..

Al-kisah... anak bujang ku malam tadi.. selalunya sebelum tido memang paksa dia gosok gigi.. kalau mood dia okey, dia ikut, kalau mood dia tak nak, nangis2 tak tahan nak nenen dah, memang tak boleh paksa .. huhu.. so semalam, aqil gosok gigi dengan jayanya.. sampai basah2 baju.. tu yang aku kurang gemar ni.. main air je.. kang bila time basuh baju, baju dia la paling menimbun.. hehe.. so, salin la baju pulakkan.

ehh.. dia nampak plak biskut marrie dalam tupperware tu.. ee.. buat perangai.. kalau dia nak tido, macam2 minta itu ini, buat perangai la tu. tandanya memang bateri dah hampir flat, tapi nak juga buat hal.. kasi la juga biskut. aqil ni kalau ibu dia marah, dia buat dunno je.. serius geram. last2 ibu nya biar jek.. macam semalam, dia main kuah tomyam, aku kata jangan, muka dia selamba jek curah2 kuah tomyam tu. kang suara aku plak yang terpekik2 marah. buang air liur  je la.. tunggu ayah nya turun, baru takut..

 aauumm. cedapnya biskut.. sebenarnya tu biskut ibu nak wat kek batik, tapi tak buat2, aqil yang makan. hehe.. over tau makan baring. kalau nyang nampak ni, sure dah kena tegur.. :-)

 cute tak?? ingat mak ida je leh posing macam ni?? hehe.. aqil pun boleh yawww...

 habis sekeping biskut.. makan sememeh lak tu.. nak lagi sekeping ibu :-)

ngantuk la.. tak larat nak habiskan biskut ni.. tak habis pun, masuk balang balik.. terus nenen & zzzzzz.....

Aqil kan dah 2 tahun kan. so kat nursery, dia dah kena masuk bilik toddler. bilik budak besar. ada baca buku, tengok CD, nyanyi2, baca doa.. hmm.. cikgu dia kata, aqil suka sangat pegang buku.. bagus la aqil, belajar rajin2 ye, senang ibu nak ajar nanti kalau dah pandai.. hehe. tak de la suara ku memekak2 jadi cikgu nanti .. kekeke... ingat lagi masa adikku belajar dengan aku, suara student nya tak kuar pun, suara cikgu je over. last2 cikgu nangis sebab hot temper budak tak faham plus takut dengan cikgu macam singa.. haha.. dah la, amik belajar sendiri.. tu pasal tak jadi cikgu.. :-)

so now, bila dah ada anak sendiri, kena la control suara emas ko tu yek.. hehe.. kang habis dengar jiran tetangga ngajar anak.. hehe.. yang seronok nya semalam, aqil reti dah nyanyi lagu IBU!!! wah.. sengih je ibu aqil ni.. walau pun dia pelat, tapi rythem tu ada.. dah pandai 'berlakon' " TAK NAK KAWAN" sambil mata dia jeling2 kat ibu.. lagi word dia "TAK BOYEH" kalau kena ngecek.. kemut juga budak ini. kalau diusik, habis merajuk...

okey la.. tengahari ni nak jalan2 ke area jalan haji taib tu, nak cari kedai borong beli plastik aqil.. :-) daaa.. wassalam..






7 comments:

Nur Hasyimah Mahasan said...

tido tak basuh mulut ek..nant kena gigit lipas n semut..hehehe

SiNoMoSa said...

hehe kemut mcm siapa ngah? ekeke
habis ler bersemut atas tilam nanti aqil..aduhai hehe

mamatofatin's said...

sama jek dgn fatin..kalau da mengantuk tu mcm2 ragam ada..skrg ni dia wat style adik dia pulak..bila adik da tdor, ma pulak kene tepuk dia sampai tdor..anak2...

Suliana said...

syimah,
tido dah mnium air masak.. ibu pun dahkebas2 tilam .. hehe

Suliana said...

kak syim,

kemut mcm acu .. kekekeke..

Suliana said...

hawa,
aqil plak tido tak pernah bertepuk, dia nak 'candu' dia baru tido.. hehe

Kaseh NazLieza said...

alo tomel nk tdo mam biskut dulu..len kali dh gosok gg trus tdo taw..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails