Tuesday, January 4, 2011

hidupan di rumah ku

Assalamualaikum..

hai.. rumah saya dah ada pokok tau :-) tapi pokok ni bukan pokok bunga ye, pokok untuk masak2.. hehe. so lepas ni tak payah beli daun kesum yang selambak tu.. nak guna sikit je, tapi sekali beli, mesti dapat seikat yang banyak tu.. nak buat apa banyak2 kan. pastu, bila dah tak pakai, kering je dalam peti ais..

haa.. ini la pokok baru saya :-) minta dengan mama, import dari kluang lagi. sebab mama ada tanam lebih dalam pasu berlainan, so saya amik la satu.. tapi, abaikan la pemandangan yang kotor2 di sekeliling tu yek.. nama je dah duduk setahun kat situ, tapi belum buat pembersihan secara menyeluruh lagi..


see, ada daun pandan, daun kari, daun kesum yang lebat berdaun dan daun kunyit. tak tahu la nape daun kunyit tu macam dah senget2 je. nak matikah??  baru duk kl  2 hari, tak tahan dah ke cuaca di kl ni? hehe.. jangan la mati dulu, tuan rumah ni tak sempat nak pakai kamu lagi yek..


haa.. tengok.. dalam kolam tu ada ikan dah terapung.. sebenarnya masa masuk rumah ni, banyak ikan dalam tu. ntah nape makin berkurangan, mati je. sekarang yang tinggal ikan apa ntah oren besar.. dengan ikan bandaraya tu je la 3 ekor.. haha.. bila tak kasi makan, elok je dia hidup, bila kasi makanan bulat2 tu, mati la pulok..

kalau ikutkan planning bila duit ada nanti2, nak tutup je kolam ikan ni.. boleh letak keta 2 kat dalam. lagi satu, kawasan porch ni jadi sempit, sian aqil, nak main kat luar, tak de tempat, lari sana, terlanggar motor ayahnya, lari sini, langgar keta plak.. lagi pun, kalau nak hiasan kolam ni, kat kedai landscape pun ada je jual set air terjun ni kan. huhu.. tak payah korek2 lantai dah..

eh okey la.. sakit perut plak.. kekeke.. bye. wassalam :-)

9 comments:

sahromnasrudin said...

bagus ikan tue..mesti tak daq nyamuk kan huhuhuh

ejaMaria said...

Sue... daun pandan tu kena ganti pasu besar lagi... baru dia bole besar / hidup lama sikit... ;)

Suliana said...

en shahrom,

ye ke bagus? tu la mcm tak de nyamuk je. tapi orang selalu je sembur denggi kat area rumah ni :-)

Suliana said...

kak maria,

haa.. okey. pasu kosong pun byk, tinggalan owner lama :-) tanah la plak tak de, kena beli ni.. hehe

Ilhamny.com said...

wah bestnye umah sue ada kolam...

mamaelly said...

wahhhhhhh rumah ada kolam..bestnye...

Suliana said...

linda & elly,

best ke??klu laman rumah besar, best la, tapi klu dah sempit ni, mcm tak ada pun tak pe.. space lagi penting. hehe

littlehumblelynn said...

sue;

bestnya dok umah bawah.kita dok atas langit ke 7..x best!!

Suliana said...

kak lynn,
saya dah merasa juga rumah atas. dua2 ada baik buruk nye :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails