Tuesday, November 30, 2010

Disember datang lagi

Assalamualaikum..

Hari ni last entry untuk november. entry ni entry ke 401.. masih hijau lagi blog aku ni, baru ke 401?? huhu.. ok, esok dah Disember.. ada apa di bulan Disember? bulan 12/2010.. dah hujung tahun ye. pejam celik, pejam celik.. daaaahhh.. hujung tahun.. hmm.. sila flashback balik apa yang aku buat selama 12 bulan di tahun 2010?? apa peningkatan yang dilakukan?? takut pun ada. lagi 3 bulan umur dah naik 1 angka lagi.. lagi 2 bulan aqil pun dah 2 tahun, lagi 2 bulan, insya-Allah dah dapat PHD BF.. hehe..

Bulan disember ni, tak banyak program kot. kecuali setiap ahad ada kenduri kawin. nak attend ke tidak, tengok keadaan. tapi dah dijemput, pegi je la, wajib kan pergi undangan.. cuti free pun tak banyak kecuali awal muharam. hee.. cuti sendiri plak, macam tak rasa nak amik..cuti aku ada 13 hari saje lagi.. banyak tak?? hehe..

sebelum orang semua tulis entry pasal azam itu azam ini, better aku cakap dulu la.. ni bukan azam sangat. ni harapan jela.. hehe. harapan di tahun depan.

Harapan ku pada tahun baru sama dengan tahun lepas (flash back harapan maal hijrah, meh tengok apa dah jadi dengannya)

- tentunya menjadi umat Islam yang menurut perintah Allah.. Yang mana lompong-lompong tu, sila la refill selalu.. yang mana belum buat, sila la buat tahun ni & mencuba ke arah itu.. yang ni tak capai, masih ada kelemahan :-(

- Nak jadi isteri yang solehah..hihi.. nak bangun awal, kemas rumah, gosok baju, masak setiap hari kalau ada lauk dalam peti, jaga anak baik-baik sampai aku kurus kering ^_^ Nak tambah baby hujung tahun..huhu..takut!!! haa.. yang ni subjektif. hasben tak komen banyak, okey la tu kan :-) nak tambah baby 2010 tak dapat, 2011 la plak

- Menjadi anak yang baik kepada ibu bapa.. berbaktilah kepada mereka selagi mereka masih hidup & jangan menyusahkan hati mereka.. yang ni ok kot, mereka tak komen..

- semoga aku dan keluarga panjang umur, dimurahkan rezeki yang halal, dikurangi bebanan hutang, dijauhi dari segala bala bencana, di beri kesihatan tubuh badan yang baik. yang ni carry forward tahun depan juga.. sentiasa sehingga akhir nyawa. harapannya tahun depan kewangan makin bertambah baik, keta akan habis bayar, dah sah jawatan. laki aku dah janji macam2!! ingat tu bang .. haha

- Harapan untuk suamiku, semoga menjadi suami yang mithali & baik, bertangunggjawab, jangan garang-garang, rajin tolong isteri (sekarang pun memang dah rajin), kasi duit banyak2 kat isteri.. hihi, tolong jaga anak, kemas rumah bla bla bla.. (kalau boleh, semualah abang buat..heee..) yang ni plak, boleh la, dah 3 tahun kawin, ada improvement. dah kurang skit perang.. kekeke..

- Untuk anak ibu, Aqil jangan nakal-nakal. semoga aqil jadi anak yang soleh, bijak, sihat & ceria selalu.. suka pergi nursery, suka minum susu ibu, suka makan.. semua yang terbaik hanya untuk mu.. harapan ni pun carry forward sampai hujung nyawa..

korang camana?? dah plan nak berharap apa?? :-)

lolipop aqil..

Assalamualaikum..

Hari ni nak story pasal aqil plak. semalam, aku dapat lolipop staff kasi untuk aqil. lolipop beli kat fames ames tu.. besar nye.. heee.. berapa lama plak aqil boleh makan ni.. sampai2 je masa amik dia kat nursery, terus tunjuk "ibu ada ni- sambil tayang2 kat aqil lolipop tu". apa lagi dia, menggelupur la kan tengok gula2.. hehe.. terus suruh buka..

haa.. tengok tu.. dah dapat mula la nak conquer sorang..
aqil ni ada perangai kedekut skit.. huhu. ikut sape la ni.. 

lalalala... ni saye punya.. besar tak.. ibu & ayah nak ngecek pun siap dengan air mata. kena pujuk baik2 dulu.. kami dulu tak pernah makan lolipop ni.. chup chup jek.. hehe. tu yang tengok aqil makan pun, teringin jugak.. hehe.. siap bergadoh2 ngan aqil nak ciket.. :-) pegang la dia sampai tiba di lenggeng..

owwhh.. semalam kami balik kampung hasben kat lenggeng. kejap jek, dalam sejam dah sampai. tengok mak nya semalam dah buka kaki yang bersimen tu. dah 3 bulan bersimen sebab accident masa bulan puasa dulu. dia naik motor bertembung ngan van. kaki nya retak.. alhamdulillah, semalam dah lega dah my MIL kaki dia dah buka. muka pun ceria je.. tapi still tak leh jalan lagi. kena buat fisioterapi dulu. buat senaman yang ringkas2 gitu boleh la..

aqil plak sangat happy semalam tak tahu kenapa.. aktif nye dia. sume kerepek dia makan. sume orang dia salam, nak dekat2.. kalau tak, mood bersepai je (ikut ayat kak alina ni, hehe..). kali ni, happy sangat anak ibu ni.. makan itu makan ini.. pot pet pot pet je mulut dia sampai la balik dalam kul 9.30 tu.. dalam keta pun nak main lagi.. aku ni dah la ala2 nak tido kan. hehe..

at last, nak nenen, dah pengsan dalam keta. sampai umah, letak atas katil, terus zzzzz... lately, aqil dah jarang bangun malam, bangun pagi pun lambat.. kena dokong baru la tahu yang dia nak kena pegi sekolah. silalah menangis ye :-)

aksi ala2 koboi ngan topi kebun apak nye :-)

macam ni ok tak ibu?? hehe.. saje je ibu edit ngan picnik

oke doke.. sampai sini je la coretan akak diari ibu buat masa ni.. hari ni senyap sunyi juga opis.. hehe. sume orang gi kursus, gi audit teknikal, gi site bla bla bla.. tinggal la aku sorang2.. huwaa.. nak makan ngan sape la plak lunch ni.. bye. wassalam

Monday, November 29, 2010

teknologi zaman kini

Assalamualaikum...

Sejak bila korang kenal komputer?? main2 komputer? tekan2 keyboard?? hee... teknologi makin canggih sekarang ni..aku kenal komputer masa sekolah rendah. masa tu kalau duduk dalam makmal komputer rasa macam bahaya nye tempat ni. ada ekon sume, sejuk je.. time sekolah rendah kenal komputer dengan maingame PAC MAN. korang tahu? ala, benda yang makan2 biji2 bulat2 tu.. hehe.. tu je la, itu pun dapat masuk makmal komputer kalau jadi ahli kelab komputer..

ok, naik sekolah menengah, komputer dah tak jakun lagi. sebabnya kat umah ayah pun dah beli komputer. masa kat sekolah menengah, belajar komputer belajar tentang pengenalan kepada komputer.. haa.. masa ni, takut sangat salah tekan keyboard. kalau dah tersilap tekan tu, punya la gabra lepas ni nak tekan apa plak..

time ni, kalau tak silap, aku dah kenal internet. sebab seingat aku, masa ni aku tingkatan 3, aku dah pandai main MIRC. korang ingat MIRC tu apa? ala, yang chat2 tu la, ada kampung, ada alamak.. haa.. ingat tak?? time ni la aku gile chatting. sampai dapat kakak angkat yang study oversea gitu.. ingat lagi akak tu study kat tokyo, amik engeneering in robotic..hehe.. siap hantar kad besday.. pastu dah lost contact dah sebab form 4 aku masuk asrama..

dalam pada aku berchatting tu juga, boleh plak berkenalan ngan DJ radio.. haha.. siap telefon lagi tu.. gatal ko.. tapi cakap2 biasa je.. ntah radio apa aku tak ingat la. tapi seingat aku, dia pakai nama MIDNIGHT CALLER dan aku LADA PUTIH.. haha.. gile.. tapi sampai situ je la kot, sebab dia tahu aku budak sekolah kot.. kekeke..

pastu, bila dah masuk asrama, tak berkesempatan nak main2 benda cam ni. nak main komputer kena jadi ahli kelab komputer juga. masa ni main Solitaire je.. hehe.. setiap kali balik johor, gathering ngan kawan2, pegi cyber cafe. sejam RM 3.. sama la keadaan ni berterusan sampai la aku masuk UiTM.. masa ni komputer pun limited. kalau nak wat assignment, kena pegi CC, sejam 3 hengget tu la. pastu, minta ayah belikan komputer second hand ngan pakcik z.. dapat la merasa komputer sendiri.. komputer besar akuarium tu. hehe.. mengangkut la ko setiap satu sem bawa balik umah..

sekarang, teknologi dah semakin canggih. budak2 u pun bawa laptop je gi belajar.. aqil pun dah kenal komputer.. camana tuh.. huhu.. komputer dari sebesar2 tv dah jadi sekecik2 buku.. motif entry ni?? aku nak hadiahkan diri sendiri note book tahun depan. boleh?? hehe... bye.. adios..


cerita kegemaran..

macam orang tengah study ...

Dinner di Andalas Corner, Klang

Assalamualaikum..

Kita sambung balik cerita outing day weken lepas ye.. Malam tu, kitorang kuar makan sama2.. weee.. abang ipar belanja kali ni.. pegi lepas sembahyang isyak masa tu. masa ni, 'battery' aqil dan aiman masih kuat lagi.. sibuknye diorang main belon la, main itu ini.. sume nak direbutkan.. adik affan je tido.. huhu.

Okey, malam tu kami makan di Andalas Corner kat kelang.. orang kelang mesti tau kot tempat ni. terletak di sebelah Taman Rakyat Kelang.. best juga makanan kat sini.. western ada, timur pun ada.. pilihan kami adalah western.. murah pun murah.. rasanya2 4 orang makan plus budak kecik makan fries dalam RM 50 je kot.. jom tengok gambar. gambar biasa2 jek pakai kamera handphone yek tuan puan:-)


kalau nak kenal kedai nye, ada lampu jurai2 macam ni

kak long and affan.. iyan ia baru angun dodo eh.. tenyap je ia :-)

ibu & aqil.. still energize.. nasib baik dia pun tak merenyam sangat malam tu..

aiman dah ngantuk dah.. next year i wanna go to school - genius aulad

mak teh ngan affan plak.. kejap je pegang, kang makan pas balik kat mama dia. hehe

ni pilihan kak long, black paper steak.. berasap2 woo..

ni cik abe saya punya.. black paper chicken

ni abang long punya. sizzling mee.. share ngan aiman

this is my favorite. lamb chop.. dap dap yummie... pedas skit, masam skit, manis skit.. i loike :-)

mari makan...

cam ni potongnya .. :-)

seronot nye aqil yek..

tokei malam tu.. mekacih, moga murah rezeki selalu.. next time banje agi eh.. hehe..

aiman makan mi dalam ngantok..

okey.. tu je la ceritanya.. boleh la makan kat sini lagi.. best. ramai plak tu orang. malam minggu kan.. cuti sekolah plak tu. pegi mana2 mesti ramai orang.. okey.. wassalam..


p/s: bulan disember bakal menyusul. setiap hari ahad dah penuh dengan undangan perkahwinan..

Sunday, November 28, 2010

outing day :-)

Assalamualaikum..

Selamat pagi ahad.. semalam, aku dah taip dah skit.. tapi aqil merengek, terpaksa la aku simpan dalam draft so today, lepas subuh, tak tido balik.. ngadap laptop plak.. hehe..
okey, cerita semalam. semalam kitorang gi jalan :-) jalan2 area shah alam kelang je.. mula2, tengahari ke puncak alam menghadiri kenduri ofismate hasben.. tengahari pun sampai dalam kul 3 lebih.. huhu.. kuar lewat, hujan plak tu.. tq en lan. sedap semua makanan nya, dah macam kenduri kawin plak. :-)

lepas makan, dalam pukul 4 lebih, bergerak pula menuju bukit tinggi. rumah kak long.. nak balik time2 siang tu, mesti jem kan. so kita menuju ke tempat yang tak jem la. kang malam skit baru balik. memang betul, menuju ke bukit tinggi tak jem, tapi menghala ke KL, wow.. panjang betul barisan kereta.. sampai rumah kak long dalam pukul 6 kot.. samapai2 je tengok2 penyambut tetamu kecik tu dah tunggu.. lepas rindu kat budak2 duaorang tu.. aiman & affan..

aiman dah botak, kurus tinggi.. affan plak makin tembam.. tough badan nya.. leher pun tenggelam.. macam aqil kecik2 dulu..

 hi all.. saya la affan. dah 6 kg..3 bulan lebih..

 caye nak mandi .. mak teh mandikan hari ni...

 abg aiman ada go kart baru okey.. menangis la aqil tengok..

 dapat juga aqil naik.. kekeke.. aqil2, asyik berebut barang ngan orang jek.. aiman pegang apa, semua dia nak. aiman pulak dah jenis mengalah sekarang. tapi kalau dah geram, berlawan juga 2 org ni..

 eh, adik affan nak posing juga ke...baik je dia.. senang mama dia jaga..

 rambut dah ala2 penan.. cukur bantal..

  lentok plak dia. style baru aqil kalau bergambar.. aiman plak dah nampak kurus ngan rambut botak ni.. 

seronok aqil main dari tengahari tak tido2!! waktu balik, masuk keta terus tido.. tapi sebab dah seronok main waktu siang, malam siap la, tido terganggu.. sikit2 nangis.. tu yang tak sempat nak update blog malam tadi.. eh, ada cite lagi.. tapi tunggu.. nak cite pasal dinner plak.. hehe... bye.. wassalam


Friday, November 26, 2010

meet mohd hakim yusof

Assalamualaikum..

Lunch tadi pegi melawat my BFF nana kat umah dia.. hee.. dah bersalin 12 hari yang lepas. kira la sendiri hari apa.. huhu.. alahai, tengok baby comel nye.. kecik je baby ni, lahir pun 2.3kg je kot.. sekarang dah 12 hari, 3.6kg dah.. tapi still nampak kecik.. teringat aqil masa baby dulu.. kecik juga. tapi aqil kuar2 je dah 3.44kg..


ni gambar comel dia dari handphone ibu dia..

comel kan..

time kitorang datang, dah bangun pastu tido je.. hehe. nak tunjuk jari runcing dia tu..

ibu aqil nak juga kenangan dengan yusof ni.. :-)

ha.. tengok2.. muka hensem dia.. kecik2 dah pakai cd.. good boy..

yusof ni baby bf juga.. tapi dia tak nak direct feeding.. sian ibu dia kena struggle untuk mengepam.. sian juga tengok ibunya nak kasi nenen tapi dia tak mau nenen.. adoi.. camana la nak tolong ni.. dia ada masalah ini.. syringe nak tarik dah ada, tapi tak jalan, nipple silicon pun dah ada, tapi tak reti guna.. leh tak ibu2 kasi pandangan.. terima kasih.

restoran bangkok station

Assalamualaikum..

ke bangkok kita kali ni.. hehe.. actually restoran ni telah dicadangkan kesedapannya oleh blogger kak lynn yang gemar sangat makan kat sini.. oleh kerana lokasinya sangat dekat dengan rumah aku, apa lagi.. kita nak rasa juga la orang duk kata sedap2 tu kan. hehe..

Alhamdulillah, rasa yang tidak menghampakan.. boleh tahan sedap juga. keadaan restorannya sama saje macam restoran biasa2, tak de la gabra kalau nak masuk kan. perlu ke bawa kad kredit ke apa ke kan. hehe.. harga yang murah dan berbaloi juga.. masakan utamanya tentulah berasaskan thai food.. so, peminat thai food, boleh la menjengah ke sini. terletak agak jauh ke dalam dari MRR 2, straight je dari ampang point menuju ke ampang waterfront. dekat2 dengan manjaku dan selang sebuah kedai dari ani sup utara.. 

Jom tengok apa yang kami makan. ni kali kedua singgah disini..


tomyam campur utk 2 orang makan.. sedap tapi pedas.. fuhh..

telur bistik ni aku suka sangat.. camana nak masak telur bistik?? hehe

kerabu ikan bilis seperti yang dicadangkan oleh kak lynn.. sedap.. camana nak buat ni?? hehe.. aqil pun suka makan..

ni apa?? ikan siakap masak 3 rasa. sori tak sempat nak rotate gambar. haha.. not bad..

ini sape plak?? tentula aqil the ultramen boy.. hehe..

ok, first time makan, tak de ikan siakap tu, tak sampai pun 30.. dalam RM27 ++ kot campur air sume.. kali kedua makan, tak tahu la berapa harga nya. cuma tambah ikan siakap tu, may be tak sampai 50 kot.. laki aku berahsia plak tentang harganya.. huhu.. boleh la ajak family datang sini makan..

walaupun baru setahun tinggal di area yang menyesakkan ni, masih lagi belum ketemu kedai makan yang best melainkan mcd, kfc, pizza hut. hehe.. so, ni kira tambah koleksi list kedai yang boleh pergi untuk bawa family makan.. ada lagi satu restoran yang aku nak dengar sangat reviewnya oleh eyriqazz, iaitu restoran haven di look out point.. dekat tu ngan umah aku.. boleh tak tahu plak ada restoran best. hehe..

okey, kalau korang lalu lalang sini dan mencari2 kedai makan, boleh la singgah kedai sini. anda pasti tak menyesal.. wah.. dah macam duta kedai makan la plak.. haha.. ok. selamat mencuba, just cadangan ku saje. tekak orang lain2 taste kan. ok bye. wassalam..

Thursday, November 25, 2010

hantu bedak

Assalamualaikum..

masa kecik2 dulu, korang pernah tak dengar macam2 jenis hantu. ada hantu raya, hantu tetek - hantu ada tetek banyak, hantu gigi - hantu apa ni yek, may be ada gigi besar2. hehe.. macam2 la nama hantu ni kan.. sekarang ni, ada hantu bedak juga.. sape dia hantu bedak tu yek.. hehe.. mestila budak tecit kesayangan saya ni.. dia suka main tabur2 bedak. lepas tu, bukan sapu kat muka.. tepuk atas kepala la, sapu kat perut la.. nasib baik la bedak hadiah orang kasi banyak.. aku memang jarang beli bedak ni. hehe..

 tengok muka dia bercalit2 bedak kat muka..

patutla senyap je duk atas beskal tu.. main bedak rupanya..

tengokla dia tuang bedak dalam 'bonet' beskal dia tu...

tantek tak saya .. hehe :-)

muka budak nakal ni..

mata sampai stim, punya la syiok makan biskut tu..

lately, perangai dia ada baik sikit.. kalau balik sekolah tu, tak de la nak menangis2 apa ke.. balik2 tengok upin ipin. main sorang2.. senang keje aku nak masak ke, nak solat ke.. kalau tak, sibuk dia nak nenen la, nak kacau masak la.. sekarang ni, aqil dah layan la beskal dia tu. dah pandai nak naik, tapi kayuh tak reti lagi.. ke depan ke belakang, kadang terjatuh sebab kaki tersepit, tak pandai turun lagi.. hehe... anak anak... ok, moga aqil sihat selalu :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails