Friday, July 30, 2010

how to handle EBM?

Assalamualaikum..

Lewat petang baru nak meng'update'.. pagi tadi agak kelam kabut nak prepare itu ini untuk meeting bos2 petang ni.. huru hara jap, ngan tudung aku yang senget benget ni.. rimasnya pakai tudung kain lembik ni.. so, overall presentation hari ni failed .. hehe.. tak pela, janji suami kata cantik sudah.. haha.. tapi hari ni dia tak sebut cantik lagi.. aqil je dah pandai sebut. "ibu cantek tak?" "tanteekk".. haha.. anak aku dah boleh bercakap sikit2..

okey, cerita pagi tadi.. sebenarnya benda ni dah berdetik lama dalam hati aku. diajukan pulak soalan oleh ofismate yang sama juga menyusukan anak nye.

A: su, kalau susu sejuk dipanaskan terlalu panas, camana?
S: ha?? habisla bakteria2 baik dalam susu tu.. hilang khasiat susu tu..
A: habis tu, nak wat camana?
S: tak dapek nak  nolong.. maknanya baby tu minum air kurang khasiat la kot..

tu sedikit sebanyak perbualan aku dengan dia. dalam masa yang sama, aku teringat la aqil kan selalu demam. may be susu yang dia minum tu, tak betul cara pengendaliannya. dulu, aku ada ajar la ngan cikgu2 taska tu cara2 nak handle EBM.. tapi satu hari, kantoi ngan aku, bila aqil tak sempat minum susu, aku bawa balik. masa nak pegang susu tu, panas sangat.. pastu aku cakap la, "dik, susu ni tak leh panas2, nanti hilang khasiat dia" kalau ko rendam balik dalam air sejuk pun, tak de hidup balik nya bakteria baik tu tau..

lepas tu, pagi tadi, aku pun tanya lagi akak tu camana dia panaskan susu tu.. katanya, dia tahu, dah ada cikgu lain ajar.. ok, so aku explain sekali lagi. sebab orang nya selalu bertukar2 kan.. perlu ke aku laminatekan nota ringkas HOW TO HANDLE EBM? hmm.. kadang2 aku malas nak cerewet lebih2 ni.. tapi, kalau ikutkan susu formula pun tak elok panas2 sangat, sama juga makanan tambahan yang memerlukan dibancuh dengan air panas. nanti mati khasiat dia tu.. betul tak?? ke aku je memandai2 ikut fakta sendiri?

pastu, susu tu, kalau dalam masa sejam dia tak minum, kena buang.. nanti bakteria dari air liur dia tu akan masuk dalam susu tu.. kalau  EBM ni, suhu susu memainkan peranan penting kat sini. sebab rumah aku dekat jek, aku tak de la letak dalam cooler bag, hanya dalam box biskut munchis jek. harap2 la cikgu2 taska tu terus je letak peti ais. tapi tu la, tak leh harap ngan orang sangat mende2 macam ni.. okey la2.. camana nak buat ni.. nanti mingu depan la aku taip siap2 nota untuk taska tu.. ok, bye!!

p/s: teringat makcik pengasuh aqil. panaskan susu aqil dalam periuk sampai berlubang botol susu avent tu.. adusss...

Thursday, July 29, 2010

dah pegi urut!!

Assalamualaikum..

Datang lambat, balik lambat hari ni.. tiba2 petang banyak hal plak belum settle..ni tengah pam susu aqil ni.. aku dah gi dah urut tadi kat orang buta.. haha.. urut refleksologi.. sejam rm 45. ingatkan nak urut satu badan kasi manja2 skit urat ni.. tapi, bila aku cakap sakit tang sini, sakit tang situ, cepat jek dia kata, oo, yang tu tak boleh satu badan kak, kena concentrate part yang sakit tu.. lutut aku pun tak sempat nak diurut, kena datang hari lain..

Mula2, aku pegi kat medan mara, tapi penuh plak orang. yang ni sejam rm 50.okey, tak jadi sebab dia kata kena datang dalam pukul 2 lebih, sudah penuh. then pegi kat maju junction.. yang ni sama la company dengan yang kat pertama kompleks tu kak ida. hehe.. tapi yang ni ada 3 katil jek.. ada ke sebab tak cukup tukang urut dia tanya " lelaki boleh??" apa??? mau kena parang ngan laki aku.. dah la urut satu badan.. berkain batik plak tu.. huhu..nasib dapat pompuan, kalau tak, tak de nye aku nak gi urut..

uisshh.. sakit okey .. siap dia kata " uish, tegang nya urat akak ni".. yolah.. pastu " eeii.. akak punya urat ni teruk la".. hampeh tul ko.. tapi time dia tolak urat yang terlari aku tu, memang sakit. biasanya aku boleh je terbuai lena bila orang urut2 ni, tapi kali ni, nak bernafas pun tertahan2.. tak jadi nak tido. oo.. orang yang urut tu badan dia semangat sungguh, budak lagi kot..tapi dia memang buta skit.. tapi dalam gelap, nampak plak, elok je dia jalan.. agaknye buta sikit2 kot..

alhamdulillah, okla dia urut.. tapi terasa la sampai sekarang tang sakit tu. dapatla urut belikat aku ni dua2 belah.. di samping itu, menggalakkan pengeluaran susu ni bila urat dah okey..dia kata salah tido kot.. yelah, anak tido belah kanan, ntah camana lenggok aku tido pun tak tahu.. hehe.. barang dah 3 tahun, kena la servis.. haha.. ni dah tahu kat mana tempat urut ni, boleh la pegi lagi.. hehe..

okey2, nak balik dah.. susu pun dah penuh ni.. alhamdulillah.. rezeki aqil :-) bye!!

see.. manfaat berurut. penuh dah botol aku, petang je 10 oz..
alhamdulillah..


tangkap sana, tangkap sini..

Assalamualaikum..

Hari ni aku bawa keta sendiri lagik.. dah la lutut aku ni sakit belah kiri. dah lebih seminggu kot. kalau lutut sakit, camana nak buat ek? adakah aku ni nak menopos?? awalnya monopos.. huhu..nak urut2, macam tak jadi apa jek, sebab tempurung lutut kan, mana ada rasa.. pas tu kan, semalam memang banyak kejadian urat la aku ni.. memula, urat leher macam tiba2 'tangkap', pandang kanan, rasa macam karen tau, tetiba sakit leher aku. pastu, petang sikit, lepas pam susu, aku menggeliat, tetiba urat belikat plak 'tangkap'. pastu, sebelum balik, punya la kecoh nak mengemas barang, dah la tergelek kaki sendiri dengan roda kusi ni, dia 'tangkap' lagi..

adoi.. apa nak jadi ni.. tetiba hari ni rasa nak gi mengurut plak kat orang buta kat maju ni.. tapi belum try lagi best ke tak, berapa ringgit sume la.. selalu aku urut kat BH Beauty kat taman melawati, siap ngan lulur2 badan sekali, sauna bagai la (tu time banyak duit leh la pegi).. sekarang, mana nak pegi, jauh plak nak ke sana.. baik2 lepas urut ok, bawa keta sendiri, boleh tergeliat balik urat aku ni.. hehe.. macam2 la su ni.. agaknye, dah lama tak servis badan ni kan, nak manja2 kan badan.. huhu.. latest bila ek urut, tak ingat dah.. lepas pantang ke?? ish lama tu.. kena pegi ni.. hehe..

Pastu kan, pernah dengar tak kalau budak selalu demam, bawa gi urut kan? kat mana nak cari orang yang pandai ngurut budak ni?  pastu bila dia urut, budak tu tak nangis..korang tahu la kan aqil ni, kalau jumpa doktor dah nangis, ini kan plak orang nak pegang2 badan dia. mesti punya la meraung.. pagi tadi kelakar tul hantar dia gi nursery. sampai depan pintu, ada la budak baya dia gak, ariff nama nya.. aqil sampai je, si arif ni terus cakap bababababa.. aku rasa aqil pun belajar dari dia cakap macam tu or dia yang belajar dari aqil.. terus menangis si aqil ni kena sakat.. dah la orang tu pagi2 memang moody gi sekolah.. hehehe.. eh, kelakar ke?? haha..

okeh.. tu je la.. actually ada idea lagi nak menaip ni, tapi sambung entry petang karang plak la.. okeh.. bye..

p/s: hasben el, kurang sihat. rugi duk umah, kena wat keje umah gak.. hehe..

Wednesday, July 28, 2010

untuk tatapan mu :-)

Assalamualaikum..

Kutujukan khas untuk seseorang yang bertakhta di hati ku :-)  thanks to miss sinomosa.. hehe..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..

Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..

Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.

Dan aku tahu, Kau pun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..

Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya..
 Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..

Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..

Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Nescaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..

Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..

Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..

Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..

Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..

Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku.


lapar nye..

Salam semua..

selamat tengahari.. nak makan apa tenghari ni? perut tak de la lapar sangat sebab pagi tadi dah breakfast, tapi macam menggigil2 juga la.. huhu.. lepas pam susu, minum air, tetiba terus lapar.. coklat, biskut semua dah dimakan.. kena sumbat nasi juga ni tenghari ni.. ibu menyusu memang macam ni kan, cepat lapar.. yela, kalori semua dah dibakar masa tengah pam susu tu kan.. kena makan lebih skit ni..

Puasa ni camana la yek. alhamdulillah, tahun lepas macam tak de masalah jek.. hari2 awal je yang rasa lembik, hari2 seterusnya dah okey.. kena cari kurma & makan banyak2.. sumber tenaga. tapi yang aku tak tahan, kurma ni sangat manis. kadang tu sampai sakit gigi.. makan big apple ok plak, tak manis sangat.. hehe..

Okey, malam tadi sebelum puasa, kitorang pegi lagi sekali SAKURA.. hehe.. makan lamb chop lagi.. okey, lepas ni tak boleh pergi dah, nak puasa dah kan.. sedapnya, lemak2 daging tu - 'very juicy'.. hehe.. pastu, before tido lupa plak nak minum air banyak2. sampaikan tengah malam rasa tekak sakit gile.. agaknye banyak lelemak tu kot.. pastu, pagi ni, urat leher aku terseliuh.. - ada kena mengena ke?- hehe.. toleh kanan, tetiba macam ada rasa, sakit nye urat leher ni.. sekarang ni dah okey..^_^.

lamb chop kegemaranku..

mi hun with fish ball soup.. sedap gak..

bersungguh anak ibu ni makan. nak makan sendiri okey.. :-(
okeh, nak gi mamam la.. dah lapar sangat.. gigil2 ni.. bye..

jom join giveaway ejamaria..

Assalamualaikum..

selamat pagi semua.. pagi ni tak de keje urgent lagi (boleh gitu??), so sempat la nak memeriahkan giveaway sahabat ku ini kak maria, dulu duk sebelah partition jek, sekarang dah berubah floor :-) actually tak dapat hadiah pun tak pe, kawan2 kan.. kasi sokongan sikit la.. tapi, untuk menguatkan lagi hati kak maria, sila lah pilih saya sebagai antara calon bertuah sebab saya follower pertama kak maria & senang nak kasi hadiah kat saya, tak payah pos2 dah, dekat jek.... hahaha.. main2 jek..

okeh, tarikh tutup nak dekat dah ni, 31 Julai 2010. senang je main benda ni.. korang kena alert dengan lucky number di blog kak maria. dia nak no 7008 dan 10078 dan sila print screen sebagai bukti. selain jadi follower, kena tepek banner giveaway ni kat blog masing2.. kira macam promotion blog juga la kan..

okey, hadiah nya sangat cantik.. bangle or key chain..kalau su menang, buatkan nama su okeh.. hehe. boleh sangkut di handphone.. main suka2 jek kan. tu la keseronokan berblog ni.. ada duit lebih,  boleh wat giveaway atau contest macam ni.. nak amik hati pembaca kan.. tanda appreciate kita kepada pembaca blog kita ni.. aku?? belum sampai masa lagi nak wat contest2 ni, macam tak reti jek.. ehehe... okey la.. korang2 kalau yang suka join giveaway ni,  boleh la pergi ke blog kak maria ni.. bye!!!



Tuesday, July 27, 2010

Houz Depot..

salam semua..

petang dah :-) selamat berbuka puasa kepada yang berpuasa sunat & ganti hari ni. masak sedap2 tau.. hehe.

ok, lunch tadi, aku sempat menyinggah ke Houz depot kat jalan tar ni. cawangan baru buka. first time pegi sini. dia ala2 ikea la, tapi aku rasa macam lagi best jek pegi sini sebab barang dia nampak lagi best la. cara dia letak tu, memberi idea untuk pembeli nak hias camana. contohnya set bilik air.. aku memang dah aim lama nak menghias  bilik air ni, tapi kena tunggu bajet yang benar2 cukup.. so tempting to be there!! sangat memberangankan diri okey.. nanti lah, kalau ada bajet, nak buat umah cantik2..

hasben aku ni tak kasi sangat aku jalan2 tengok2 ni.. dia takut aku terbeli ke apa ke.. huhu.. tapi , kalau kita dah pasang niat, insya-Allah, ada rezeki lebih boleh la dapat hiasan rumah idaman. tak dapat rumah idaman pun tak pe, hiasan idaman pun dah mencukupi. tapi, kadang2 ditanya, kenapa nak hias cantik2, biasa2 je dah la, dah la bilik air pun nak hias cantik bagai.. salah ke?? untuk kepuasan diri, duduk umah bukan sehari dua, biar la sedap mata memandang.. semua pompuan pun macam tu kan..tak tahu la korang camana..aku ni bukan la high taste, dapat yang murah pun okey, asalkan kemas dan matching2.. hehe..

selain dari bilik air, ada satu lagi benda yang aku nak ubah la, satu hari nanti. not now.. berangan je ni.. apa dia, of course la dapur kan.. even dah ada kabinet owner lama punya, tapi, old style okey.. tak kisah la.. aku kalau dapat nak tukar wall tile & tile kabinet tu kasi moden skit.. hmm.. tadi tengok kat houz depot, dah dapat bayangkan dah camana.. hehe..baru la masakan akan rasa lebih sedap.. haha.. ada kaitan ke??

okey tu je nak cite.. bila la agaknya dapat buat semua ni.. okey tata..


ada apa di bulan Ogos

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua.. hari ni tak lewat gi keje :-) lagi 10 minit nak pukul 8 aku dah tercegat kat pintu.. hari ni bawa keta sendiri lagi. lalu jalan belakang plak, sama je situasi nya.. jem juga kan..

Okey, ada apa dengan bulan ogos? bulan ogos banyak cuti wei.. taska aqil awal2 lagi dah announce kat white board, disusuli dengan surat lagi.. cuti nuzul Quran 27hb (jumaat), slgor cuti, aku kat kl tak cuti. ni kena decide ibu ke ayah nak cuti.. pastu 31 ogos (selasa), kompem dua2 cuti, kenapa la tak senin, boleh cuti direct..

Pastu Ogos juga, banyak aktiviti dalam kalendar ni. my hubby pegi BTN, nasib dekat jek. at the same time, my family dari johor datang lebih kurang date yang sama untuk pergi pinky doll Konvo. nak itut!! ibu dah apply cuti. ayah aqil gi BTN, so boleh la ibu meronggeng ngan tok ma..tanpa halangan :-) sambil2 tu, tak de la ibu ni kesunyian duduk umah 4-5 hari tu, ada kawan dah.. harap2 aqil sihat sepanjang masa..

Bulan Ogos juga tak de meeting pemantauan.. kurang sikit keje aku bulan tu. kenapa bulan pose orang macam "sume tak boleh buat coz puasa".. sebab tak de makan minum ke? pelik aku. tapi sebab yang aku rasa la, ramai orang cuti ke? belum nak raya lagi.. ke sebab mood raya.. lagi best apa datang meeting sini, dekat dah ngan jalan tar ni.. hehe..

sambung plak bulan september..(macam tak kena dengan tajuk di atas). bulan ni lagi best. bulan syawal :-) cuti aku insya-Allah kalau approve, kamis sampai senin, lebih kurang 12 hari langgar weken sume. tak nak aku balik jem2 hari ahad tu.. perjalanan 4 jam kang melarat jadi 6 jam.. aku cuti kamis tu sebab bukan aku yang nak cuti sangat, tapi taksa aqil cuti stat 9hb-18hb.. huhu..lama tul.. tak de diskon ke kak :-) tak pela, diorang jaga aqil baik2 pun kira dah ok la kan. kadang kalau nak berkira sangat pun, macam tak fair plak.. 

last sekali, bulan Ogos adalah hari penyusuan susu ibu sedunia tau!! sedunia ke semalaysia jek? tak ingat dah. hehe.. setiap bulan pasti aku dapatkan majalah pa& ma.. keluaran kali ni lebih tebal dan mahal sikit, rm8.90.. sape2 ibu2 yang preggy tu, blh beli pa&ma ni, banyak panduan untuk beli breast pump & segala macam event la dalam tu, dengan diskon nya lagi..  best!!!

ok, sebut pasal penyususan ni, stok susu aqil hanya ini sahaja.. sadis nye.. hari2 aku pam. tapi time malam hanya tak sampai 1 oz ok.. sebab si kecik tu memang nak ngempeng ajek.. so, malam memang tak boleh nak buat stok.. tak pelah.. itu aje rezeki aqil untuk hari sekian2.. ok. babai!!

4 botol je, koleksi julai..

pukul 11 pagi ni, kiri 5 kanan 3.. banyak juga pagi ni..
alhamdulillah..

Monday, July 26, 2010

lambek laie :-)

Assalamualaikum..

Hai.. wat pe tu?? hari ni aku drive sendiri gi opis.2 hari ok.. dah lama tak drive keta sendiri, rasa malasnya.. dah la bawa keta manual.. nak mengharungi jem di pagi hari lagi.. hari ni lewat 4 minit ok. bulan ni je aku dah lewat selama 6 hari.. haa.. apa alasan aku nak letak ni. lewat pun tak de la berjam2. setakat 1-5 minit jek. ada 1 hari jek aku lewat stgh jam, sebab aqil demam.. ni belum sampai hujung bulan lagi, dah 6 hari lewat. huhu..

Bulan depan, cadangannya nak masuk 7.30.. (WP 1). dapat la balik pukul 4.30.. yela, dulu aku duk kat ulu kelang, dekat jek, balik kul 5 pun ok lagi, bazar ramadhan berlambak.. kali ni, 1st time puasa kat umah baru, mesti jem bertepek2 kan kul 5 tu..tak tahu kat mana nak beli lauk berbuka. ada la agaknya kan, cuma murah or mahal jek, sedap ke tak sedap jek.. yang penting, kalau sempat, masak sendiri.. masak sendiri ni yang simple pun rasa sedap je kan.. so, kalau nak mengguji tahap kesedapan masakan tu, boleh la try sebelum puasa ni, nanti dah puasa, boleh masak lagi kalau sedap ..hehe..

hari ni aku tak puasa sunat :-( semalam tak masak & tak de makanan nak makan.. haa.. sadis tak? hihi.. actualy malam tadi aku sorang je ngan aqil duk rumah. malam ni pun sama. ayahnya ada bengkel kat de palma. tu yang BUANG KARAN je aku masak untuk sorang diri.. hehe.. tapau mc d aje.. tapi, malam ni tengok keadaan la camana.. esok kan nisfu syaaban. hajat tu nak puasa juga, tapi tengok la camana :-)

okey2.. alhamdulillah, anakku aqil tersayang, dah baik demam.. hari sabtu tu dah tak panas dah, balik lenggeng.. tinggal batuk je tak habis lagi.. semalam tinggal berdua dengan dia, baik je.. nasib tak meragam.. comel je makan fries sorang2 depan tv.. hehe.. datang dapur sambil bawa kotak fries, "bis".. maknanya dah habis.. hehe.. aqil sekarang ni rapat ngan ayah nya. pantang tengok ayah dia sarung seluar, macam tahu2 jek ayah nye nak kuar. mesti nak ikut.. ayahnya nak kuar rumah pun kena sorok2.. celik mata jek, "ayah!!" kadang tu rasa okey gak, boleh ibu relaks2 skit, tapi bila nak nenen, memang tak dapat lari la..haha..

okey, jom layan gambar masa aqil di lenggeng dan bila duduk berdua ngan ibu.. bye.. wassalam..


naik motor ngan ayah..
ni posing apa ni.. ceria!!!
eyyoo.. ayah ada??..
letih dah.. nak tido.. tengok dahi kena gigit nyamuk..
tengok dia smile.. sweet.. ni mood tengah ok melayan camera ibu dia..hehe

tengok, siap lentok lagi.. nak jadi abg arrash eh.. hehe



hiyaakk....main apa ni..

main tangga, suka ajak ibu naik atas.
jari siapa yang cantik manis ni.. hehe.. menggatalkan diri memakai inai mekah,
terasa diriku seperti pengantin baru plak.. haha...

p/s: tak tahu dah nak adjust celah mana gambar2 yang kecik2 ni.. please help me.. tensen tul..

Friday, July 23, 2010

shopping kain pasang!!

Assalamualaikum...

Penatnye baru balik meronggeng tengahari tadi.. jalan-jalan cari kain.. minggu ni je ada nak beli2 kain ni.. hehe.. minggu depan ada juga, tapi takut duit tak cukup nak beli.. lagi pun dah nak masuk ramadhan, kang takut tempahan tak diterima.. banyaknye kain2 yang cantik tadi.. rambang mata aku okey.. oleh kerana bajet untuk diri sendiri dah ditutup, terpaksa ku kuatkan iman "tak pela kak".. tensen tul. nak juga tambah lagi sehelai.. waaa...

ok, tak pe.. meh nak tunjuk kain apa aku beli, bukan kain aku tak pe tunjuk, hehe.. aku beli kat aked jalan tar jek.. ok la, kain dia elok, sejuk je.. kain 1 malaysia. design nampak cam batik sutera, tapi kain crip la.. sume aku suka kain2 ni..banyak juga cotton tadi, tapi takkan nak kasi mak2 aku tu cotton plak..  harganya affordable la.. sesuai ngan bajet aku yang ciput ni..hehe

yang ni untuk MIL.. aku suka kain ni..for me, cantik & sesuai untuk mak..
pening2 fikir nak kasi apa la tahun ni..

yang ni untuk mama. "ma, dah tak suprise" hehe.. yang ni pun cantik..
i think sesuai untuk mama..

this is for my heroes:-) dah beli dah bang, permohonan anda ditolak:-)
pink ye tahun ni. tak pe, dua2 kulit cerah, no problem. jambu pun jambu la,
janji ibu suka..hehe

dah penat meronda, makan root beer float plak, A&W

ayam goreng dah tak seperti dulu.. black list ayam A&W.

okey.. sempat lagi nak jahit kat nyonya ni.. harap2 dia terima. kat kluang rm50 je baju melayu kat nyonya jalan coro tu.. kalau dah ditutup, alamatnya aku kena buka balik mesin jahit aku tu.. dah setahun membeku mesin tu.. okeyla.. time to work :-)

p/s : ingatkan nak gi houz depot, tapi tak sempat & shud dah balik .. sorang plak tu, macam tak siok jek jalan sorang2..hehe..

Thursday, July 22, 2010

aqil demam lagi :-(

Assalamualaikum...

Hari ni keje tak stress tapi busy juga. sume orang takde, cuti & gi kursus.. so, tinggal aku sorang je kena hadap bos buat itu ini walau pun remeh tapi ke hulu hilir juga la.. kul 1.30 baru leh makan.. hari ni juga boring, makan sorang2 ngadap pc..  kawan makan ku puasa la plak.. nak ajak gi jalan cari kain esok takut dia pengsan plak.. kejam tul aku kalau aku heret dia ke sana..haha..

kalau tak, hari ni mesti aku dah makan ayam fruity tu, dah gaji kan.. tapi, sebab tak de kawan, aku tapau nasi ayam.. makan tak habis.. tak pela, nanti mana tahu cik abang nak belanja makan sedap ke..ehehe.. *hint, helo helo, can u hear me??* :-)

semalam, aqil demam lagi!!! adusss (mesti korang penat dgr aqil demam jek kan).. asal ulang bulan jek, demam.. tak pe la qil.. demam sikit2 aqil tu, ibu dah biasa sayang ooii.. jangan la aqil demam yang teruk2 tu, sian kat aqil... aqil demam ni sebab nak pandai cakap kot.. betul la, dia dah pandai cakap skit2.. tapi pelat je la & perkataan yang hujung2 tu kita faham la.. tadi pagi, bangun tak meragam, ok jela, tapi suhu pagi tadi 37.5 kot..dah border demam la tu, so kasi makan ubat demam & ubat titis.. ni tak tahu apa cite ni. jap lagi nak call..

cakap pasal suhu, aqil ada 3 termometer tau. (dah selalu sangat demam budak ni, banyak la termometer nya).. 2 yang macam kertas plastik tu, tapi macam tak tepat sangat. last beli lepas dia masuk spital tu, beli yang digital terus.. senang baca suhu dia.. tapi yang tu letak bawah ketiak la.. harganya rm 38.90 kot. ada yang lagi best yang letak dalam telinga tu, mahal skit rm 180 lebih rasanya.. hmm.. 3 dah koleksi aqil..

okey la, tu je cite hari ni.. sila la tengok gambar budak demam ni. aqil ni ikut mood, kadang dia ok layan ibu dia ni bergambar, kadang tu bo layan..hehe

ibu suh senyum, nape muka cam ni.. tak pandai posing tul..

apa gaya plak ni.. tengok gigi dia, sume dah kuar..
coolfever tu pun kejap je pakai nya, pastu  pandai cabut sendiri..



p/s : korang perasan tak kadang2 pic aku ni ada kecik ada besar?? nape ek? kalau pakai mozila ok jek.. bukan salah aku tau..huhu..tapi tak cun kan..

Wednesday, July 21, 2010

tag tanpa tajuk dari ejamaria

 Salam semua..

Dah lama tak buat tag.. actually banyak la tag aku dah tertinggal dan hampir lupa yang mana satu.. ok, kali ni tag dari kak maria. macam senang juga la soalannya..hehe..ok mari kita tengok apa soalannya..

1. Apakah yang anda akan buat bila anda tahu kawan anda tikam belakang anda?
    sedih sangat.. tapi nak buat apa dengan kawan macam tu, jauhkan diri dari nya.. setakat ni tak de lagi kot    or belum diketahui kejahatannya itu..

2. 6 orang dihati anda?
    setakat ni ada suami, aqil, mama, ayah, mak & ayah mertua. cukup 6 kan? :-)

3. Anda rasa anak anda comel?
    comel kot.. terima kasih atas kurniaan Allah

4. Single or taken?
    married already..
 
5. Blog yang anda suka?
    boleh tengok kat blog list.. especially blog parenting & breastfeed..
 
6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
    tak... tengok kesempatan, kalau bangun awal sempat la lipat selimut tu..kalau tak, babai je la..:-)

7. Lagu terakhir yang anda dengar?
    Sponge bob square pants..ni laki aku tengah tengok katun sponge bob..hehe..
 
8. Last text message?
    message dari CELCOM promote ntah apa2.. dah 2 minggu tak de kredit weiii.. tak pe, esok gaji ;-)

9. Last phone call?
    ngan ayah. saje kasi aqil cakap ngan atok..hehe

10. Hari terakhir anda menangis?
     masa aqil masuk wad.. sape tak sedih anak sakit..
    
11. Senaraikan LIMA warna kegemaran anda?
      Putih... merah, putih, hijau, kuning & pink

12. Orang yang terakhir anda ber YM?
      Azwa Hanin wife to eyriqazz

13. Game yang paling anda suka?
      tak de.. tak suka main2 ni..
 
14. Adakah anda peminta MCR?
      MCR tu apa??

15. Apa perasaan anda jawab tag ni?
      layan.. soalan senang jek

16. Anda rasa tag ni best?
      best..

17. Tag 10 rakan anda. 
banyaknya 10.. ok.
kak shim
ujicham
syirakhalid
arna
yatekhram
dr faryn
kak alina
eyriqazz
suhaida
along yana

cukup 10? ok, just for fun..nite!!

aqil dah 1 tahun 6 bulan

Salam semua..

Uppss.. curi2 masa jap nak masuk sini :-) aqil, ibu hampir lupa ulang bulan aqil semalam.. selama ulang bulan sayang :-) mmuuaaahh byk2 kali.. tadi pagi aqil batuk2 dan selsema. ibu dah kasi ubat batuk semalam.. tapi, mata nya nampak seperti ada kelainan dua tiga hari ni. belah kanan macam kena gigit nyamuk, ada bengkak sikit je.. tapi dah 2 hari ni aku tengok mata dia kalau bangun pagi bertaik jek.. nape ek.. panas dalam ke? harap2 hanya sementara kan..

okey aqil cayang.. anak ibu yang baik, anak ibu yang comel, yang manja, yang kelakar, ibu doakan semua yang baik2 untuk aqil pengarang jantung ibu & ayah.. semoga aqil sihat selalu, jadi anak yang soleh, anak yang bijak, nanti dah besar jangan lupakan ibu & ayah, taat perintah Allah, hormat kat ayah dan ibu okey!!! nanti sekolah belajar rajin2 tau.. nanti keje jadi orang yang best2, dapat duit banyak2 kasi kat ibu.. hahaha.. wah ibu ni, ni macam nak hantar aqil masuk universiti jek.. hehe.. ok.. tata!! ibu sibuk ni.. hehe..

Tuesday, July 20, 2010

sukarnya nak memuaskan hati manusia

Assalamualaikum..

Dah beberapa hari aku tak blogging okey.. waaaa.... sungguh sadis sekali.. sedih ke tak dapat menulis di blog ni?? ke sedih sebab tak leh follow cerita kawan2?? huwaaa.. sedih juga la.. tapi yang lagi sadis aku memang busy giler.. makan tak menentu sejak 2 hari ni.. (makan jek ingat).. kerja pun dah macam orang gile.. tak sempat nak mencilok2-cilok dari excel ke internet explorer..

Dah lama aku tak de perasaan macam ni.. nak kata stress, stress juga la. tapi ada pengalaman baru dalam ke'stress'an aku ni.. alhamdulillah, belajar sesuatu.. aku harap perkara ini akan habis sampai hari ni je.. tapi, ntah2 esok2 bersambung lagi. tidak!! bagi la aku hidup dalam ketenangan!!

dah 2 hari juga aku ter'skip' pam susu pukul 4.. balik rumah baru dapat pam.. tapi, camana nak dapat full bottle kalau dah sorang tu pun sibuk nak menenen..ish ish ish.. tak nak kasi, susu dia gak :-) ibu nya plak sibuk nak memenuhkan botol untuk bekalan hari esok.. hari ni pun tak sempat nak pam petang.. sebab nya petang tadi, aku diangkut ke pejabat menteri.. selalu aku jakun jumpa artis kan, ni jumpa pak menteri 'S' pun ala2 nak jakun gak.. tapi, tak nampak pulak kelibat dia setelah dipanjang2 kan leher ni.. nampak pintu & orang kuar masuk jek.. ehehe..

Rumusannya bagaimana?? dapatlah disimpulkan (cheh, ayat skema), sesungguhnya mendapatkan data itu sangat sukar. melainkan jika kita yang conquer semuanya. tapi nak conquer sorang tu, macam orang gile je la plak kan buat keje.. tapi, orang bukan suka2 nak minta data jika tiada yang push. data tu pulak perlulah lengkap supaya orang yang pergi menghadap dapat menjawab dengan kebaboomm!!! tapi, lain orang lain pulak permintaannya. bila kita buat benda yang simple "ringkas nya, eleborate la skit".. bila dah buat bagai nak rak " saya mahu fakta je, sehelai dah cukup" buang karan jek berhempas pulas sampai nak gastrik.. susahnya melayan kehendak manusia ni.. tapi, jika kita berada di tempat pegawai tu, sangat kesian dan stress! aku yang tengok pun dah stress, rasa nak menangis di situ..

okeyla. itu saje luahan rasa untuk hari ni.. esok pulak belum tentu dapat berblogging di siang hari..kawan2 blog, nanti bila free, akan kusinggahi ruangan kamu2 yek :-) uppss.. untuk ilhamny a.k.a linda yang bertanyakan macamana nak wat status FB like macam saya ni, boleh pergi ke sini untuk ambil kod HTML nye dan bolehla tambah widget baru di blog kamu :-)..

sekian, terima kasih. 

saya yang menurut kata hati,

 

Sunday, July 18, 2010

ke IKEA lagi :-)

Assalamualaikum..

Hari ni kami IKEA lagi!! wah.. sakan berjalan tu.. tak de la, sampai IKEA pun pukul 12 lebih dah.. pagi tu pegi settlekan order barang dari kawan then menuju ke sana.. hari tu pegi IKEA untuk makan meatball je. hari ni, dapat la ronda2 dalam IKEA tu sambil berangan skit..hehe..
Huihh.. ramai betul manusia kat IKEA tu ada sale.. tapi tak de la sale mana pun.. kat sini kalau bawa duit banyak, sedap la shopping.. aku round2 amik yang singgit dua je..hihi.. masa nak beratur makan tu, adus.. lama betul, aku rasa adalah dalam setengah jam orang beratur.. semua orang nak lapar nak makan meat ball tu.. si budak kecik tu dari tadi sibuk nak nenen.. dapat juga la alihkan perhatian dia dengan mainan2 kat situ.. okey, tengok ni apa yang saya makan..:-)
kali ni 10 bijik.. kenyang..

ayah aqil makan ni, chicken chop with garlic rice

first time rasa..yang ni memang betul2 best!!!! kek daim. selain kat ikea, kat mana lagi boleh dapat??


tengok aqil, dah pandai buat muka comel :-)

apa yang suka sangat tu.. eeii.. geram budak ni.

camana nak minum ni ibu..

hmm.. dapat pun... sedap air epal ni..

muffin banana plak.. aauummm..

ok last.. smile aqil.. tengok, kasi muka comel plak. bukan senang nak senyum budak ni..



okey, tu je nak cite.. aqil dah tido dah.. letih agaknye siang berjalan.. tata.. good nite.. wassalam:-)

Friday, July 16, 2010

aqil's expression

Just a few expression photo from my nokia..
Have a safe weekend.. tata!!

untuk ibu2 yang susu sikit :-)

Assalamualaikum..

Agak lambat update blog hari ni, network tiba2 tak de dari pagi.. semua kerja tak menjadi, now dah menjadi. take 5 :-). Okey. dah lama tak cerita pasal susu kan? susu apa lagi klu bukan express breast milk (EBM). sepanjang bulan lepas, susu aku dikira drop juga la. Susu ni ibarat roda, kejap dia meriah, kejap dia tak meriah. so bulan lepas, memang tak meriah la.. kalau aku bawa 4 botol kosong, balik mesti ada balance 1 botol tak berisi.. yang berisi pun tak de la penuh mana, setakat 3-4 oz je la.. tak pela, itu saje rezeki aqil untuk hari itu..

Aku ada terjumpa produk yang menarik dalam website MLO. Sangat sesuai untuk ibu2 yang BF yang hasil nya hanya 1oz - 2 oz.. aku tengok menarik juga ni. sebab, kadang2 aku pun ada gak dapat macam tu. ingat masa susu drop dulu, bila dapat tak sampai 1oz, aku cepat2 suruh aqil minum.. malas nak simpan, bazir bekas jek.. ok, rupa benda nya begini.

sensible lines milk tray

Dia macam ice cube tray kan?? tapi yang ni lagi hygiene, ada penutup sume, tak boleh masuk bau2 ikan, tempoyak sume tu la.. bila kita pam, dapat dalam 1 oz, kita masuk dalam tray ni.. bila kuota dah penuh, kita kuarkan dia then masuk dalam zip lock plastik.. see, klu ada 5 ketul susu beku tu, sama dengan 5 oz susu.. dah dapat top up stok sebotol :-) dulu, masa aqil baby, kadang tu dia meragam gak. kejap bagi 4oz habis, kejap bagi tak habis. end up, buang jek yang lebih tu.. sayang kan..

so solution dia benda ni la. actually aku rasa boleh je pakai ice cube tu, tapi tak de penutup.. serap pulak bau2 peti ais tu..so, kepada ibu2 yang jenis susu sikit, boleh try tray ni.. macam best plak kan, tambah semamgat nak ngepam.. tapi tengok la regenya RM110..

okey, last but not least, susu aku pagi tadi ni je.. 7 oz. boleh la, may be petang nanti up lagi kot.. hehe.. harapan aje.. okey.. selamat memerah..


p/s: kadang ada orang kata "kawan ko ke su yang jual itu ini dalam blog tu?" bukan la.. kadang aku akan share benda2 yang aku rasa menarik.. promote free aje..hehe..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails