Wednesday, June 30, 2010

stok susu aqil masih ada

 Assalamualaikum..

Semalam aku kata nak cite pasal susu aqil kan?? ok, hari ni kita sambung :-) sebelum tu, ingin diingatkan kita nak share experience saje ok.. nak kasi idea la pada kawan2 yang akan outstation tu.. hehe..macam poyo la plak cite. aku ni cerita bagai nak rak, tapi kadang2 hampeh juga. senang macam ni, korang ikut yang baik2 je, yang tak baik korang tak yah ikut la.

Hasil tangkapan ikan perahan susu di induksi, alhamdulillah, berjaya juga la membawa balik sedikit bekalan untuk aqil. So, sepanjang ibu dah balik ni, aqil continue minum susu ibu plak. tak pandang dah susu anmum tu.. huhu. nanti susu ibu dah tak de, aqil minum balik la.. untuk pengetahuan semua kawan2, susu aku ni dah deerooppp 50% ok. sebelum pegi tu, memang dah ada bau2 nak drop la. masa sampai kat perak tu, first day, kira banyak la sebab dah seharian tak pam.

Masuk hari berikutnya, dapat 2-3 oz aje setiap kali pam.. aku tak nak la tensen2, sebab nanti susu tak mo kuar. dengan jadual yang padat, salah satu penyumbang penat. bila penat, susu pun merajuk la.. tambahan lagi, jeling2 kawan aku shud tu, fuhhh.. lagi physco, boleh tahan susu dia.. tak pela, sedapkan hati aku walaupun aku dapat 2oz je. dalam 20 minit juga aku pam tu.. macam tu juga resultnya..


ni hasil susu ku selama 2 minggu. letak dalam box ikan beli kat kedai brg2 plastik rm 7.50 je. air batu beli kat 7-e (eh, tak bayar lagi duit shud). kena hati2 masa nak simpan susu dalam box ni, sebab takut kena bucu2 ais yang tajam tu.. alhamdulillah, 2 jam perjalanan tak cair lansung. buka box, berasap2 lagi.. cepat2 masuk peti ais. jangan tertipu ye, susu ni banyak yang 2-3oz jek..hehe..

balik2 rumah, memang dah agak, botol2 MLO, Bumble bee akan bersepah2.. huhu.. bila la nak penuhkan balik ni.. rasanya macam tak de harapan jek.. tunggu adik aqil nanti baru berisi agaknye botol2 tu..

masuk kabinet je la lepas ni agaknye..

nak tengok wajah ceria aqil sebelum kuar wad.. ni dia.. bersemangat nak balik tau.. habis sume orang dia salam especially nurses yang sangat ditakuti tu.. nape gambar ni pecah2.. hmm.. sebab aqil tak duduk diam kot ni..
yang ni dah sampai kat umah, tok ma masak ikan singgang.. sedap aqil makan.. tapi, aqil sekarang ni dah pandai nak makan sendiri.. kalau nugget tu, boleh la kasi pegang sendiri, kalau nasi??? nak makan pakai sudu.. habisla berterabur.. dah pandai merajuk2 dah sekarang ni.. panjang cerita plak kalau nak dipujuk.. aqil juga dah pandai la sebut IBU!!!!! suka ibu.. word 2 suku kata ni kan susah sikit nak sebut..lagi perkataan nya ibu cantik, jatuh.. ni ayah yang ajar agaknya 2 minggu ibu tak de..

ok, last but not least.. gambar pagi tadi.. tengah pakai kan pampers dia, dia snap gmbr sendiri.. tapi separuh jelah.. huhu.. tu pun sebab tertekan button snap tu..

okey la.. actually aku tak de mood lagi nak wat keje.. buat juga la, tapi tak bersungguh2.. apa la.. dah la baru balik induksi, mesti la ada semangat yang tinggi. ni tak, balik2 induksi terus datang lambat wei.. dah 2 hari aku masuk 8.30.. aargghh.. byk merah ini bulan... sedap tido sampai tak sedar dah terlajak.. huhu.. ok, bye.. wassalam..

Tuesday, June 29, 2010

back to normal life..

Assalamualaikum..

Dah berapa hari blog ni sepi.. mana tuan tanahnye.. kalau ada pun, update kat handphone itu pun kalau dapat wifi free.. hehe.. tu yang blog nampak macam caca marba skit layout ntah ke mana, susun atur ayat pun shorform2 jek.. ok, hari ni dah masuk opis. kira back to normal life. keje banyak sampai nak buat yang mana satu pun tak tahu..

Okey, anak kesayangan ku alhamdulillah, dah sihat.. dah keluar wad pagi semalam. jangan lah aqil demam lagi. minta2 aqil sihat selalu.. risaunya hati ni, Allah saje yang tahu. tiba2 macam trauma plak kalau kejadian jumaat tu berulang lagi.. ni gambar2 aqil masa kat ward. ada yang aku dah upload dalam FB. sama je la gambar nya..

ni masa hari jumaat tu.. sedih je muka aqil.. sian sangat kat dia.

tangan masuk air, sebelah kanan tu nurse bungkus,
takut nanti dia tarik2 yang masuk air tu..

tengah makan bubur. untuk 2 hari dia ok makan bubur, pastu, tak nak dah.. ibu dia yang menghabiskan bubur tu.. kalau korang nak tahu, sedap bubur2 kat sini, aku yang makan.. skrg dah konfius sape yang sakit ni.. hehe..

macam ni punya lauk pun aku selera.. macamna org ni masak, sedap :-)
sayur sawi pun rasa manis..

dah sihat sikit, penat melayan, nak berjalan je, boring duduk dlm bilik.

Okey, aqil bila ibu dia ada seumpama membalas dendam.. asyik menonggeng je kat ibu.. sian anak ibu ni, nanti kalau ibu kena outstation lagi, ibu usahakan bawa aqil sekali yek.. dalam 2 minggu tu, dia asyik demam je, tu yang final dia fit.. kan aku ada cite aku kena kacau masa kat induksi tu kan, ada pakcik ni kasi air tawar, dia kata benda tu ikut aku balik, kena kat aqil..tapi, masa aku balik tu, aku sampai kul 1 petang, balik umah dulu, mandi sembahyang sume.. kul 4 baru amik aqil.. benda dah nak jadi kan. mungkin ada hikmah di sebalik nya. Allah lebih mengetahui segala nya..

Destinasi ke Subang tu sebenarnya untuk menghantar servis pam spectra aku tu, bawa kawan aku punya sekali.. tadi baru hasben ku hantar ke Histopoint tu. Kata orang tu, dalam mesin tu dah ada bakteria sebab pernah masuk susu.. tapi susu tak lalu situ, angin dia je lalu.. haii.. may be sebab ni ke aqil selalu demam? sebab ibu tak prihatin nak jaga kebersihan barang2 ni sume? lepas ni, ibu akan lebih cerewet ye sayang..

Aqil minum susu Anmum Essential masa ibu tak de, di samping susu stok ibu pun ada. tapi lagi 2 hari ibu balik, dah licin.. taik dia ketul2 keras, hitam or kelabu.. lepas ibu dia balik, taik dia back to normal.. aku tak supply dah susu tu.. selagi aku boleh pam, aku pam la.. okey, macam dah panjang je cite ni. nanti bab susu ni aku cite entry lain eh.. ok.. daa.... wassalam..

Friday, June 25, 2010

aku dh balik!

assalamualaikum..

Hari ni dah smpai rmh.. Ingatkan dapat main2 dgn aqil. Aqil tak sihat hari ni.dia warded sbb tiba2 kena sawan dlm kereta nak gi subang.. Sian sgt kt ank ibu.dia kejang tp xdela smpai mata tebeliak& kuar buih. Dia gigil2.. Kami dh panik sgt,xtau nk buat apa bila ank fit.. G klinik yg bdekatan & doc suh refer sjmc.sbb dkt dgn klinik.igtkan nak bw blk dkt hosptl ampg,tp jem,takut apa2 jadi, kami bawa aqil ke sjmc..

Doc klnk kasi ubt bntot.tapi xlama tu, dia ceria plak even suhu xturun lg..jln2 kat entrance sjmc tu..pelik la.. Sungguh aku xde pglmn mcm ni.hati ni Allah saje yg tahu betapa sedihnya tgk anak jadi mcm ni.mcm2 fkrn negtif dlm otak ku ni. Nauzubillah.. Jauhkan dr kami..

Aqil..ibu doakan aqil cepat baik.aqil jgnla takutkan ibu&ayah..ibu syg sgt aqil..ibu x sempat main2 dgn aqil lagi..mcm ni aqil sambut ibu balik.. Sedihnya hati ibu,Allah saje yg tahu..

So,mlm 1 blk rmh,ibu tdo di hosptl sehelai spggng. two bed dgn nyamuk yg mgigit2 ni.. Dgn patient sblh yg bising..aqil masuk wad paed..
Hope aqil xde apa2.cuma mlm ni,suhu bdn dia blum reda lg..kwn2,doakn kshtn aqil cpt baik..tata..

Thursday, June 24, 2010

kemuncak segala2nya..

Assalamualaikum semua..

Lama nye tak update blog.. sibuk sangat menjelang exam ni.. hari ni dah habis exam.. lega sangat okey. alhamdulillah dapat la menggoreng dengan jayanya tadi..hehe.. dah lama tak sit exam, tetiba hari ni kena exam plak rasa susah nye kena baca buku.. bila umur dah  meningkat, ingatan pun makin lama makin tak kuat setelah makan byk kepala ikan..hehe

malam ni ada persembahan pulak.. petang ni bizi gak nak hias2 dewan sume.. actually aku ni dah lewat kena gi dewan, tapi aku saje lambat2 kan sebab ngah pam susu yang serba kekurangan ni.. lagi pun, dah last day, ada kelonggaran skit tak.. hihi.

ok, nanti update lagi k..tata..

Monday, June 21, 2010

salam semua..

Cepat2 update.kang hlg lagi,buat pnt je aku taip pki hp ni.. Ni mgu terakhr di sini. Mgu stress.. Sebab nk exam,buku xbaca lg,pas2,asgmt xsiap lg,pas2 kena fkr psl prsmbhn mkn mlm..sume org dh stres smpai ada yg btegang urat. Ibu2 prgnt ada yg dh kuar msuk spital sbb aktvt pdat,xckup rest..

Semalam aqil dh 1thn 5bln..rndu kat aqil..smlm juga hari bapa..slmt hari bapa syg! Smg jadi bapa yg baik & u've proved it.. Thnk u 4 everythg.. I love u..

Apa lg nk ckp ni..yeay..xsbr nk blik..lg 4 hari.tp sblm blk tu,mcm2 nk kena settlekan...tkut failed exam.mana ada masa nk bc buku yg tbal2 tu.blk bilik je,dh ngtk..xpela,pas ni kena kuatkan azam & smgt utk stayback..taget mlm ni nk siapkn asgmt.. Insylh...

Ok la,till then..bye..

Saturday, June 19, 2010

hari sabtu menjelma..

salam semua.. Aku update blog pki hp sbb kat sini ada wifi..ni kt dewan kuliah..ngtuk sgt.camana nak buat ni..aku ni klu buat bnda lain,xde la ngantuk.tp klu dgr talk ni,msti la tersengguk2 je..

Tadi pagi,buat asgmt kumpulan.dh siap,tinggal nk buat asgmt indivdu..kamis ni exam.. Bila la nk bca buku kalau asyik mgntuk je.blik bilik,pam susu,solat isyak,gsk bju je dh 12 lbh..kain bju pn dh blonggok.klu xbsuh,xde bju dh nak pakai..huhu..

Semalam,haris dtg..tau x sape haris tu? Kawan aqil la, papa dia nk g kenduri kat kedah,singgah sini jap. Dptla tumpang rindu kat aqil..rindu kt aqil..aqil igt ibu x? Mcm xigt jek.. Tiap kli nk ckp dlm hp,diam je..apa la aqil ni.. Ibu je yg beria pggl nama aqil..

Sehingga ke hari ni,susu aqil ada dlm 20 bgkus lebih..dh slmt msuk deep freezer.. Ibu tawakal je la susu aqil dlm tu,harap xpecah& xserap bau.. Satu bgkus tu ada la 3oz ke 4oz.skit je kan..xpela,dptla refill blk btl2 aqil yg kosong tu..

Ok la..nnti klu free,update lg ye..bye. Wassalam..

Wednesday, June 16, 2010

miss you sayang..

Assalamualaikum..

dup dap dup dap.. jap lagi aku kena public speaking..haisshh.. cuak nye..berdebar2 ni. rasa macam nak terkeluar isi perut.. ayah & mama dah balik kluang petang tadi. ingatkan nak bawa aqil balik johor, pastu tak jadi..

hmm.. apa nak cite ni.. rajin plak aku update blog ni. bukan aku rajin, tapi aku cuba rajinkan diri untuk update.. supaya tak de la bersawang je blog ni. nanti kawan2 ku melupakan ku...huhu..tak de idea la pulak.. nak upload gambar tapi line tak ok, so, malas la skit nak tunggu. ni aku update sambil pam susu. sekarang susu aku drop dari 4 oz sebelah kepasa 2 oz sahaja.. total setiap kali pam ialah 3 oz saje.. sedih tul.. tak pe la, nanti balik, aqil ada untuk membanyakkan lagi susu ibu ni..

aqil, ibu rindu sangat kat aqil. semalam, time ada kelas, tetiba ibu teringat aqil.. menitik air mata ibu, hanya Allah saje yang tahu perasaan ibu ni.. dah 7 hari tak peluk aqil.. ibu rindu gileeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrr kat aqil.. aqil, esok aqil gi taska ye?? tok ma dah balik, tak de orang jaga aqil dah.. aqil jangan nangis tau, makan, tido, main ngan kawan2 ok.. ibu kat sini ok aje, suara pun dah hampir baik, cuma tak merdu je lagi..ehehe..

melalui hari2 di sini, sangat terasa letihnya.. terasa lama sungguh masa berlalu.. tak sabar nak balik. aku dah apply cuti isnin tu, nak rehat2.. tapi sempat jumpa hasben aku 2 hari je, pastu dia gi johor 3 hari.. tak pe la, ibu takes turn to take care of you.. biar ayah relax plak kat jb tu..

aqil, dah 2 mlm ibu baca yasin.. benda tu tak kacau dah.. harap berterusan sampai ibu balik kan.. ibu ni penakut.. aqil tahu tak, tadi kan dalam kelas ibu tersengguk2.. ngantuk gile.. topik best juga, tapi mata ni dah tak dapat nak tongkat lagi.. asyik berzikir ke kiri & kanan. dah lama ibu tak belajar, bila masuk kelas, dah  tak tahu  macamana  nak belajar balik..ehehe.. bila ibu tengok muka penceramah, tetiba mata ni tertutup sendiri. habis dah air & gula2 dimakan.. tu la cabaran.. camana nak sambung master ni.. huhu..

ok, ibu nak solat magrib, nanti ibu update lagi. doakan ibu tak tergagap2 bercakap english nanti. dah lama tak cakap english since keje gomen ni.. huhu.. ayah aqil kan selalu kutuk ibu nak cakap omputih ni..eleh, ibu boleh je, cuma tergagap2 je..huhu.. ok.. bye!!!

Monday, June 14, 2010

study time..

Assalamualaikum.. 

Tibalah masa untuk study time.. setelah 4 hari asyik bergelak ketawa, hari ni kelas dah mula.. dah start pakai baju formal.. dah kena fokus on study.. lagi 10 hari nak balik.. lamanya.. rindu dah kat aqil & my cayang..hehe.. peserta kat sini asyik slash hari by hari menandakan tak sabar nya nak balik.. aktiviti bagi 3 malam berturut2 ni adalah public speaking..

soalan dibuat berdasarkan pilihan sendiri. so, kawan2 bagi soalan yang senang2 je. kami pilih lagi 7 minit nak bercakap, baru boleh cabut undi..kejam gila.. aku rasa kursus yang dulu lagi 3 hari soalan dah diberi. baru boleh prepare & praktis. soalan nya senang sangat. tapi dalam masa 7 minit tu, macam2 boleh berlaku seperti BLANK di atas stage. contoh soalan, my hobby. senangkan?? tapi kalau dah darah gemuruh tu, my name pun boleh tersasul..turn aku lagi 2 hari.. berdebar jugek.. huhu..

aku kat sini kurang tido.. selalunya aku ni lah yang kaki tido.. tapi bila dah sampai sini, ada waktu rehat pun tak boleh nak tido.. semalam kejadian first time in my life.. ada benda yang mengacau aku sampai aku menjerit tengah malam & tido dalam selubung selimut berpeluh2 sampai ke pagi.. takutt........... nak balik!!!!
okla, susu aku makin hari makin drop. so tak leh nak expect meriah macam kat opis. sebab baby tak hisap hanya bergantung pada pam, tak jadi juga.. tapi aku sentiasa pam untuk memastikan bekalan & ransangan sentiasa ada.. aqil pun dah makin elok nampaknya, atok dia jaga..mekacih atok, mekacih tokma sebab amik cuti..ok, tu aje.. bye.. wassalam..

ikan siakap..

Assalamualaikum...

12 Jun 2010 (sabtu) entry tertunda

hari ni letih gile nak update blog.. dah terasa sakit2 kaki aku ni. tadi pagi jogging dah tak dapat no last dah, adalah dalam no 10 dari belakang..hehe..sakit la urat keting ni.. best nye kalau dapat urut.. tiap2 hari ada senaman pagi..

okey, hari ni banyak main2 dalam kelas. aktiviti main2.. asyik ketawa je dengan aksi2 peserta. ketawa dah tak ingat anak & suami di rumah.. hehe.. tak de la, ingat sangat, setiap waktu rehat ada je panggilan rindu untuk dua buah hati ku tu..sedikit summary untuk semua aktiviti2 ni. bila kita dah kumpul ramai2 ni, macam 2 karenah peserta boleh kita lihat. ada yang asyik2 dia je nak bercakap, asyik2 dia je nak expose. aku ni kategori malu2 kucing juga kalau time2 cam ni..boleh kata aku ni kalau nak berucap, adala orang yang menyorok di belakang kertas mahjung..hehe..

Perlu ke untuk expose2 ni?? kenapa? supaya fasi nampak kita ke?? kalau tak expose, boleh gagal ke?? sampai kan ada peserta yang kena sound sebab asyik ko je nak bercakap.. haha.. tapi bagus juga, at least dapat la menyelamatkan kami2 yang pasif ni..

me!! aktiviti berkumpulan. kumpulan siakap..hehe
4 stooges..
part of my grup..
13 Jun 2010 (ahad)

hari ni hari yang lagi meletihkan. kami pergi kembara di hutan bukit kledang. daki bukit sampai ke puncak.. masuk ni kali kedua aku daki bukit. last masa tingkatan 3 daki gunung lambak. sangat adventure kali ni sebab bukit dia tu sangat curam lebih dari 70 degree.. dengan kena bawa sebaldi air untuk tugasan amanah. pendakian lebih kurang 3 jam.. bayangkan la betapa sakitnya kaki aku sampai nak balik leh ketar2 lutut.. alhamdulillah kami berjaya juga. aku agak excited nak pegi. mula2 tu macam tak suka aktiviti ni, tapi rasa seronok sangat. balik bilik, sume terbongkang letih.. nasib baik takde kelas petang tu..kalau tak, sume tido dalam kelas..

Tambah lah lagi satu pengalaman hidupku, mendaki gunung ;-) kalau tak join induksi ni, ntah bila la dapat peluang nak buat benda macam ni.. okey la.. sampai sini saje update aku..

kumpulan siakap ready for kembara!!

tunggu bas ni...


dengan mummy to be.. tak leh daki bukit, tinggal di base camp saje..

p/s: miss my aqil so much. can read at my sis blog..

Friday, June 11, 2010

Moga dipermudahkan segalanya..

Assalamualaikum..

Sekarang tengah waktu rehat. Sempat la aku nak update cerita hari ni . Hari ni bangun pagi pukul 6, ada senaman pagi.. dah lama tak bersukan, rasa penatnye.. Aku kena lari & orang last sekali. yang sampai.. hehe.. lari ke jalan.. badan je kurus, tapi stamina tak de..

Aktiviti hari ni lebih kepada perkenalan antara peserta.. seronok juga la, tapi macam budak2 sekolah.. hmm.. standard la kursus macam ni memang ada aktiviti begitu.. bila lagi nak merasa jadi budak sekolah balik..


ok, aku duduk sebilik 4 orang ngan kawan2 kesayangan ku.. shud, nana & nana arah.. bila dah berkumpul ramai2 ni, macam2 la karenah nya.. tapi, semua baik2 saje.. kat sini leh jumpa kwan2 lama yang dah lama tak jumpa..

ni pic semalam, tgh demam.. taklimat awal.duduk ngan shud


ni nana & nana arah..ibu pregnant :-)

Bilangan peserta adalah 69 orang. yang mengandung ada 10 orang. fasilitator kata pecah rekod kali ni, ramai yg preggy..huhu.. laki pulak dalam 30 org tu, 8 org je yang merokok.. baik betul laki2 yang tak merokok tu.. macam tak percaya je sikit sangat yang merokok nya.. sape nak hisap rokok, kena duduk dalam kumpulan dan cari "sudut maut"..kelakar nama dia..

ni orang laki tengah sembahyang jumaat. kami yg perempuan, lepak2 dalam bilik. ada yang basuh baju & tido.. aku dari pagi tak mandi lagi..hehe.. tak cukup time. jap lagi baru nak mandi. okey, bercakap pasal masa, aku dah tukar timing pam. aku pam pukul 8 pg, 1ptg, 6ptg & sebelum tido pam. hasilnya, alhamdulillah.. tak drop lagi. Allah Maha Besar. Segala apa yang ditakuti telah dipermudahkan. Ada kawan bawa mini bar & selepas 3 hari boleh simpan di peti dewan makan. tadi dah tanya makcik kantin tu, dia kata ok. dah pernah kursus2 sebelum ni ada orang tumpang.

pastu, waktu balik, boleh masuk dalam kotak jual ikan & beli air batu kat 7-e, dekat je kat sini & salotape keliling kotak tu untuk elak udara kuar masuk.. perjalanan nak balik nanti makan masa 2 jam lebih je, ok kot, tak de la cair susu tu nanti.. Alhamdulillah, harap2 dipermudahkan..

lagi satu, semalam sian ayah aqil. kena EL hari ni. anaknya tak sihat, asal malam je, demam. dia cari nenen ibu!!! sedihnya ibu dengar aqil macam ni..ibu minta maaf sayang..aqil permudahkan lah keje ayah..sian ayah sorang2 uruskan aqil..ibu rindu aqil.. mmmuuaahhh..

 

air mata yang tumpah

Assalamualaikum...

Bersiaran lansung dari akademi pembangunan belia malaysia, batu gajah , perak :-) aku pinjam kawan punya broadband sebab aku punya broadband tertinggal dalam beg laptop.. nasib baik dapat line kat sini. 
Ok, cerita hari ni. aku demam!! kuat betul virus aqil ni bawa kat ibu & ayah. sampai nak melepet juga, nasib baik ada kawan2 yang baik hati tolong angkat beg2 yang berat2 tu.. keadaan kat sini ok, tak de la ceruk mana. dari segi fasiliti pun ok juga.. cumanya tak de fridge aje. nasib baik kawan aku bawa mini bar, boleh la tumpang susu aqil. Ibu tak lupa pam susu aqil tau..cuma, bila dah lepas 3 hari kena tumpang fridge kantin, harap2 diterima..

Hari ni, banyak air mata yang tumpah sebab terpaksa berpisah dengan anak.sedih nya.. aqil tak sihat lagi, tadi ayah nya call kata dia tak nak tido, melalak2 dengar suara dia dalam tepon.. risau nye ibu., dah pukul 12 ni. aqil, jangan la macam ni. tolong la ayah tu, sian ayah sorang je jaga aqil, ibu jauh ni.. aqil nak nenen ibu ye? sian anak ibu.. ni yang buat ibu fikir banyak kali ni kalau nak outstation.. tapi yang ni memang tak leh fikir dah, wajib ye sayang..

aqil, please faham sayang.. duduk ngan ayah elok2 ye.. nanti ibu balik lagi 13 hari, aqil nenen puas2... kalau nak suruh ayah datang sini, macam jauh je.. tadi perjalanan pun dah hampir 3 jam.. ibu tido je dalam bas, sebab tak larat..

ok, nanti kita story lagi eh.. bye aqil. ibu sayang aqil & ayah.. mmmmuuuuuaaaaaahhhhhhh........ take care..

Thursday, June 10, 2010

sticky mode : aku nak gi induksi dah. bye!!

Assalamualaikum...

Aku masih ada kat opis hari ni..huhu.. tensen tul, nak gi induksi pun kena datang opis buat keje yang kecemasan..rasa nak jerit2 je.. dah la hari ni kesihatan aku tak berapa baik, selsema, cirit birit plak, camana nak naik bas ni.. pinggang pun sakit2 ni.. dengan keadaan ekon yang sejuk gila babeng ni.. nak tulis entry ni pun gigil2 tau..

Aku bawa 2 beg, dan beberapa beg kecil yang lain..tu pun setelah ditapis-tapis, baldi tak bawa..klu tak, sape la nak ngangkut nanti ni.. tadi juga baru aku gi amik gambar paspot. benci gile tgk gambar tu, gile cengkung muka.. eeii.. semua last minit nih.. hope tak de apa2 yang tertinggal..

Sekarang ni, aku tengah pam, meninggalkan susu fresh terakhir untuk aqil. oo.. aqil panas balik badan dia semalam. sian anak ibu. bangun pagi merengek2 dengan hidung berkerak.. batuk2 plak.. *sayu plak hati ni bila ingat aqil* kami tak pernah berpisah tau.. aqil sentiasa ada disisi ibu siang & malam berkepit ngan ibu.. sedihnya.. cepat la 2 minggu berlalu.. 10-25 Jun 2010 di perak noooo...............

Nanti kalau ada coverage aku update dari sana & kalau ada masa la. ok kawan2.. tolong tengok2 kan umah aqil ni ye.. bye. doakan aku berjaya di kursus induksi tu nanti..

Wednesday, June 9, 2010

aqil dah ok..

Assalamualaikum..

Tengahari dah.. tadi ibu call ayah aqil. aqil dah sihat.. harap2 aqil sihat sampai lah ibu balik ye.. cuma dia tak mo minum semua jenis susu termasuk la susu ibu.. sian anak ibu ni. Ayah aqil kasi aqil makan bubur mc d tadi (jangan la aqil makan bubur mc d je 2 minggu ni, banyak perasa tu). nasib baik dia nak makan & berak pun banyak, nak buang panas dalam tu kot.. So, ibu dah rasa up balik ni.. yang down nya, harapan nak cabut awal terkubur sudah.. gile keje urgent banyak nak mam...................... sampai kan aku tak tahu nak buat yang mana satu. stress okey.. nasib baik ada staf baru ni yang boleh dikatakan membantu juga..

okeyla.. pendek je entry ni.. balik ni kena set handphone jadi 3g. hp aku dah ada 3g, hp hasben tak tahu la ada ke tak.. mesti ber 3g, nanti rindu nak tengok sama aqil.. aqil rindu tak kat ibu ni.. tapi aku miss call je la, sebab aku pakai prepaid..hehe..bye..

hai.. kurus pulak ibu tengok aqil time ni.
gambar lama ni.


cabaran sebelum ke induksi

Assalamualaikum..

Hari yang kritikal ni. semua nak kena siapakn hari ni sampaikan hasben aku kena EL untuk menjaga buah hati kami yang sedang demam. Aku tak boleh EL sebab kerja aku menimbun, esok plak last call untuk aku!! arghh.. sedikit tertekan di sini.. sian aqil, semalam tak tido sampai pukul 4. merengek sepanjang malam. Bila letak kain basah, lagi kuat rengekannya. memang mencabar kesabaran betul..

Bila dia merengek selama 4 jam tanpa henti, aku bawa kuar dari bilik, terus je segar dan terkeluar suara babai!!! ish anak ibu ni.. lemas ke duduk dalam bilik tu, takkan nak kuar gi jalan2 malam2 buta ni.. tu yang mesej pinkydoll terbalas tu di tengah malam buta untuk buat widget aku.. thanks ye, camana ida tahu kak teh memang nak benda ni, tapi tak terbuat lagi.. senang kan cari entry yang menarik kalau dah ada widget macam ni..

ni la wajah kesayangan hamba yang merengek2 semalam. kain basah tu pun terpaksa letak.. baju kena bogelkan supaya haba2 dapat kuar dari badan dia, bukan berselubung dengan selimut. tu kata nurse masa aku gi spital dulu..tapak tangan & tapak kaki tak yah lap, haba kuar kat situ. tap, tengok2 kat badan aqil, macam nak kena camapak balik.

kalau betul la kena campak balik, maknanya ni dah kali ketiga aqil kena campak. kalau malam ni tak baik juga, bawa gi hospital la..amik ubat baru. aqil makan ubat bulan 5 punya.. ok lagi kot.. tapi tu la, tak baik2 ni, kena amik ubat baru ke?? antibiotik pun takde ni. Mulut dia merah je, nak kuar gigi lagi ni kot.. aqil aqil.. cepat lah baik.. ibu nak gi kursus dah ni. beg aku pun tak kemas apa lagi. harap hari ni keje siap cepat & nak cabut awal.. ok kawan2 doakan semuanya baik2 ye.. bye..

Tuesday, June 8, 2010

susu dah kureng...

Assalamualaikum..

Selamat tengahari..dah berapa hari aku tak update pasal penyususan susu ibu kan? Hmm.. ada yang dah boring ke? tengok kat poll tepi tu je dah 50 % suh cite pasal susu ibu..hehe. ada plak suh cite tentang gosip. sape la yang suruh aku bergosip ni, tak baik korang tau.. :-)

Okey, nak update pasal susu ibu juga ni. Susu ku akhir2 ni agak merudum sikit la. bukan merudum teruk, tapi tak meriah dah macam dulu.. tadi pagi pam dapat 4oz dan 3oz jek = 7oz. boleh la.. sekarang ni memang tak harap dapat banyak dah.. hormon prolaktin dah berkurang, anakku dah 1 tahun 4 bulan ye, dah besar pun..  harap2 aqil leh terus mnyusu ngan susu ibu sampai 2 tahun, tak kisah la campur2 ke apa ke..

korang2 yang tengah down pasal penyusuan ni, tak sesuai baca entry ni. carila entry yang tuan punya susu tengah meriah .. hehe. takut dengan korang2 sekali pun terikut2 dengan 'down' aku ni.. boleh juga singgah di blog kak mieja di laman penyusuannya. ko tengok header blog pun dah tahu berapa meriahnya susu untuk anaknya. siap ada beg plastik mengikut bulan lagi ha.. tunggula anak kedua nanti akan ku usahakan sebegitu rupa, siap ngan deep freezer lagi.. ahaha.. plan tak ingat.. kita merancang, Allah yang menentukan.

Kalau dalam pantang, susu memang tengah meriah.. aku dulu pam masa lagi 2 minggu nak naik keje. masa ni fikir camana nak bawa balik susu ke kl, tu yang tak nak pam banyak2 tu. yela, susu ibu ni sensitif tau, kena jaga elok2. aku letak dalam flask nasi minyak campur ngan ais. alhamdulillah, sampai ke kl tak cair lansung. maybe sebab dia sama2 tengah beku, tak de plak ruang untuk udara masuk, selamat la susu tu..Lagi satu cara, balik la masa cuaca tak panas sangat. may be waktu malam ke. so, susu tu tak cepat cair.

Okeyla.. tu saje untuk update tengahari. pendek saje kali ni dan diakhiri dengan senyuman si manja :-)

aqil demam weii..

Assalamualaikum..

Aqil demam lagi.. semalam badannya panas tapi under control lagi. Merengek je la, tapi still nak main2 jugak.. Dah lama juga aqil tak demam, kiranya ibu & ayah ni memang tengah stand by bila waktu aqil nak demam.. Ibu punya hati ni memang kuat la dia punya firasat tu. Bila terdetik je perasaan tu, memang betul dia jadik.. korang ada rasa yang sama tak??

Dan semalam juga, dia bangun tengah malam pukul 3 nak ajak main handphone nak tengok video.. dan dan tu juga dia tengah memerut.. aisshh.. aqil jarang yak yak tengah malam tau. terpaksala ibu bangun juga basuh yak yak aqil tu, takkan nak peram sampai pagi..oww.. lately aqil nye najis tu agak keras tapi tak de la macam batu, kurang minum air kot. dia bangun tak de la plak merengek ke apa, sebab dia ingat dah siang & nak main..huhu.. So, nak cite yang ibu ngantuk pagi ni ye aqil, sebab layan aqil malam tadi..

Aqil, ibu harap aqil cepat sihat ye sayang.. ibu nak gi kursus dah ni.. aqil tahu tak kursus ni untuk apa?Untuk sah jawatan ibu dalam kerja gomen ni. dalam tempoh 3 tahun tu, kena confirm, sekarang ibu dah nak masuk tahu kedua. banyak la benefit kerajaan yang ibu boleh gunakan kalau dah confirm, macam boleh buat loan umah, boleh kuar semua duit KWSP (mata ibu kan blink blink $$$ aje), nanti dah tak de potongan KWSP, ibu leh dapat penuh gaji tu kalau ibu memilih untuk pencen.. kalau ibu dah pergi kursus ni, ibu boleh buat pelarasan gaji (berdasarkan pengalaman kerja di swasta) yang semua orang macam malas nak buat, hehe.. untung keje gomen ni, tapi gaji macam tu je la tiap2 bulan..*sob sob*

Oklah, tetiba je dah hari selasa, esok dah rabu. Ada 2 malam je untuk aqil berkepit ngan ibu ni.. sian aqil kan. Ibu harap aqil minum la susu ibu & susu yang aqil tak mo minum masa ibu ada ni.. kalau aqil tak mo minum, aqil makan la banyak2 sikit2. buah ke, nasi ke, sayur ke.. ok.. (ni nak pesan kat ayah dia..hihi).. Cepatnya masa berlalu dah hari selasa.. cepat2 la 2 minggu tu berlalu.. i'm gonna miss my boys..


Monday, June 7, 2010

cite aqil lagi.. :-)

Assalamualaikum..

Hari ni lambat sikit update ye kawan2.. walaupun bos tak de, keje aku melambak untuk dipulun sampai la hari kamis ni..huhu.. bekerja sehingga ke titisan peluh terakhir..chewah.. eh, hari ni ada staf baru masuk.. bertambah la lagi sorang staf kami. hari ni juga, floor aku ni senyap bagai dilanggar garuda.. semua bos kanan tak de & staf lain may be cuti.. cuti sekolah kan. aku je tak berpeluang nak amik cuti time ni, kena gi kursus..

By the way, anak bujang ku demam hari ni. dapat detect semalam, badan dia macam separuh panas.. dah kasi makan ubat demam, rupanya memang betul dia demam hari ni.. anak ibu, nak demam biarlah demam time ibu ada ye sayang.. nanti ibu dah jauh, camana la ayah nak jaga aqil demam2 ni. 'candu' aqil tak de, tak leh la nak bergantung jek..hehe..

aqil & his obsession :-)

aqil ni kalau ibu nak amik gambar, mesti tak tgk kamera eh..

berpeluh-peluh kat kenduri kawin.. panas, tu yang demam kot..

boleh ke aqil tinggal ngan ayah ni..

tengok cd leopard saya :-) cantik, tak yah pakai suar dah..hehe.
ibu suka pic ni, dah lama aqil tak tgk kamera mcm ni, tinggal nak senyum je yang berat sikit..
ok, bai.. *motif entry ni apa??* saje nak tunjuk gmbr aqil..hehe..


aku tercekik tulang!!!

Assalamualaikum...

Dah pukul 12 malam okey.. Aku tak leh tido sebab struggle nak mengeluarkan tulang ikan..huhu.. sangat tensen apabila pura-pura kita nak lupakan tulang yang terselit di dinding tekak, tetiba dia bagai menggigit lapisan tekak ku ni.. suluh punya suluh ngan torch light, gila nampak terpacak kat tekak aku ni..

Ni penangan ikan terubuk.. aku suka makan ikan ni, tapi malam ni ikan ni nak bermusuhan ngan aku. so, aku banned ko ye terubuk sampai la hati aku terbuka nak makan ko.. huhu.. dah la ada sekerat lagi, sape nak makan tu.. lelong lelong!! laki aku memang tak makan ikan tulang bnyak ni..

Pelbagai usaha telah dilakukan untuk menjalankan tulang ikan ni masuk ke perut. Antaranya, makan nasi kepal, tak jalan. jolok2 ngan jari, tak pandai pulak.. pura2 tido dengan harapan dia akan hilang begitu sahaja.. semua ni tak jalan!! last2, aku suh laki aku tengokkan, rupanya 3 tulang terpacak tau. dengan nekadnye, aku masukkan ibu jari & jari telunjuk dalam tekak aku ni. nak terkoyak mulut comel aku ni..huhu. nasib baik keluar!! patutla 3, tulang tu bercabang tiga...alhamdulillah.. leh tido dah..

Antara aksi bahaya & nekad ialah memasukkan pengepit uban ke dalam tekak.. haha.. aku yang punya idea, aku sendiri yang ngeri. aku ni tak suka dijolok2..huhuhu.. tak jalan.. korang jangan amik idea ngeri ni.. kang kalau tertelan pengepit uban merangkap pengepit bulu ketiak tu, aku tak jamin.. hahaha..

ok, dah.. tido ler.. apa pun tarak hari ni. kain aku terbengkalai, susu pun tak pam, baju tak gosok (esok le gosok), beg aqil lum kemas, beg ibu - hampeh tak kemas.. keje opis - esok je la buat..babai!!


Sunday, June 6, 2010

kasih ibu sampai ke syurga

Assalamualaikum...
Senyap sunyi je hari ni kat blogspot. beberapa ketul blogger je yang update blog diorang.. sume gi kenduri kawen ke..hehe. samalah macam aku ni, baru nak update hari ni.. Aqil tengah tido, hope lama sikit dia tido coz ibu banyak keje nak buat ni. Nak kemas beg untuk ke induksi, nak lipat kain, sapu rumah etc2, ada juga bawa balik keje ni.... ni semua kena settle sebelum berkursus. kang balik dari kursus, ada yang lintang pukang.. Baju sume nak kena lipat, nanti tak de la si budak kecik tu pakai baju lain suar lain, ayahnye tak jumpa stokin la, singlet la bla bla bla..

Aqil sekarang ni pun aktif sangat. mama cakap tak leh cakap nakal or jahat kat anak. nanti dia betul2 nakal. doa seorang ibu kan senang makbul. tapi kadang tu terlepas juga.. Baru lepas kena babap ngan ibu sebab dia ketuk kepala ibu ngan raket.. sakit juga jari ibu ni babap tangan aqil.. sian anak ibu, kecik2 lagi dah kena babap.. sori ye sayang. Aqil 'happy' sangat nape, kan ibu dah terbuat aqil nanes..huhu.. Tapi, ibu marah2 kat aqil kejap je, marah2 sayang kan. aqil pun sama, tak simpan lama2 dalam hati kan :-) no heart feeling rite..

Bila dah termarah kat anak ni, perasaan serba salah tu sangat lah ada.. dah la nak tinggalkan dia 2 minggu ni.. bila dah kena marah, dia pun tido.. nak suruh tido tu, kena umpan nenen plak.. baru leh tido..camana 2 minggu ni aqil nak tido.. ibu harapkan kat ayah je la uruskan aqil. pandai2 la ayah ye..

Upss.. aqil nanak susu lain selain dari susu ibu.. ibu dah bancuh anmum tu, 7oz dengan harapan aqil nak minum. kejap je dia minum, pastu nanak.. tak bergerak pun susu tu, last2 masuk sink.. Lagi kesalahan aku yang buta susu formula tu, salah susu la aku beli. yang aku beli tu untuk bayi!!! rupanya ada susu yang step untuk setahun ke atas la.. yang aku beli tu 6 bulan ke atas.. haha.. aku rasa juga susu tu, manis... susu ibu, aku tak pernah rasa susu sendiri, tapi manis juga kot :-)

okey.. nak sambung buat keje lagi.. bye.. wassalam

apa2 pun, ibu sayang aqil sangat2!!




Friday, June 4, 2010

semoga selamat semuanya

Assalamualaikum..

Dah petang dah rupanye.. hari ni saje busy nye.. dah la kekurangan tenaga, mata kuyu jek.. perut pulak asyik berangin jek.. what a bad day..huhu.. Dah lama tak jalan2 ke 'rumah' kawan2 blog.. nanti ada masa, aku jalan & tinggalkan jejak sekali okey.. Kalau aku free, rajin je aku berjalan. selalunya la, kalau aku rajin berjalan ni, ada feedback yang baik dari kawan2 blog. terima kasih kerana follow me. Bukan angka yang ramai menjadi ukuran, tetapi persahabatan di alam maya ni yang lebih diharapkan.

Walaupun kita tak mengenali satu sama lain, kita boleh berkongsi cerita, tips dan segala2 nya yang menarik untuk dirasai bersama.. betul tak?? mana ada orang yang sudi dengar balik2 cite kita, balik2 pasal anak kita, secara live. mesti berbulu jek orang yang menjadi pendengar setia tu kan, dari pukul 8 sampai ke pukul 10..bernanah telinga ni.hehe.. kalau pembaca setia tak pe, kalau ada masa terluang, boleh ulang2 buka blog yang dirasakan best, ada siaran ulangan. btul tak?. hehe.

Okeyla.. just a quick update.. tata!! selamat bercuti sekolah adik2.. mak bapak! Hati2 di jalan raya, hati2 makan nasi minyak, takut terlajak diet.. maklumla musim mengawan dah tiba..hehe.. Selamat pengantin baru kepada bakal2 pengantin.. kepada mak2 andam, selamat mencari rezeki.. tentu masyuk bulan ni kan. alhamdulillah, rezeki.... ok.. tata again!!



minggu ini...

Assalamualaikum..

Salam hari jumaat semua!! minggu ni agak meletihkan aku. aku rasa proses letih ni akan melarat sampai la aku habis induksi. Time ni la sidia nak pulun aku habis-habisan, siapkan itu, siapkan ini. . Sebab minggu depan akan tak jumpa dia direct. May be la tak jumpa, tapi kadang2 tu dia kata cuti, tapi dia datang keje juga. so, tak dapat nak dijangka kebahagian aku minggu depan nih.. huhu.

minggu ni juga aku tak buat keje rumah lansung. balik rumah, siap2 ikut hasben aku pegi bengkel kat De Palma tu sampai kul 12 baru sampai rumah balik. boring plak duk umah sensorang kan. dengan aqil yang semakin aktif , tak larat.. hari ni plak, lepas balik keje kena balik lenggeng, sebab parents in law nak berangkat pergi Umrah may be kul 3 pagi.. so, lepas balik keje, berdesup ke sana pulak.. wah.. gaya mengalahkan pak menteri ni.. kain baju sudah sebakul tak basuh, yang belum lipat pun ada. so, rasanya weken  ni nak melepak duk rumah je la, nak siapkan itu ini sebelum ke induksi.

Minggu ni juga, dah 3 hari aku bawa kereta sendiri... letih la, sakit2 badan aku pulas stering.. dah la keta manual, sakit lutut aku. Pastu kalau aku kuar lewat, jem manjang. alhamdulillah, pagi ni kenderaan lain seumpama memberi laluan kepada ku.. traffic lite pun hijau manjang..hehe.. Masa first day bawa kete, ada perkara yang memalukan diri sendiri & mendatangkan amarah pada semua orang!! aku tersalah masuk lorong touch n go. dengan konfidentnya aku beratur, tup tup tak de orang kat tol tu..aarrg.. sambil menjeling ke arah belakang. nasib tak de orang hon. sori ye encik2 semua. kalau laki aku ni, habis sebakul makian kena kat orang yang salah masuk lorong tau.. malu!! tak pernah lagi terjadi seumur hidup ku..huhu

okey.. tengahari may be berjalan mencari baju putih, nak kena pakai masa induksi.. duit lagi!! bak kata akak cleaner aku "duit kan datang lagi" isk, terkedu jap.. ye la kak, tapi nape cepat no habis ni.. tak bayar zakat kot..huhu.. ni satu lagi perkara yang asyik bertangguh je ni.. susah sangat nak pegi kaunter zakat tu.. insya-Allah pasti pegi..

Okey doke... membebel je pepagi ni. badan letih, mata merah je ni.. bye!!

Thursday, June 3, 2010

kajian dr fadzilah kamsah tentang sifat manusia

KAJIAN DR. FADZILAH KAMSAH TENTANG SIFAT MANUSIA
 
Salam semua!! sape tak kenal dr. fadzilah kamsah ni. pakar motivasi terkenal. kali ni kita tengok apa sifat2 yang ada dalam diri ku, kena ke tak ni.. ehehe. sebelum ni GTO ada buat juga untuk dirinya, tetiba aku pun terjumpa benda yang sama dalam FB. mari copy paste!!

FEBRUARI 21 (kawan2 februari, leh amik ni)

Berfikiran abstrak Sukakan benda yang reality dan abstrak(celah mana aku abstrak ni)
 
Intelligent, bijak dan genius (ehem2..)
 
Berpesonaliti yang mudah berubah (betul la)
 
Mudah menawan orang lain (ni kena tanya laki aku ni)
 
Agak pendiam, pemalu dan rendah diri ( ni macam kes lain jek..hihi)
 
Jujur dan setia pada segalanya (betul 3x)
 
Keras hati untuk mencapai matlamat (kadang give up juga)
 
Tidak suka dikongkong... Mudah memberontak apabila dikongkong ( yela.. so, let me do what i like!!)
 
Suka kegiatan yang lasak (once upon a time)
 
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif ( tepat sekali, so cik abang, cepat pujuk saya..hehe)
 
Mudah mempamerkan marahnya ( yolah..)
 
Tidak suka benda yang remeh-temeh ( patutla kerja menjahit aku terbengkalai)
 
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya ( yup!! tapi aku tunjuk je kalau suka kat org tu)
 
Sangat berani dan suka memberontak (kadang2 pengecut juga)
 
Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya (berangan je la aku ni)
 
Pemerhatian yang tajam (benar sekali)
 
Suka hiburan dan sukan (ye kot)
 
Suka benda yang bersifat seni (seni apa eh??)
 
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
 
Berkecenderungan pada benda yang tahyul (aku penakut)
 
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros (ada kena sikit )
 
Belajar untuk mempamerkan emosi.(selalu je buat muka)

mari kita tengok hasben aku plak. bulan oktober 15

Suka sembang (dengan kawan2 jek)

Suka orang yang sayang padanya (betul la ni)

Suka ambil jalan tengah

Sangat menawan & sopan santun (haha..)

Kecantikan luar & dalam

Tidak pandai berbohong & berpura-pura (berlakon pandai)

Mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan (ye kot)

Sentiasa berkawan

Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama (betul, tapi kalau angin aku lama, dia lagi buat tak tahu)

Cepat marah (yeeeeeeeeeeeeeeee.......)

Macam pentingkan diri sendiri

Tidak menolong orang kecuali diminta

Suka melihat dari perspektifnya sendiri (haaa'ahhhhhhhhhhhhhhhh)

Tidak suka terima pandangan orang lain

Emosi yang mudah terusik

Suka berangan & pandai bercakap (berangan dengan aku je la..hehe.)

Emosi yang kelam kabut

Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)

Suka melancong, bidang sastera & seni (yang ni macam tak kena jek..)

Pengasih, penyayang & lemah lembut

Romantik dalam percintaan

Mudah terusik hati & cemburu

Ambil berat tentang orang lain

Suka kegiatan luar (ni pun tak kena)

Orang yang adil (macam lain je bunyi adil tu..)

Boros & mudah dipengaruhi persekitaran (boros?? tak kot..)

Mudah patah semangat (kadang2 )

Camana kajian ni di buat ni.. *geleng kepala* ada yang tepat, ada yang kurang tepat .. anyway, layan je la. yang baik jadikan sempadan, yang tak baik, jadikan tauladan & perbaiki kelemahan diri serta muhasabah diri okey..daaa...

betul ke tindakan ku ini??

Assalamualaikum..

kejap tadi aku pegi giant kat bawah ni. saje-saje nak menegok, tetiba ternampak bahagian susu. hmm.. aku belum decide lagi nak kasi aqil minum susu apa, lagi seminggu nak berpisah ni.. tengok punya tengok, lalu memilih ANMUM Infacare untuk aqil. hmm.. betul ke tindakan aku ni? makcik pening.. rasa bersalah sangat ni. Boleh ke aqil minum susu ni. sebelum ni, aku ada cerita nak kasi aqil fresh milk, dah kasi dah minggu lepas, dia minum sikit je itu pun sebab sejuk peti ais. pastu dah terus NANAK.... kenapa aku memilih ANMUM? sebab masa pregnant pun aku minum ANMUM dan sampai sekarang masih minum ANMUM LACTA. Jadi, konon-kononnya aqil dah pernah rasa ANMUM ni masa dia dalam perut .. pandai2 je aku buat assumption.

beli kotak kecik je yang 200 gram = RM 12.90. cukup ke tak eh? kalau tak cukup, aqil minta ngan ayah je la yek..hehe.  mahal juga kan harga susu ni, aku tak pernah tengok pun rate susu2 di pasaran. tengok tadi, ish ish ish.. patutla ibu bapa ni tak beli apa2 pun untuk diri sendiri, untuk anak2 je dah berapa ringgit bajet bulan2 tu. aku ni pun fokus kat pampers skit je, dah bising.. pas ni nak fokus kat Cd aqil plak, terus jimat bertahun2..ahahaha

 sesuaikah ??

untuk pilihan kedua, DUTCHLADY strawberry. Boleh ke ni?

kawan aku kata tak elok kasi anak minum air warna-warna ni.. hmm.. sebab hari tu aku beli plain milk dia tak nak, aku kasi rasa strawberry plak. kalau aqil tak nak juga, ibu minum.. stok susu ada dalam 30 botol lebih lagi..  macam tak cukup ni. aku ada weken ni je nak topup apa2 pun.. sian anak ibu.. sekarang ni, makin aku nak pergi, makin kuat dia mengendeng.. sikit2 selak baju. anak ni pun faham agaknya dia kena berpisah ngan ibu dia. asal aku balik je, mesti la dia nak ngamuk2 minta perhatian. . pening ibu sayang ooii.. mesti masa aku balik nanti dia dah pandai cakap tak?? ish ish ish.. advance betul ibu ni..hehe..



sedapnye dia tido. lepas ni boleh ke tido nyenyak kalau ibu tak de..aqil ni tak suka selimut tau. kalau aku sejuk, dia boleh maintain je tak nak selimut.. kalau aku selimutkan, menggelupur nak kuar dari selimut tu..hehe.. anak anak.. semalam aku gi hotel tempat hasben aku kursus tu & jumpa la opismatenye.. boleh plak dia nak ikut acik2 tu balik, siap menangis2 lagi aku nak amik dia. suka betul ikut orang berjalan & naik keta.. kalau tengah tido tu, mata boleh buntang naik keta..

perkataan terbaru aqil  "MOON". kalau dia cakap tu, sampai muncung2 mulut.. hehe.. kelakar anak ibu ni. nak belajar bercakap, tapi sepatah haram ibu tak paham kecuali bebed, moon, nanak, ayah.. cakap ibu tak pandai lagi.. kalau time makan tu, nak baca doa siap tadah tangan sambil bak bak (allahuakbar).

gonna miss u son.. okeyla.. nanti kita cite lagi k.. bye!!




Wednesday, June 2, 2010

Milk booster

Assalamualaikum... 

Selamat malam. bersiaran dari De Palma Hotel Ampang. . chewah.. kejap je ni, jap lagi dah berangkut masuk keta balik. datang malam je..hehe.. Nak cite ni. tadi siang, sempat la aku menyinggah di booth Lunatot kat Maju Junction ni.. berdebar2 masa nak pergi tu, tak tahu kenapa. konon2 dapat la jumpa tokey kedai nye, datang2 jek, tokei nya tak datang hari ni.. semalam je ada sampai kul 7 mlm..huhu.. tak de rezeki nak jumpa.. orang busy lah katakan.. 

Seronok aku menengok2 barang2 kat situ. dapat dengar juga explanation dari staff nye pasal CD. nanti dapat gaji hujung bulan ni nak beli CD Lunatot pulak. CD yang sangat aku idam2 kan tapi tak beli2..hehe. Lain sikit CD nye compare ngan CD yang aku pernah beli. Dari segi material kain tu sendiri memang lain. Patutlah harganya mahal sedikit.. Nak beli package of 5 samada button atau velcro. button 5 keping RM 210, manakala velcro plak dalam rm230++.. nak amik gambar, tapi malu plak kat staff lunatot tu..hehehe...

Apa yang aku beli?? haa.. ni persediaan nak pegi induksi ye kawan2. tak payah bawa botol banyak2. hanya bawa plastic untuk simpan susu. Ada 100 keping untuk 8oz susu. Pam guna botol, then tuang dalam plastik ni, masuk peti ais kantin, kalau la ada.. insya-Allah ada, dah tepon tempat induksi tu..hehe.. plastic ni dah sterelise, so tak payah risau untuk basuh ke apa ke.. tapi agak nipis compare dengan brand satu lagi yang mahal sikit. tak pela, janji ada..

 
 begini rupanya selepas di buka dari kotak..
 

lagi, aku beli ini!!! nursing tea to increase breast milk. trial pack rupanya. RM 11.90 untuk 5 uncang. test minum dulu, kalau serasi baru beli kotak besar. esok la nak mula minum.. aku saje beli ni, susu aku ni kadang2 macam merajuk sikit. kadang ok, kadang tak ok. tak ok pun tak de la teruk sangat, sekadar 2 oz ke 3 oz kurang nya. tapi, boleh juga mendatangkan kerisauan ni. banyak lagi milk booster yang dijual tadi, contohnya fenugreek & pil ASI, tapi aku memilih yang paling murah ini.. hehe.. ongkosnya enggak ada buk.. mau jimat2 nak beli itu ini nak ke induksi.

Untuk ibu2 yang risau nak makan apa untuk banyakkan susu, salah satu kaedah nya adalah benda2 macam ni la selain daripada tumbuh2an asli atau ulam2an atau sayur2an. Jangan risau, benda2 ni pun dari herba2 juga, cuma dia kasi kita senang makan jek.. macam fenugreek tu adalah rempah yang buat nasi dagang tu, bijik kecik tu, halba kot ..hehe. cikgu tak cukup pengalaman ni, kurang arif skit nama benda alah ni.


Kalau korang tak de lagi panduan untuk mengepam susu, menyimpan susu etc2 dan sebagai bahan rujukan, boleh refer buku ni tau. PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI  IBU BEKERJAYA. Buku ni beli online pun ada. Aku beli ni masa pregnant dulu, nurse kat klinik jual rm 10. Mulanya macam, alah, apa2 aje la nurse ni jual2 buku plak. amik je la.. rupanya, sangat berguna & menjadi kitab ku sepanjang pantang.. dah koyak2 renyuk2 dah.. sangat berguna okey..


Lagi satu, aku baru je lepas minum kopi RADIX. kat De Palma ni, memang orang HPA selalu buat talk kat sini. dan dalam bilik2 hotel ni ada disediakan kopi radix 2 peket, teh manjakani 2 peket. Ada orang kata kopi radix ni boleh menambahkan susu. Okey, aku dah minum. Kita tengok hasilnya bagaimana... (sambil mengepam ni, dengan harapan susu ku banyak..muahahaha.. jangan harap le, esok la kita tgk hasilnya..)


Kenapa mesti nak tunjuk gambar?? hehe..

okey okey.. dah panjang lebar ni menulis.. sampaikan hasben aku kata dah jadi pakar motivasi ke apa aku ni, pandai2 jek nasihat orang.. huhu.. kitakan share pengalaman kan..ok bye..wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails