Wednesday, March 31, 2010

kain oh kain.. kenapa ko berlonggok!!

Selamat pagi!!

Hari ni kitorang gi keje awal sikit la. Masuk keta dalam pukul 7.10..so, tak de lah terkocoh2 tengah jalan nak cepat je.. Dan tak de pulak maki hamun di pagi hari sang suami kepada orang2 yang dikatakan lembap, bo**h, tak reti bawa keta dan etc2..

Malam tadi juga aku pulun basuh kain yang ada 5 longgok.. Banyak gile sebabnya aku tak basuh kain weken lepas..so, aku sempat la menghabiskan 2 trip aje kain tu.. Maklumlah, mesin basuh aku kat luar rumah, jadi, agak takut sikit nak basuh kain malam2..hihi.. Lampu luar pulak rosak, bila lah nak baiki. Tapi, memandangkan kena juga basuh kain tu (nanti ada orang nak gi keje tak de suar), ku beranikan diri keluar rumah..huhu.. Tapi tu lah, sata basuh kul 9, end up pukul 11.30 di mana aku tertidur dan lupa nak letak DOWNY.. aargghh.. tak wangi dah baju aku..

Malam ni, insya-Allah aku sambung lagi yang 3 longgok tu iaitu, baju budak kecik tu, towel dan baju kemeja + tshirt..korang basuh baju camana?? ada tak asing2 kan macam aku ni?? Kalau aku, kain yang dimasukkan tu mesti warna senada jer, kekotoran yang sama, kelembutan yang sama.. ada faham kah?? kalau hitam tu, sume hitam..kalau baju aqil, faham2 la kot2 ada air kencing ke, apa2 je lah yang kotor2 tu.. Mana leh campur ngan kain pelikat & baju kurung aku..huhu.. cerewet ke aku?? kalau laki aku, main taram je sume.. janji fully loaded mesin tuh.. eii.. tak meyakinkan lansung.. tu yang kurang gemar kalau laki buat keje..

Okey lah..cite pasal kain la plak pagi2 ni kan..hehe..korang plak basuh kain waktu bila?? ok..selamat bekerja!!


Tuesday, March 30, 2010

promote blog??

Assalamualaikum..

Hari ni aku tak tahu nak update apa :-) so, sorrylah kalau aku merapu lagi. ehh.. lupa nak habaq mai.. tadi pagi, aku dapat msg dari kawan aku yang tengah out station tu.."su, kawan ko yang blog dia huney hubby tu masuk paper la" oww ye ke..tetiba jek, aku dengan lagak kepochi, terus aje search dalam  berita harian online.. Tahniah yek kat yatt. korang2 pegi la berblog walking ke blog nya kalau nak tahu dengan lebih lanjut.hihi..

Bercakap pasal ke 'glamour' an berblog ni, dia bergantung atas individu itu sendiri.. Dulu, masa aku mula2 nak wujudkan blog aku ni, heboh juga la aku duk promote atau senang cite, kasi tahu kat orang la yang aku ada blog, meh le baca..hihi.. aku letak kat shout out friendster saje. pastu, aku kasi via email la (kan ada kan kat setting tu). Itu masa mula2 nak suruh orang kenal blog kita ni..

Pas tu, lama2, bila dah ada yang meminati dan jadi follower blog aku ni, aku pun mengurangkan list name nak send kat email tuh..sekarang ni, kalau tak silap aku, aku email kat Lah and kak long je (sebab diorang lebih suka baca email dari blog aku ni..apa daa..) may be diorang sibuk kot nak godek2 internet...

Aku belum berani lagi nak letak kat face book.. hajat hati tu nak juga promote kat fb, tapi, aku rasa aku tak mampu lagi nak dengar kritikan atau ejekan orang yang suka2 nak kutuk2 ni..aku tak suka kutukan. sape yang suka kan.. pujian suka la..haha..so, lebih baik aku silent kan diri ni..sape yang tahu, tahu lah.. jadi, tak delah orang satu JKR ni tahu pasal diri aku.. so, let's the secret be a secret.chewah..tah mana2 peribahasa la.. so, aku amik jalan tengah..yang sedang sedang saje..yang penting kita gembira..(mode lagu iwan dangdut)

Kadang2 tu kita main tulis ikut sedap je, tanpa disedari ada yang membaca dan terkena batang hidung sendiri.. tu yang aku kurang gemar sebab nya nanti dia patah balik kat kita.. oleh itu, berhati2 adalah perkara utama dalam penulisan blog..okey..sampai sini sahaja..tata!!

cape yang ngata2 ibu aqil ni..babap kang..

ada aqil kisah??

yang penting, ibu pakai tudung baru..hehe..

Monday, March 29, 2010

aqil sayang!!

wei...(tetiba je jadi kepochi).. ada orang buat entry pasal anak ku (selalu pun ada gak dia tulis, kali ni je terlebih excited)..huhu.. lelaki seksi paling hot!! haha..suka aku tengok gambar aqil.. mekacih2.. korang2 sume tengok la kat adik aku punya blog ni. "ida, i promote blog u nih"

tak pakai suar tu sebab dia berak-berak je sekarang ni. berak cair plak tu, tapi selera makan dia ok.. pampers pun cepat je habis..huhu.. tu lah gunanya CD.. bila dia dah start memberakkan diri ni, montot dia tu pun habis naik rashes sampai terluka2 tau.. oleh itu, pakai CD sebagai penyelamat duit. ni top up kepada gambar tersebut..
semalam balik kg lenggeng..prestasi yang sangat baik kata ayah!!

mood okey!!

jadi mcm ibu, suka posing2..hehe..

saje tayang gigi dia..hihi

kali ni mood dia baik..tapi masa cik ngoh datang tido umah aku tu, hangin satu badan tak nak ngan orang..terpaksa aku masak sambil dokong dia..ayah aqil dah tentu busy wat benda lain..tensen beb keadaan macam ni.. nasib baik sedara ku, kalau orang lain tak tahu la aku nak cover line high pitch aku ni..

Pastu, nak tunggu adik aku datang, dah la lambat, budak ni dah gosok2 mata nak tido..lain kali, datang awal skit, boleh tlg pegang2 aqil ni..hehe.. (saje je reason tu).. okey la..terajin plak aku nak mengupdate ni..huhu..

okey.. kalau korang malas nak jengah blog adik aku tu...ni picture model terlampau itu. kalau korang rasa biasa2 je, aku pulak suka.. yelah..anak kita kan..kalau orang tak suka, mak nye suka aje:-)

bye!!

kredit to : ida (curik gambar mu yek)

award:-) mekacih..

Assalamualaikum!!

Hari ni nak update award2 ku yang tak sempat nak update minggu lepas.. Thanks again to doktor faryn & kak maria yang bagi award ni..

Ok, my 1st award is interesting blog.. interesting ke..hehe..   Anyway, korang2 pembaca la yang menilainya..  Tanpa kehadiran korang semua, siapalah 'MY LITTLE SUNSHINE' ni..hehe.. (gaya ala artis gitu). Bila dah dapat award ni, kena kasi thanx kat diorang. ok, done!! pastu, kena list out 7 things about my self which is (susahnye nak list out):
  1. aku seorang yang baik hati (haha..boleh ke gini??) actually aku ni minah gelabah sikit..ala-ala kepochi pun ada..tapi, kepochi bertempat la yek.. kawan2 aku yang rapat ngan aku mesti tahu perangai aku ni..hehe.. kadang2, aku ni suka marah2..tempiasnye kena kat sape?? faham2 je la:-)
  2. aku ada anak bujang yang comelllicious (hee..ni ibunya sendirik perasan yek). masa dia lahir, anak ku ni agak gelap ye.. dah besar sikit, baru nampak kecerahannya..ikut sape pun tak tahu la..
  3. aku dah kenal hasben ku dah masuk tahun ke 10..see, lama yek kitorang kawan...hope berkekalan sampai ke syurga!!
  4. Setiap pagi datang kerja, apa yang aku buat ialah, buka pc, approved comment & baca blog kalau tak busy.. tak lama lagi aku akan ada laptop sendiri & broadband sendiri ye..haha..itupun nak cakap..ni tengah survey kot2 ada laptop murah jatuh dari langit!! boleh la aku surf internet dari umah jek..
  5. Aku masak ikut mood & permintaan hasben..kalau dia nak makan, aku masak la.kalau dia tak nak makan, tapi aku rajin plak nak masak, dia makan juga. Kalau kerja2 rumah tu, ikut mood juga.kadang tu tengah malam pun aku mengemas lagi..
  6. kalau korang nak tahu, aku ada satu bilik tempat longgokan kain2 belum berlipat & yang dah lipat tapi tak masuk almari lagi..korang ada ke macam ni??hehe..
  7. Apa lagi ni..pening kepala aku nak pikir..ok..tak de dah..bos aku EL hari ni..hehe..
Eh lupa nak tunjuk  award tu..mekacih:-) untuk intersting blog ni, aku tujukan kepada orang lain plak la..yang dah dapat award ni, aku tak kasi dah ye..;-) untuk kak shim - blog yang berinformasi & islamik, uji -blog selamba & santai (wei, bila nak update umah baru ko tu..), iman aka GTO- blog tips2 nak korek duit nuffnang, mas putri- suka baca pasal life nye, kak maria sebab suka tulis pasal masak2..kak alina - blog jalan2:-) erin - juga pasal life nye, yang terkini nak tahu pasal rumah barunye..haha!! tu je lah kot. yang bloggers lain pun intersting gak..cuma aku tak larat nak taip byk2 dah..hehe..amik la award ni..

mekacih ye dr. faryn:-)

lagi satu, award dari kak maria..mekacih juge..

award ni utk mommies.. seperti biasa aku selalu mencoretkan perihal anak comel ku Muhamad Aqil.. Sorang je baru.. untuk semua mommier di luar sana, sila tepek award nikat side bar korang.. sebab korang memang adalah mommies yang terbaikuntuk anak2 anda!! okey!! babay!!

Saturday, March 27, 2010

jam kenangan

Hai!! tengok title entry tu, ada berbau kenangan lagi..

Yeay!! akhirnya jam boniaku yang dah lama tersadai di SOGO sudah ku ambil.. dari bulan 12 lagi aku hantar untuk baiki, sebab kejap2 dia hidup, kejap mati.. rupanye, mesin jam tu ada problem and kena hantar ke kilang..lama gak duk kat kilang tu..hmm.. warranty dah habis plak tu.. Bila tak pakai jam ni, rasa lain macam je.. nasib baik ada replacement jam lama, swatch dan mujur lah bateri jam ku tak kong lagi..

Kedua-dua jam kesayangan ku ni adalah pemberian kekasih gelap ku..hehe..dulu kekasih gelap, sekarang dah jadi laki maa.. dah lama jam swatch ni ngan aku.. masa umur aku 21, muda belia lagik.. tali pun dah bertukar-tukar dah.. masa ni semester 4, dapat jam swatch, tersenyum lebar sampai ke telinga..hehe

buruk dah jam ni, tapi masih berjasa..sentimental value..

dan hari jadi ku yang ke 26, aku dapat ganti jam bonia plak.. menunjukkan kematangan diri, bertukar lah aku kepada Bonia.. yang jam swatch tu aku tak minta pun.. pemberian ikhlas dari seorang student uitm..haha.. dulu student kayo tu beb..sekarang, student tu dah tak berapa nak memenuhi permintaan ku..huhu.. Tapi, yang ni pun senyum lebar gak, sebab kena suprise dulu - nyorok bawah bantal, tetiba je aku dapat cari..haha..
ni plak, jam kedua ku..baru kawin, dapat le hadiah owk..

Okeyla..selamat berhujung minggu..letih nya rasa minggu ni..apa plak plan weken ni yek..tata!!

Friday, March 26, 2010

kenangan perkahwinan ku..

Assalamualaikum!!

Bagaimana hari anda di hari Jumaat yang mulia ni?? dah ada plan nak buat apa?? hihi.. tetiba je mata blink blink and otak ligat memikirkan nak beli apa kat SOGO..huhu.. al-maklumlah, dah gaji wei.. tapi, walaupun dah gaji, kena ingat2 skit..simpanan tu wajib juga.. bukan kedekut maa..

Tengah belek2 gambar dalam handphone aku yang berkuasa tinggi ni, terjumpa la balik gambar perkahwinan member ku ni.. haa..ni dia gambar puan rodziana kita dengan suami nya.. heran juga ye, aku cari2 dalam folder bulan mac, tak jumpa!! rupanya diorang kawin bulan februari la.. nampak sangat ke'busy'anku ini tak update blog..hehe..
tu dia..merah putih.. my favourite calour.. sekeping je??

antara tetamu yg hadir..ha..ni bila plak nak kawin ni??:-)

sempat lagi berposing..

oww.. ada lagi kenduri kawin yang aku pegi di bulan februari ni..maklumla, cuti sekolah kan..musim mengawan..hehe.. aku pegi kenduri anak ex-bos aku kat hulu langat..

ni unit lama aku..sian muka aqil separuh je..hehe

tak lepaskan peluang gambar ngan pengantin..

masa ni aqil baru jalan jatuh, so tak ligat sangat la,
boleh kawal lagi..huhu

meriah betul..teringat plak masa kenduri kawin aku dulu..chewahh..mula la flashback..apa yang seronok bagi aku sebagai seorang pengantin baru?? ni soalan iman kat blog dia.. bagi aku, menjadi pengantin baru ni, tentu2lah best sebab dah kawin kan.. tapi, bab yang paling best bila tang make up tuh.. bila lagi nak dapat melawa macam tu.. pakai baju cantik2, siap tukar2 4-5 pasang..hehe.. pastu, posing amik gambar sana sini, pastu dapat hadiah lagi..haha..

kenangan manis aku masa kawin tu apa yek..sume manis2 la..ramai kawan2 yang datang..kawan2 area kl datang umah hasben kat negri sembilan. tapi ada juga yang datang johor..masa tu sungguh appreciate la kehadiran orang jauh2 ni.. masa akad nikah, ada lagi kenangan yang gelak terbahak2..wuuhh..pengantin pompuan gelak golek2 bila pengantin laki tersasul..tak cover line langsung.. okey, aku mengaku akulah pengantin yang agak merenyam time tu..hihi..

kenangan yang kurang best?? time aku nak kawin tu juga la hasben aku kena report duty keesokannya kat JKR.huh..bengang juga la..nak tukar date, kad dah edar.. so, lepas kawin tu, hari tu juga dia balik kl..terpaksa la aku tido sorang di mlm pengantin ku..wah, statement tak hengat.. tapi, esok nye, lepas report duty, dia datang balik la..tapi, aku kena kemas2 sorang2..tak aci tul..belah hasben aku plak, cite nye, mak mertua aku kena ragut. duit ada seribu kot nak beli ayam kenduri..sian betul.tak de rezeki kan..lagik, keta hasben aku kena pecah masa report duty tu..huhu..macam2 kejadian bila nak kawin ni..tu la, orang tua2 kata, jangan suka2 sangat kalau nak hadapi benda2 yang happy nih..

okey..panjang berjela dah..nantila, kalau ada peluang, bila nak sambut anniversary yang ke berapa nanti, aku nak pakai baju pengantin..aqil pun pakai blazer kecik bergambar sekali..cute gituk..haha..berangan jek..tapi ok apa kan..abang, sila approve plan nih..hihi.. oklah.. korang?? kenangan manis korang apa?? ke korang ada kenangan sedih masa jadi raja sehari dulu?? jom share..

Thursday, March 25, 2010

corat coret..

Assalamualaikum!!

Sihat ke kamu2 semua?? Semoga sihat sentiasa ye..diriku sihat juga..alhamdulillah..cuma, letih2 badan sikit tak tahu kenapa..aqil?? aqil pun alhamdulillah..makin keletah dia..cuma dia batuk2 je tak hilang lagi..berak cair dia tu pun dah nak masuk 2 minggu masih mencair lagi..ibu pun tak tahu nak wat camana dah.. beralih bulan kot ek.. selera makan dia makin bertambah, selera berjalan pun sama. setiap kali balik keje, mesti nak bawa dia gi jalan2 luar rumah, kalau masuk rumah terus, habisla mengamuk..huhu.. yang jadi mangsa, tentulah ayah mithali itu.. tak dapek nak nolong yo..

Oh..dah lama tak update perkembangan aqil..lama ke??heeee.. anak bujang ku itu dah 1 tahun 2 bulan ye.. dah kategori baby besar ke??hehe.. banyak cekadak ini budak..pening kepala ibu & ayah nak melayan.. dah nama pun, ANAK.. sorang plak tu.. Bila lagi nak berempat?hehe.. soalan cepu emas tuh.. ntoh la.. tahun ni tak kot..sebab tahun ni, tok ma akan tambah dua cucu lagi..anak no 2 kak long dan anak sulong adik ku no 3, faiz.. so, relaks2 dulu..kasi chance kat tok ma nak relaks2 skit..haha.. makin ramai la ye bilangan cucu atok & tok ma..makin ramai juga anak2 sedara ku ni..

Sepanjang minggu ni, aku tak masak untuk dinner kami.. sebab nye, ayah aqil kunun2 tak nak makan malam, so tak de lah aku nak masak untuk aku sorang..aku beli aje..tapi, ada gak orang tumpang sekaki..hehe.. kedua, lauk basah tak de dalam peti, then aku memang malas nak gi beli ikan2 tu.. nanti lah, weken ni aku stat la balik masak2 ni..

so, minggu ni, kami memang makan bungkus dan makan fast food je banyak..eii..bila makan fast food tu kan mesti rasa bersalah.ye lah, fast food tu ada air gas tu kan..tak elok minum air gas tu. aku rasa minggu ni tiap2 hari aku mentekedarah air gas. 100 plus la, coke la.. eii.. tak baik utk kesihatan kan, banyak gula.. tapi, suka..camana tuh.. dah la aku ni ada sejarah kencing manis..tobat la pas ni nak minum lagi..hahaha..

Okey la..saje je nak warm up pagi2 ni..nanti-nanti aku update lagi la..tata!!

p/s: apa nak letak tajuk entry ni?? ponin..kawan2, nak jadi blogger, hati mesti kentalkan. pedulikan apa cakap orang. Penulisan pun kena hati2..takut ada yang sentap!! huhu.. betul tak??




Wednesday, March 24, 2010

hai..

Assalamualaikum!! Dah petang baru nak update blog..hihi.. aku masih lagi aktif ye kawan2..cuma tak de peluang nak update selalu.. ada keje..walaupun bos tak de, aku tetap kena buat keje yang men'tension'kan itu..huhu.. tak pelah.. bekerja lah dengan redha.. rezeki tu.. kerja itu ibadah (ni ayat-ayat nak sedapkan hati ni).

Tanpa disedari, dah masuk hujung bulan 3.. Kalau dulu, aku bising tak de keje, sekarang aku bising sebab banyak keje. Tapi aku rasa puas hati bila aku dapat siapkan keje tu..kiranya, aku pegi keje adalah benda nak buat kan.. huhu..weh..esok bos aku masuk.. takut nya tetiba dia tengok slide yang aku buat tu, figure suka2 hati aku je letak..mampus kena bebel nanti..

lupakan pasal keje.. hari ni, aku ada masa sikit nak baca blog kawan2 aku ni. tetiba je ramai pulak orang buat entry pasal 'award' aku dapat juga 2 award. thanks pada doktor faryn dan kak maria yang sudi kasi award tu.

eh, esok jela aku cite pasal ni. nak balik dah..sebelum tu, nah tengok gambar aqil ni.. aku potong sendiri rambut dia..
potong rambut depan je

comel tak??

Friday, March 19, 2010

hari jumaat dah..macam2 cite..

Salam semua!! makan apa tu?? tengahari ni aku makan KFC je.. geng mencekik ku pagi petang menge'date' kan diri. sian aku makan sorang2..kesian ke??hehe.. Dari tempat aku ni, sayup2 je terdengar suara bos aku gelak2 dalam tepon..seronok nmpk?* dengan gaya mulut jahat* haha..jangan la tetiba dia datang tempat aku minta yang bukan2.. ni lunch hour bos..aku tak bisa diganggu..chewahh.. kata cuti, tapi datang plak hari ni..

Pada pendapat aku la, bos pompuan ni macam tak best sikit.. cerewet kan?? membebel bukan main panjang lagi.. nanti2, kalau aku jadi bos *eeii..dah stat berangan la tu* , aku tak nak jadi bos pompuan yang cerewet ni.. Bos lama aku kat AAR tu lagi best, aku respect dia.. cakap sikit je, makan dalam, berjurai-jurai air mata ..haha.."en. azhar, apa kabar?? rindu kat opis lama.."

Ada setengah bos yang kita boleh terima kalau dia marah kenapa.. tapi ada sesetengah bos tu, benda kecik pun nak naik angin macam la besar sangat.. ish ish ish.. keje gomen pun macam ni ke..relaks2 sudah le..ok, stop...kang tak pasal2 kena sound plak aku ni.. 

Apasal plak aku cite pasal bos2 ni..kang buatnye dia baca blog aku ni, naye..tetiba je aku dah jadi macam amisy dah, asyik maki hamun bos dia jek..hehe..jgn marah ye amisy..

Okey2..cite pasal aqil plak..semalam aku EL sebab aqil demam panas..aku dah la tak cukup tido malam tu sebab aqil merengek dari pukul 3 sampai ke subuh..sempat gak aku bersahur..thanx aqil kejutkan ibu bangun sahur..hehe..terbayar juga nazar aku tuh.. so, ada alasan aku nak EL..boleh aku teman2 kan aqil tido sekali.. Alhamdulillah, hari ni beransur baik demamnye..ooww..dia berak cair juga, dah 3 hari..aku bawa gi jumpa doktor, doktor kasi ubat cirit aje.. maybe dia beralih bulan kot..gigi dah banyak nak kuar tu.

baru bangun tido.. sesuai ke aku botakkan rambut
aqil yg dah tak terurus ni??

Aqil kuat merengek sekarang ni.. tensen aku.. nak berdokong je.. aku dah la puasa semalam, walaupun dah sahur, tapi lembik tu macam orang tak sahur.. sejak jadi ibu ni, aku memang lembik aje waktu nak buka tu.. yelah, menyusu badan lagi, habis kuar sume cecair dalam badan aku tu.. sesekali, high pitch juga la aku kat dia.. agaknye badan tak sihat kot.. minta2 la sementara aje perangai dia ni..

Aku rindu masa dia baby dulu.. yang mana, bila time bangun, MESTI senyum aje..mengekek2 ketawa.. sambil mulut dia tu bau susu ibu..hhmm..wangi nye.. sekarang ni?? celik mata je, MESTI ek ek ek dulu.. kadang tu, kena layan mood dia jap, baru la okey..kalau tak, sampai nak gi keje pun, dengan kita2 sekali angin satu badan..
macam ni kan bagus..smile..*7 bulan*

Okey la..sampai sini saje.. kalau free, aku taip lagi yek..bye!! selamat berhujung minggu..

p/s: jom gi mid valley weken ni tengok motherhood expo.. abg, jom!! *paksa ni*

Wednesday, March 17, 2010

aku model tudung??

tengok tajuk je macam dah saspen.. tu persoalan aje.. kali ni entry yang penuh perasan.. kalau ada yang rasa2 nyampah, gi jauh2..hehe..

ehem ehem.. hari ni ada orang kata aku serupa model tudung..ahaks!! model ke..mula la perasan dari pagi sampai ke petang..woohooo... aku sayang orang itu.mmuaahh sikit kat nana:-) ko nak makan fruity ke esok?? tapi aku pose, tak leh belanja..hehe..

kalau aku jual tudung ada orang nak beli ke?? actually tudung2 pesen macam ni, mula2 aku kurang minat sikit.. tapi lama2 aku mula berminat dan membeli dengan gilanye.. hari tu balik ganu, aku dah borong 5 pasang tudung HAJA.. tiap kali aku balik sana, mesti kami yang pompuan2 pakai tudung ni, memborong sakan.. beli banyak dapat murah la..

sori ye..interframe muka sendiri..hehe.actually tudung macam ni kena pakai kalau cutting owning tu panjang sikit.. tak de la pendek sangat..aku rasa ok je cutting ni kat muka aku.. tak tahu la kalau orang lain tengok buruk ke..cengkung ke..huhu.. tudung ni aku suka sebab bila pakai, dia terletak cantik je..tak payah nak pin2 dah kat leher tu. tapi, tudung yang corak2 tu sesuai pakai dengan baju kosong kan?? kalau pakai ngan baju bunga2, macam joyah sport je aku rasa..hehe. nanti raya, pesen tudung aku may be plain tapi ada berlian2 sikit kat atas kepala tu..(berangan dulu) ok tak??hehe..

hari ni hari kedua aku pakai tudung yang aku baru beli ni..nak match kan ngan baju punya la susah. nampaknye kena cari baju plain je pas ni..kalau tak, pakai ngan t shirt udah..huhu..

okey la.. nanti kita story mori lagi.. bye!!

sila sokong petisyen ini!!

Just a quick & short update..

Seronok tak untuk ibu-ibu yang akan bersalin kalau anda diberi cuti selama 90 hari?? Mungkin aku agak terlambat untuk isu ni. tapi aku baru je dapat email dari kawan sekerja untuk menandatangani petisyen "90 hari untuk ibu". ye, aku menyokong penuh..kalau boleh 6 bulan pun ok juga.. gaji tu bagi separuh pun tak pe.. kalau nak bagi penuh, alhamdulillah.. Bukan apa, ni semua untuk kebaikan anak2 kita dimasa hadapan.. 2 bulan mana cukup untuk menjaga anak yang masih terlalu kecil.. nak lah juga kasi susu badan secara direct kepada anak2 kita..

ok, kalau korang nak join, boleh turunkan nama & ic korang kat petisyen ni..NUBE. Boleh baca sendiri la untuk keterangan lebih lanjut.. have a nice day!!

Tuesday, March 16, 2010

pasir putih tepi pantai..ombak saling berkejaran :-P

Assalamualaikum.. Hari ni aku dah masuk keje dah..owwhh..sian baby aqil demam balik..tak tahan jalan jauh agaknya.. yelah, mula2 demam dah baik, pastu demam balik..terpaksa juga ibu hantar gi nursery..sory ye aqil..

Ha..apa cerita gi terengganu weken lepas?? hehe..dah selamat dah kawan kitorang kawin.. gile woo gi terengganu dua hari satu malam je..macam nak patah pinggang duk dalam keta lama2,(duduk je, belum jadi driver lagi tu) then esok dah balik semula ke KL..nak buat camana, ayah aqil tak mo cuti..pekerja berdedikasi gitu..haha..

Selamat Pengantin Baru kepada Din & pasangan nya, Noordiana.. upss..ni diana yang baru ye, bukan yang lama okey.orang ganu jugok..dengar2 nye qs juga la.. nah, sape nak tengok raja sehari kita ni, jeng jeng jeng...
walaupun belah lelaki, pelamin dia simple but nice..
seperti biasa, laki aku 'tido'..eh, ciko pun tido gak??
boleh geng..hehe..

aku rasa ni je kot kawan2 dari KL yang datang.. kitorang pegi tengahari, panas terik tu..aqil pulak mengamuk takut ngan pengantin ditambah lagi dengan panas.. tak boleh aku nak korek2 gosip ngan din ni..hehe..

Upss..dah terlajak cerita..tetiba je terus cite hari ahad..okey..patah balik..hari sabtu tu, sampai2 je kul 5 lebih, kitorang rileks jap kat umah cek ngoh, then ajak sepupu aku gi pantai nak makan sotong celup tepung.. tu memang favourite kami sekeluarga, kalau tak pergi tu, rasa macam eii....takde dah dalam malaysia ni sotong macam tu..hehe..
lazatnye.. tak cukup 2 ekor..sekor rm 6 kot..

yang  ni udang & kepok.. biasa2 saje..tapi best jugek.
senyum sikit.. *gambo sokmo mu ni* lina..
lokman, budak yang terbuas di abad ini:-)
ni cek ngoh & ayah ngoh aku..
3 of us di tepi pantai..

okey..nanti kita sambung lagi yek..babai..

Friday, March 12, 2010

Dia dah pandai merajuk & jeles!!

Salam semua.. entry kedua ye untuk hari ni..hehe..

Adakah anda tahu?? tak tahu?? anak bujangku dah pandai nak merajuk2 okey.. pantang si ayah membuka pintu atau bangun dari tempat duduk, semua nak ikut..eh lupa plak nak cakap..dia dah semakin intim gitu ngan ayahnya..hehe..Lega skit ibu nye nih.. Tapi, si ayah selalu mengelak juga.. Kalau aqil nangis, dikatakan nak susu.. padahal, si anak itu mahu di bawa pusing2 satu rumah..hehe..pandai ye abang nak ngelat.. Ayah aqil nak kuar rumah pun kena senyap2, tak leh bunyi2 kunci ke pintu berdegang ke..hehe..kelakar..

semalam, dia merajuk.. nangis2, tiba je lari duduk di sudut dinding tepi toilet ni.. aku ingat kan dia nak berak..rupanye tidak..konon2 buat2 nangis di situ, minta perhatian.. "saya mahu dokong"..eeii..tak larat la ibu, asik nak berdokong je.. dia pun dah pandai boring tau.. kalau lama sangat duk dalam bilik, tunjuk pintu, nak kuar..ish ish ish..anak sape la ni..

pastu kan, dah pandai jeles okey.. kalau kami duk rapat2 ke, cepat je dia datang.. tak kasi.. ibu utk aqil sorang je..huhu..camanala kalau ada adik nanti ni..

cepat cepat..nanti ayah tinggal!!

ni ayah kite..kite nak ayah aje!!

budak nakal ni..

semalam, hidung dia meleleh lagi..mula tu demam, pastu batuk pastu selsema..risau plak aku kalau2 telinga dia berair balik. cepat2 kasi ubat selsema.. dulu, aku ignore je ubat selsema tu, tapi sekarang, kena kasi supaya cepat baik.. lagi pun aqil dah setahun kan..dulu ignore sebab, doctor tak kasi sangat baby makan ubat batuk & selsema.. nanti baby tido je, bila dia tido, dia tak menyusu then lambat la demam dia nak baik..

okeyla..semoga selamat semuanya!!uppss..ibu belikan aqil kasut yang bunyi nyet nyet nyet tadi.. hope aqil pakai la ye..sebab budak ni liat tak nak pakai kasut..dah dapat kaki tu, nak laju je jalan nya..ok..tata..

selain longan kering, apa lagi yang membantu menambahkan susu??

Hari isnin ni aku coti!! fuhh..lega rasanya bila dah kasi tahu bos nak cuti, then dia tak banyak soal.."abg, i cuti tau senin ni, aqil hantar nursery gak ye. i nak tido sepanjang hari"..haha..boleh ke gitu?? Actually, kalau jadi la aku cuti kan, aku nak pam pom pam..ehh..nak ngepam la..apa lagi..buat stock la..tapi, kalau nak buat stok, aqil mesti kena ada sekali kan, kang luak juga susu aku kalau aqil gi nusery..hehe.. tak kisah la mana2..

Seperti yang telah diceritakan kat korang2 semua, production susu aku dah menurun la sejak aqil dah setahun lebih ni. memang lumrah nya begitu, sebab hormon prolaktin dah makin menurun, so susu pun tak de lah meriah macam masa lepas pantang tu.. dulu, aku boleh dapat penuh sebotol tu, tapi sekarang nak capai 5 oz tu takes time juga.. So, apa yang aku buat ialah, tambahkan sesi pengepaman.. pas balik keje pun aku pam juga (kalau tak letih la). Owh, pasal induksi aku tu, macam belum final lagi bila tarikh sebenar kena pegi. kejap bulan 4, pastu bulan 5.. tapi yang penting, memang kat luar KL. kalau bulan 5, sempat kot nak stock up..

Okey, berbalik pada susu aku tadi tu.. Aku dah makan balik longan kering aku. tapi, sehari je aku buat, pastu aku tak buat dah.. malas nak merebus (malas??). kepada sesiapa yang tak kenal rupa longan kering, haa..ni dia..

before

after..macam rasa air laicikang..

tapi tapi tapi.. dulu, air ni memang membantu.. sekarang, tidak lagi :-( agaknye aku minum sekali dua je kot..hehe..nanti kena consistent minum, baru berhasil agaknye..lagi, air susu anmum lacta. yang ni on & off minum..sebab, susunya ada di opis, pack sample plak tu, banyak!!..haha.. nanti dah gaji aku beli la sekotak. Ok juga minum ni, menambahkan khasiat susu ibu.. Aku juga mengelakkan dari minum air teh, nescafe & kopi.. memang aku jarang minum air ni, sebab aku cepat masuk angin nanti.. so, pagi2, aku minum air kanak2..heehee..air milo jer..

Okey la..banyak dah membebel ni..sehingga jumpa lagi ye..!! bye..

Thursday, March 11, 2010

minggu depan cuti sekolah!! ke mana korang pegi??

halluu!!! hari ni bos cuti..suka tak?? hehe.. apa nak story hari ni??aku pun dah kurang idea nak cite apa.. idea tu ada, tapi macam dah basi.. idea tu kadang2 datang masa tengah masak, basuh kain, lipat kain ke.. macam karyawan juga la kiranye..uppss..terlebih sudah..

Minggu depan dah cuti sekolah tau..korang ingat tak?? so, apa plan korang time cuti sekolah tu?? gi jalan2 ke?? kami sekeluarga insya-Allah akan menghadiri walimatul-urus sahabat kami di terengganu.. tetiba je laki aku macam rajin plak nak gi tengganu ni.. lodging dah free dah (yelah, menumpang rumah sedara mara i yang ramai kat ganu tu, tapi tak call lagi diorang..huhu). cuma nak kena prepare duit minyak jela & tol skit..

Ada orang kata, time anak kecik ni senang nak berjalan..kang dah sekolah, kena tunggu time cuti sekolah baru leh cuti.. tapi tu pun kena amik kira, dia ada tuisyen ke, keje sekolah ke.. sume tu kena bereskan dulu baru leh gi jalan.. tapi, bila anak kecik2 ni, masa tu lah kita baru nak membina hidup kita, dimana wang sangat2 la cukup2 makan.. peruntukan untuk cuti tu JIKA ada kelebihan wang, baru boleh difikirkan..

Aku, sampai ke hari ini, ada tempat yang sangat aku mahu pergi iaitu Pulau Redang atau Pulau Perhentian..konon2 dulu masa lepas kawin, nak gi honeymoon kat situ..tapi, lepas kawin mana ada duit sangat, pastu, aku keje swasta plak tu..nak apply cuti pun takut.. alasan lain, tetiba je aku pregnant, tak leh gi pulau.. pastu, ada anak kecik, husband kata tak sesuai bawa budak kecik ke pulau2 ni nak boat bagai, tunggu besar la..ha??lepas ni, apa plak alasannye?? pas ni kalau aku mengandung lagi, camana nak kepulau?? alasan tu berputar2 sampailah ke sudah aku tak pergi2 pulau..

gambar hiasan: kredit to google

okey..whatever it is..i hope i'll be there one fine day..ohh.. AF 8 dah nak stat weken ni..sayangnye..di mana aku nak tengok tirai AF 8 kalau aku on the way gi terengganu.. tak pela..ada ulangan kot ek.. eeii..tak sabar..ni jelah rancangan TV yang aku tak miss setiap tahun.. bukan la gila hiburan ke apa, tapi tu je bentuk hiburan yang aku ada.. aku tak gi clubbing, dangdut ke apa.. so, tgk tv je la.. (tu pun kena rebut2 okey, nyampah..) oke doke..panjang berjela la plak.. bye!! korang cuti nak gi mana??

Wednesday, March 10, 2010

kerja kosong di sini!!

just a quick update!! semalam aku kata nak buat marathon kan..tak jadi la plak..hehe..sebelum keberangkatan bos aku balik ke opis, better la aku ber ronggeng sakan dulu..hihi.. tetiba je hari ni, kena buat2 sibuk.nanti esok bos balik dia tanya "apa u all buat i tak de 3 hari?" ada la benda nak tunjuk sikit.." ni dia puan..nak minta puan tengok dulu sebelum di email kan"..huahahua..gini la keje gomen, kena ikut flow la, tak leh sesuka hati nak forward terus ke luar benda2 penting tu..kalau kita yang bos lain la.. sendiri buat, sendiri jawab..

ok..sebenarnya aku nak kasi info sikit..kalau sape2 yang ada sedara mara, adik beradik yang masih lagi belum kerja & suka lompat2 keje, macam salah sorang adik aku ni, boleh la layari website http://www.jobsmalaysia.gov.my/jcs/index.faces. Job listed dalam ni untuk keje di bawah Jabatan perkhidmatan Awam atau senang kata keje gomen. cepat-cepat sikit la apply  sebab ada yang dah nak sampai tarikh tutup dah.

budak-budak ni bukan nak usaha sendiri..kena mak dia, kakak dia yang usahakan baru lah terhegeh2 nak kasi info. hmm..macam2 la budak2 ni.. tetiba je mood membebel..okey..to all job seeker, selamat mencari kerja!!




Tuesday, March 9, 2010

sekarang tak boleh lenggang kangkung lagik!!

assalamualaikum!! lamanya tak menulis dalam blog ni.. jadul kerja sekarang sangat sibuk. Dulu, boleh la rileks2 goyang kaki, sekarang tak boleh dah macam tu..hari ni baru ada peluang untuk tulis something. mesti banyak entry menarik yang korang2 tuliskan..ada yang sempat baca, aku baca la..hehe..sempat lagi tu..baca je boleh, nak tinggal jejak pun kadang2 tak sempat.. yelah, kalau nak menulis blog ni, kena ada mood, tak leh rushing, nanti ntah apa2 je yang aku tulis nanti..

dah masuk minggu ke 3 okey hidung aku stil sok sek lagi..tapi, kali ni, aku dah dapat rasa makanan dah. sebelum ni, jangan harap la nak rasa, makan untuk isi perut je.makanan yang best2, nanti dululah, kang rugi tak dapat rasa. tu lah, nikmat rasa & bau Allah bagi dah kena tarik sementara.. Dah 2 klinik aku pegi, semalam dah MC..siap dapat injection kat montot nak kasi lega selsema..boleh la berkurang sikit..tapi, aku nak baik cepat, dah lama selsema ni..huhu..

Tadi, baru je balik dari hospital..follow up telinga aqil..alhamdulillah..dah kering telinga dia..lubang telinga dia tu sebesar jarum je..dah tutup pun.. pas ni, mandi kena hati2..telinga tak leh masuk air, nak minum susu kena tinggikan sikit bantal..no swimming pool okey. By the way, aqil demam la..dah 2 hari..nak tambah gigi lagi kot.macam nak kuar je gigi bawah dia tu 2 batang, means gigi aqil akan jadi 8 batang.. mulut pun dah macam bertih jagung.. ni sebab dia demam je, senyap sikit.. dia lagi aktif berjalan sekarang..maklumlah, dah dapat kaki..tapi jalan macam orang mabuk gak..hehe..

ni muka masa belum demam..

hari tu kan, kitorang gi makan mcd kat umah tu.. rupanya, si budak tecik ni dah pandai nak main mainan budak besar..dia teringin nak main mainan kat mcd tu..huhu..aku pun bawa dia pusing2 situ..seronok nampaknya.. sampaikan makan pun tak nak, asik menoleh ke situ je..

boleh pegi sendiri ke tempat mainan tu..

eii..dapat juga merasa panjat tangga ni..

nak juga main gelongsor tu..

haa..dapat pun..suka dia..

nak main lagi..

tak boleh..jom balik..aqil kecik lagi.. nanti kita datang lagi..

okey la..tu jelah perkembangan kami anak beranak..chewah..perkembangan aku & aqil je!! ayahnye?? badan je kembang..haha..ayah aqil on diet ok..malam saje..selamat, tak yah aku masak malam..huhu..dia juga dah potong rambut ala-ala tentera.. masa lepas potong tu, aqil pun macam pelik je tengok ayah dia..hehe..ok ok ok..nanti kita sambung lagi.. hari ni, kalau jadi aku buat marathon nye entry..haha..nanti kamis bos dah balik outstation dah..tak sempat nak lenggang kangkung..huhu!! bye!!




Tuesday, March 2, 2010

cabaran pertama bakal ditempuhi!!!

halu!! assalamualaikum semua!! apa kabo deme?? mike baik2 aje.. chewah..cakap perak la plak..( betui ke idok, tak tahu la teman..) teman hari ni hidung tersumbat lagi..ntah apa benda yang telah memblock hidung aku ni sampai nak bernafas pun kat mulut.(kalau nyelam dalam air, mesti blup blup bup..heee) so, kalau nak bercakap tu, macam tak de mood je, makan pun main telan jer, yelah, tak dapat nak menikmati rasa makanan tersebut..nafsu berkobar2, tapi bila masuk tekak je, main telan je..

ok..cite lain plak..tadi kawan aku tolong call kan orang induksi, nak tanya status kitorang bila kena pegi & kat mana.. actually dah banyak kali aku call diorang, & macam ada harapan nak induksi kat area KL je.. tapi, tadi, sunguh menghampakan.. induksi bulan 4 & 5 akan dibuat di Kampar, perak dan bulan may be di seberang Jaya, pulau Pinang..oow..gosh!! camana tuh..

Apa yang berlegar2 di fikiran aku adalah MACAMANA NAK TINGGALKAN ANAK KECIL KU YANG SEDANG MENGHARAPKAN SUSU IBUNYA SETIAP HARI?? tulah yang menjadi persoalan aku.. aku dah tanya budak tu tadi, tapi dia kata, "semua kursus induksi buat kat luar kl, tak de dah dalam kl.. habis tu, kalau ada ibu yang breastfeed anak dia camana?? tu tak boleh nak buat apa.." hampeh tull.. cubalah bagi jawapan macam ni" kelonggaran diberikan untuk mengepam susu & peti ais besar disediakan" aku harap macam tu jelah..

Aku tak kisah sangat bab2 susu ni (actually kisah gak, sebab production aku menurun lately), boleh diusahakan dalam masa sebulan ni, kena rajin pam every 3 hours..tapi, yang aku risau nye, budak aqil ni time aku balik keje, memang mengendeng kat aku je..nak tido mesti nak berkepit ngan aku, baru leh tido..tengah malam, mulutnya macam anak burung minta disusukan sambil mata pejam.. nak kena beli pacifier ke testing?? ayah aqil plak, dah proposed susu tin..hmm..macam kurang bernas idea tu..sebab aku yakin susu aku cukup untuk 2 minggu sepanjang peninggalan ku..

let's do a maths.. siang aqil minum 5botol..balik paling kurang 3 botol.. plus minus 10 botol sehari. kalau aku tak de dalam 2 minggu tu, maknanya 140 botol?? huh..tolong terbeliak sikit bijik mata.. sekarang ni pun dalam peti ada 20 botol je..sempat ke ni nak prepare..sempat kot.. cadangan ku..every weken, ayah aqil akan datang ke tempat induksi ku untuk mengutip hasil susuan ku..

arghh..sedihnya berjauhan ngan anak..dah lah tak pernah berpisah..apak nye den tak kisah sangat..tak de benda nak disusukan..hahaha!!*gelak jahat sikit* okeyla..mengarut je..hope lepas ni AJK induksi tu kata "maaf, tak cukup bajet nak buat kat luar daerah, buat kat jkr je" hooreeyy je la aku.. ok..tata!!
ibu nak gi mana tu?? camana aqil nak minum ucu nnti..

Monday, March 1, 2010

pernah tak korang merokok kat hidung? telinga?

salam semua & hi!! Malas nye aku nak update entry kali ni.. dengan hidung tersumbat, telinga pun ala-ala berdengung je..aku dah tensen ni, nak masuk minggu ke dua tak baik2 lagi..mana nak baik nye, ubat pun tak makan..so tadi, aku ingat nak gi klinik, tapi klinik tutup pulak waktu lunch.. so, aku just beli vicks yang sumbat kat hidung tu & ubat batuk..

ok, masuk la dalam cerita terbaru hari ni..Korang pernah tengok orang hisap rokok kat hidung?? jangan tak caya, kat hidung ada, telinga pun ada..taraa..........
*



*



*






sempat lagi nak bergambar..
ha..cute tak??hehe..

Actually, kitorang gi uptown kat seksyen 24 shah alam hari tu.. aku ni dah tak tahan sangat dengan kepekakkan telinga dan hidung yang tersumbat ni. Benda ni pakai untuk resdung.. tapi maybe aku ada sikit2 kot resdung ni..memang kitorang family hidung second hand..haha..tak baik..

rawatan ni sume sekali rm 30..hasilnya yang putih2 tu sebenarnya lilin kot tapi dah bercampur2 ngan kuman atau hama resdung tu la..kalau kat telinga plak, kuar macam taik minyak gitu.. yang kat telinga tu, aku dah pernah wat kat spa, best je rasanya..hehe..hasilnya?? ntah, sampai ke hari ni, hidung aku ni sok sek lagi..

stim muka plak..
uptown shah alam..
ni la manusia yangberkobar-kobar bershoping
tengah malam buta tu..hehe..barang yang paling
 banyak dibeli, kasut crocs??

ni adik bongsu aku.. spm tahun ni..gasak ko ler..
chaiyok!!

Aku tak pernah pun gi uptown ke downtown ni..oppss..dulu la pernah, kat damansara tu.. boleh la kalau nak gi shopping barang2..aku tak delah nak membeli2 ni, tak minat..yang aku beli getah rambut 3 rm2..haha..budak aqil tu pun dah tido bangun balik.. sori ye aqil, ibu bawa gi jalan tengah2 malam ni..bukan apa, kalau duk umah, belengas badan ni, panas berbahang..baik kita gi ronda kan..dapat salam ngan akhil hai (uppss..tu laki aku yang bersalam)

okey..daa..babai!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails