Tuesday, November 23, 2010

update penyusuan susu ibu - 22 bulan

Assalamualaikum..

Dah lama tak story pasal BF kan.. maklumlah, ibu nak pencen dah.. hehe.. mulut je kata nak pencen, tapi aktiviti hari2, sentiasa mengepam di opis, 2 hari sekali pagi dan petang. sentiasa mengusung beg2 besar dan banyak setiap isnin & jumaat. pam tinggal di opis..

seperti gambar di bawah, ini hasil dari 'ladang' semalam.. tak banyak tapi syukurla rezeki aqil. dia pun siang hari tak nak susu sangat. kalau kasi 4 botol ni, ko akan dapat balik sebotol lebih. so, kalau production macam ni, aku kasi 3 botol je, ada dalam 9 oz.. kasi lebih2, dia tak nak minum sangat.. redha je la dengan rezeki dari Allah..


untuk ibu2 baru, especially my fren @ nana yang baru deliver her baby, congrat's.. memang susah sikit mula2 jadi ibu ni.. especially bila nak merealisasikan harapan nak BF baby sepenuhnya. memang banyak cabaran, cabaran tu pasti datang.. pasti ada. dengan semangat yang kental saje dapat merealisasikan impian tu. hiraukan kata2 negatif yang datang ke telinga. yang penting, semangat!! kalau rasa down, rasa susahnye hidup bergelar ibu ni, boleh la refer lactation kaunselor or website penyususan susu ibu untuk mencari semangat yang terbang itu.. memang hasil nya akan ada up and down, tapi yang penting, semangat tu jangan down..

eh, benda apa pulak kat bawah ni? ini la alfafa sprout. tadi jumpa kat sogo, RM 4.50 . mahal juga tu. boleh membanyakkan susu.. tengok kat blog kak mieja, dia pernah masak lemak sayur ni. boleh try la balik nanti.. macam adik beradik taugeh je ni. hehe.. ok la.. time to go back.. nak jumpa si kecil.. bye. wassalam

10 comments:

Mieja@Faiza Amir 2001 said...

sue
masih banyak susu sue....lagik 2 bulan nak capai target,seronoknya...tumpang gembira:):)

Ilhamny.com said...

tu sayur kegemaran linda..chinese nye sayur.. depa pandai la masak nih..kalau linda slalu buat kuah bening je..

ctek said...

salam sue.. lari topik sket..

igt ctek dop? stek dah terpregnant m still lg BF bb.. ade org2 kat sini suh ctek stop Bf yg sulong tp kecian plop.. tulun bg advoce sket.. heheh

Suliana said...

kak mieja,

alhmadulillah. tapi x leh lawan k mieja.. hehe

Suliana said...

linda,
ada separuh lagi.. oo buat bening pun blh ye.. blh la buat nanti balance..

Suliana said...

ctek,

bak pe x igt nye.. ctek 1 je dlm fspu tu. hehe..dah terpregnant ke?? hehe.. tahniah. tak pela, rezeki. su pun bukan la terer sgt tapi blh la share apa2 yg su tahu & baca. klu ikut lactation kaunselor, blh je kasi susu badan. ctek try google TANDEM NURSING. kalau tak de masalah, tak de bleeding, ok jek. blh je. mmg kesian kat anak. tapi sampai satu masa, dia akan reject sendiri sebab susu masa tgh prgnt akan rasa masin skit. nipple pun aka rasa mcm ngilu2 skit la. org kata bakal baby akan kecik sebab abg/kakak dia dah amik zat masa tgh prgnt la apa kan. tapi ikut atas org la, tnya pndpt doctor juga. klu dulu pernah ada history gugur ke apa ke kan, rasa nya mmg kena stop immidiately. ni my opinion jek.. try la google eh.. kat sarakids.com pun pernah cite..

mamamuazsayang said...

wah..congrats! ni mmg leh dapat PhD bfeed nih :D

angah said...

tahniah sue.. cayalah, su adelah slh sorg inspirasi akk tao.. cewahhhhhhhhh!!! x larattt acik..

mmg mase dlm pntang, niat nk berBF baby ni kene kuatkan.. stuju bonar2 acik tu.. mcm2 cabarannye.. tapik spring toing3x la kat sue...

* teliur plak nengok roti butterscotch ats meja tuuuu..

Suliana said...

mamamuaz,

insya-Allah..

kak is,
su inspirasi akak?? haha.. amik yg baik2 je tau. nmpk plak roti tu.. tu JT kita punya, sllu paw dia nye mknn. haha

ernizz said...

jom share info @ http://ernizz-ernizz.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails