Monday, November 29, 2010

teknologi zaman kini

Assalamualaikum...

Sejak bila korang kenal komputer?? main2 komputer? tekan2 keyboard?? hee... teknologi makin canggih sekarang ni..aku kenal komputer masa sekolah rendah. masa tu kalau duduk dalam makmal komputer rasa macam bahaya nye tempat ni. ada ekon sume, sejuk je.. time sekolah rendah kenal komputer dengan maingame PAC MAN. korang tahu? ala, benda yang makan2 biji2 bulat2 tu.. hehe.. tu je la, itu pun dapat masuk makmal komputer kalau jadi ahli kelab komputer..

ok, naik sekolah menengah, komputer dah tak jakun lagi. sebabnya kat umah ayah pun dah beli komputer. masa kat sekolah menengah, belajar komputer belajar tentang pengenalan kepada komputer.. haa.. masa ni, takut sangat salah tekan keyboard. kalau dah tersilap tekan tu, punya la gabra lepas ni nak tekan apa plak..

time ni, kalau tak silap, aku dah kenal internet. sebab seingat aku, masa ni aku tingkatan 3, aku dah pandai main MIRC. korang ingat MIRC tu apa? ala, yang chat2 tu la, ada kampung, ada alamak.. haa.. ingat tak?? time ni la aku gile chatting. sampai dapat kakak angkat yang study oversea gitu.. ingat lagi akak tu study kat tokyo, amik engeneering in robotic..hehe.. siap hantar kad besday.. pastu dah lost contact dah sebab form 4 aku masuk asrama..

dalam pada aku berchatting tu juga, boleh plak berkenalan ngan DJ radio.. haha.. siap telefon lagi tu.. gatal ko.. tapi cakap2 biasa je.. ntah radio apa aku tak ingat la. tapi seingat aku, dia pakai nama MIDNIGHT CALLER dan aku LADA PUTIH.. haha.. gile.. tapi sampai situ je la kot, sebab dia tahu aku budak sekolah kot.. kekeke..

pastu, bila dah masuk asrama, tak berkesempatan nak main2 benda cam ni. nak main komputer kena jadi ahli kelab komputer juga. masa ni main Solitaire je.. hehe.. setiap kali balik johor, gathering ngan kawan2, pegi cyber cafe. sejam RM 3.. sama la keadaan ni berterusan sampai la aku masuk UiTM.. masa ni komputer pun limited. kalau nak wat assignment, kena pegi CC, sejam 3 hengget tu la. pastu, minta ayah belikan komputer second hand ngan pakcik z.. dapat la merasa komputer sendiri.. komputer besar akuarium tu. hehe.. mengangkut la ko setiap satu sem bawa balik umah..

sekarang, teknologi dah semakin canggih. budak2 u pun bawa laptop je gi belajar.. aqil pun dah kenal komputer.. camana tuh.. huhu.. komputer dari sebesar2 tv dah jadi sekecik2 buku.. motif entry ni?? aku nak hadiahkan diri sendiri note book tahun depan. boleh?? hehe... bye.. adios..


cerita kegemaran..

macam orang tengah study ...

5 comments:

SiNoMoSa said...

Ngah,

Ko terlupa satu cerita..
"Masa Degree..aku adicted dengan Friendster, setiap kali habis kelas..kami sekawan akan singgah di lab untuk jenguk dan gelak sorang2 depan monitor sebab layan Friendster" muahahaha

Huszaini said...

Hermm tu la... budak2 zaman sekarang untung... baguslah didedahkan awal2 benda2 teknologi ni...
err... nak tanya... nape nak linkkan blog awak tak boleh aa kat blog list saya? jadi lambat jer... pastu tak jadi apa? ermm... nape ekk?

Suliana said...

kak shim,

hahaha.. lupa la.. time tu la asyik tgk lab ada kosong tak.. wakaka..

Suliana said...

en husz,

selalu jadi cam tu. kadang2 saya close pastu bukak balik.. tadi saya tgk kat blog en husz dah ada dah blog saya.. hehe.. tq for added :-)

**sHiKinn** said...

budak2 zaman skrg kn pendek kata sume dah pandai guna pc..anak sy yg 3 thn tu pun dh pandai berebut ngn mamanya ni nk guna laptop..adoi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails