Thursday, November 11, 2010

prolong period

assalamualaikum.

entry kali agak kewanitaan sedikit ye :-) pembaca ku may be kebanyakkannya perempuan. kalau yang lelaki tu, anggaplah ini ilmu juga, mungkin untuk isteri, adik or kakak. so, jangan malu2.. mungkin boleh dapat petua atau idea2 dari feedback pembaca.

Actually ini first time pengalaman aku selepas berhenti makan pil. kira ni first period la after stop perancang.. yang menjadi masalah nya, ia berpanjangan. kalau jumaat ni, hampir 14 hari dah. kiranya, kalau ia still ada lagi lepas 14 hari, kena mandi hadas la kan? kena solat la kan? risau pulak aku kalau ada apa2 yang tak kena.. heavy tu tak la, tapi kalau dah ekor2, kira macam ada tanda nak berhenti. ni macam lambat lagi jek nak berenti.. hormon tak betul ke ni..

dulu, pernah tanyakan kes macam ni kat bos aku.. dia kata kena solat sebab ditakuti darah penyakit. tapi air sembahyang tu tak leh simpan untuk solat yang berikut nye. habis tu, camana plak kalau time sembahyang tu, ada darah kat pad?? batal ke?? hmm.. macam konfius skit. kalau baca kat buku, macam tak de ulasan lanjut..

may be boleh dapatkan pandangan kawan2 pembaca yang mungkin lebih arif.


12 comments:

sahromnasrudin said...

salam ziarah..memang saya tak arif...kne tanya ustazah yang berdekatan dengan tempat kerja awak...

Suliana said...

en sahrom..

kuikuikui.. xpe.. faham :-)

syirakhalid said...

ira pernah sampai 16hari..hehe
blh solat...
ira jumpa doktor dia bagi ubat kasi stop sama itu period...

sisanizu said...

kalau masih kuar lepas 15 hari kenela mandi wajib. betul tu, air sembahyang kene refresh selalu utk solat fardhu yg berikutnya. 1 wuduk utk 1 solat fardhu. tp kalau semayang sunat xpe..setahu sy lah..

Suliana said...

ira,
ye ke.. ha tu la, klu terover2 hari, may be pegi jumpa doc juga kot. tq

Suliana said...

sarah,

owh.. tq.. betul la tu kot.. :-)

Sharinginfoz said...

maybe boleh baca kat sini, panjang juga tetapi sekadar memberi pandangan http://www.ustaznoramin.com/2010/07/wanita-datang-darah-haid-dan-istihadhah.html

Suliana said...

sharinginfoz,

terima kasih atas link tersebut :-)

littlehumblelynn said...

sue

kena solat hari ke 15 tuh..pad dipakai spy x kena pakaian solat & sejadah ..wuduk kena selalu ada utk tiap kali solat fardhu!!normal utk org yg stop pill..selalu kalo kita makan pill period x banyak kan..so ini masa body system kita nak adjust ke normal semula..wahh dah ready nak bg adik kat aqil ke?heheh..

Lan Rambai said...

tak tahu nak tolong jawab.. cuma mampu kata... kesian kat zaki hahahaha

Suliana said...

kak lynn,
otw ready :-) tapi kena siapkan badan dulu before prgnt. hehe

Suliana said...

wa en. lan..

asyik kesian kat laki jek. kat bini nye ni lagi la kesian.. hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails