Wednesday, November 3, 2010

pembantu kecil

Assalamualaikum..

ni cerita weken lepas. hari sabtu dah gi JJ, hari ahad duk umah diam2. ayah aqil nak baca buku, nak jawab exam.mm.. sebut pasal ayah aqil nak baca buku, ibu pun terpaksa memberi 'pelepasan' pada ayah aqil untuk tidak membantu ibu membuat kerja rumah. huhu.. tak pela, kali ni je. nanti dah free, ambil balik tugas2 awak tu yek. haha..

tiba waktu nak lunch, aku kena handle sorang2 budak kecik ni.. nak tak nak, terpaksa bawa dia join ke dapur. kalau dah sampai dapur tu, semua benda nak usik. sape kata anak pompuan je sibuk nak main senduk periuk sume?? anak lelaki aku ni pun sama..  sume nak usik.. bekas tupperware sayur tu sume dia dah selongkar.. main lada, main halia, main sayur.. nak tak nak, biar kan aje.. kalau dilarang, kecoh nanti. tak jadi tugasan memasak aku tu.. tak percaya aqil bantu ibu?? tengok la tengok la .. :-)


elelelele.. dah pandai posing tau bila ibu kata nak amik gambar

ni pun tengah 'berlakon' ni

ni dia tolong sepah2 kan ikan bilis, pastu makan mentah2.. ee.. geram betul budak ni.

ni la hasil nye. suka main campak2 apa yang dia nampak..

ada pesen baru plak. duduk kat sudut kabinet, main uncang lipton..

ikan bilis tu nak buat sambal ikan bilis goreng. aqil suka rupanya makan ikan bilis tu. aku ni takut dia pedas jek. memang betul pun.. sekor ikan bilis, seteguk air. tapi, dia still tak serik, siap marah2 lagi kalau sorokkan.. tahan pedas juga budak ni.. ni baru betul anak orang nogori.. hehe..

semalam, aku masak simple2 jek. telur goreng ngan lala masak cili.. aqil ni duk makan telur jek.. kalau ada fish, dia nak makan fish jek.. tapi, kalau dia lapar, aku suapkan nasi, dia makan juga. macam semalam.. hmm.. puas hati la ibu tengok aqil nak makan nasi. sambil makan, sambil layan ultramen, baru dia nak nganga mulut..

seronoknye makan sambil berlenggeng..

lagi satu yang frust semalam, susu yang aku bekalkan 4botol tu tak habis satu.. hmm.. aqil ni agaknye dah besar skit, kurang menyusu.. jadi, time balik tu, susu yang dah dipanaskan tak berhabis.. ada la dalam 4 oz.. mana leh minum dah. terpaksa la membuang.. sadis jek.. apa la aqil ni, penat ibu perah tau.. main2 plak yek.. sayang sangat tau. setitis tumpah pun ibu dah ralat.. esok2 ibu kasi 3 botol jek..ok dah. sambung keje .. bye


7 comments:

Kaseh NazLieza said...

sonok memasak klu ader si kecik yg menemani kn kak...ehehehe

Suliana said...

lieza,

seronok?? huhu.. horror.. tak aman.. kalau dia duk senyap2 tak pe, tapi sibuk ngacau.. hehe

Nur Hasyimah Mahasan said...

terlebih seronok...cam geram pun ader...kalah ibunyer nk masak coz dier terlebih rajin nk membantu..huhuhu

Suliana said...

syima,

hehe.. macam tu la agaknye..

Ummiross said...

Salam singgah
Tengok keletah sikecik

Suliana said...

ummi ros,

terima kasih sudi singgah ;-)

kakamieja said...

ya amponnnnn cccomelnyaaa aqil duduk ats meja.....:)
suu.....sayangnyakan kalau tk habis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails