Wednesday, November 3, 2010

orang kurus vs orang gemuk

assalamualaikum..

dah lama aku pendam. pendam pendam membawa parah. chewah.. tak de la parah pun. tapi kadang2 tu terasa juga la. orang kurus salah, orang gemuk pun salah..kadang2, kerana mulut orang, kita cenderung untuk membuat sesuatu yang rasa nya tak patut. aku akui la aku ni memang kurus. korang rasa aku bangga ke aku sedih?? dah orang banyak2 cakap, aku rasa down juga la.. hmm.. kurus susah, gemuk pun susah.. bila dah kurus, wei.. kurus sangat ler ko ni, macam cengkung la, macam nampak tua la, mayat hidup la - ni reka sendiri :-)

hmm..kadang2 tu, aku pun belek2 juga diriku ni kat cermin. kurus sangat ke aku ni?? orang lain kurus juga, tapi diorang tak effect kat muka. aku ni, kurus effect kat muka, nampak cengkung.. selalu tanya kat hasben aku, sayang ni kurus sangat ke?? haah, kurus. makan banyak skit.. bab makan tu, aku ni kategori banyak makan tau. kalau aku amik nasi, tak de la buang separuh kak. amik je apa yang akak kedai tu kasi. pagi heavy breakfast, tengahari pun sama. malam, masak lagi..

nak suruh aku makan manis2?? aku suka makan benda manis2. ni tengah makan coklat sneakers :-) doc suh aku makan manis2 sikit nak tambah berat.. hmmm.. hari tu, masa lepas puasa, berat aku turun jadi 39kg.. bangga ke?? tak lansung. sekarang ni, dah naik sikit, jadi 42 kot.. berat yang paling berat ialah 45kg, klu last berat pregnant = 54kg. masa tingkatan 1, berat aku 22 kg..haha.. boleh ingat lagi..

kadang2 kalau kita layan sangat perasaan & cakap2 orang ni, macam la ko tu cun sangat.. ingat senang ke nak kurus.. orang lain habis ribu2 nak kurus. tak de plak orang jual ubat nak jadi gemuk eh.. kalau korang nak tahu, family aku memang kategori macam ni. cuma aku je lepas kawin tak gemuk2. mama masa anak dara memang melidi & sampai anak ke berapa baru seperti dipam2.. hehe.. kak long dah berisi skit, ida pun dah keje nmpk macam berisi skit. faiz, tak yah cakap la, bulat dah. yang tak nampak hasil lagi, ayid & ali je, masih kurus. mungkin kami ni metabolisme tinggi kot. huhu. suar jean diploma aku boleh pakai lagi ok, saiz 25. my MIL suruh aku pegi berubat kasi gemuk sikit. haha, belum pegi lagi..

kadang2, kerana cakap orang la kita jadi macam ni. contohnya begini: ingat tak kes dulu2 yang heboh pasal pil nak kurus tu? aku ada roomate dulu, dia makan pil tu sebab nak kurus. satu hari, dia cerita, lepas makan pil tu, jantung dia terasa berdebar2 dan berdegup laju. pastu, ada kes yang mati sebab makan pil nak kurus. ni sume kes dengar sangat cakap orang & komen orang tentang badan ko ni gemuk sangat la, kurus sangat la.. lagi contoh yang lain, tiba2 aku tercucuk botox kat muka ke sebab terpengaruh dengan cakap2 orang, sape nak tanggung tu.. berangan je la.. hehe

so, any advice untuk kasi aku tambah berat sikit??  yela, aku akui la aku kurus, tapi tak yah la korang kutuk depan2.. aku dah tahu dah, tak yah cakap2 lagi.. alhamdulillah sihat lagi, cuma bila angin kuat rasa nak melayang. seandainya ada yang terasa, aku minta maaf banyak2, tapi ni luahan hati aku. so, watch out your mouth after this okey. bye.

13 comments:

Nur Hasyimah Mahasan said...

memang genetik kot jadi cam gitu..pasni ok ler tu....

mamamuazsayang said...

alamak berat kita lebey kurang sama la...klu dpt naikkan blk jadi 45kg tu kira cukup bagus dah tu kan..masa peknen pun saya naik 10 ke 11kg je..masa form 1 saya berat skit la 27 kg..hehehe
takpe lah kurus pun asalkan sihat dan masih leh bf ;)

Suliana said...

syima,

hope so.. kang klu dah terlebih berat, entry lain plak eh.. hehe

Suliana said...

mama muaz,

ye ke sama.. ada juga geng senasib eh.. tapi pipi awak masih ok, tak cengkung mcm saya.. tak pela, janji sihat kan :-)

sisanizu said...

hmm sy pun masalah same..tp takde la org mengata sy kurus..dorang selalu ckp..'mcm mana akak ni boleh kurus eh lepas kawen bersalin bagai??..' sy ckp la rahsianya bf baby..he he..

walaupun dlm hati,,sy pun nk tambah berat jugek..bestnya kalau tembam sikit,nmpak semangat..

axelida said...

so kalau nak gebu.. kena ikut macam mak sue r.. tambah anak lagi.. hehehehee

faiez said...

xpela su..org yg sker komen ni org yg jealous.....

ejaMaria said...

ok... org gemuk nak komen ;p... biarla diorg nak kata ape pun... yg penting kita sihat... akak pun letih gak nak berdiet... kontrol makan bagai nak rak... berat tak turun jugak... T_T...
tapi Sue mmg nampak cengkung... klu bulat skit (skit je tau) lagi ok kot...

Suliana said...

sarah,

bf pun salah satu penyumbang kekurusan kan? tak pela, berkorban skit.. hehe

Suliana said...

kak ida,

tu la, dlm proses.. haha.. tapi tembam time prgnt je la, pastu back to normal..

Suliana said...

faiez,

tak de maknanya nak jeles, sume org ada kelebihan& kekurangan masing2 kan.. yg lebih tu tak tanya, yg kurang la duk sibuk2 jadi isu :-)

Suliana said...

kak maria,

haha.. tak baik kata gemuk, kak maria pun nmpak dah susut skit muka :-) camana nak kasi tembam tu.. huhu..

Arna said...

Bukan better kurus dari gemuk ke kak?
Saya rasa akak kurus sebab breastfeed kot.
Akak gandakan size hidangan. pagi makan nasi, tghari nasi, mlm pun nasi hehehe pas mkn tido

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails