Monday, October 18, 2010

demam & ulser

Assalamualaikum..
Salam hari isnin.. bersiaran lansung dari rumah.. kena update cepat2, aqil ikut ayah dia pegi beli breakfast.. EL together2 ngan ayah aqil hari ni sebab aqil demam dari hari sabtu malam. lepas balik dari putrajaya pegi bday cik Eryssa Qiestina hari sabtu yang lepas, suhu badan dia terus panas. on off.. dah lama dia tak demam, so ibu kena redha..

Malam tadi, start dari pukul 5 pagi dia dah tak nak menyusu.. tido malam pun kejap2 bangun rasa badan dia. ada yang cecah 39.2 degree.. mengigil2 badan dia, sejuk kot. aku ni biasala kan, panik la kalau macam tu. takut cerita lama berulang balik.. nauzubillah... pastu, dah tengah malam, rasa badan dia panas sangat.. dah lap2 ngan kain, masuk ubat bontot pun macm tak reda je suhu badan dia. takut nak tengok kat termometer, panas sangat. tak lama tu, kesan ubat bontot da turun suhu. sampai la pagi tadi dah naik balik 38.7 degree..

Offer2 nenen, tak nak.. cek dalam mulut dia, haa... kat bibir bawah 1 biji, kat lidah bawah 2 biji.. tapi, nasib baik dia nak minum air masak. asyik nak air je.. angin panas pun dah kuar.. asyik kentut2 je... kalau sakit kuku tangan mulut tu camana yek?? risau plak sebab salah satu faktor nye, ulser kan? tengok2 kat tapak tangan & kaki, ok plak.. 

petang ni kalau suhu badan dia naik lagi, baru bawa ke klinik.. ni suhu dia normal dah.. sebab kasi ubat demam.. nak tanya lagi pengalaman korang.. ubat demam baby & toddler lain kan? aku ada la balance2 ubat  demam baby, suspension 150. tengok2 ubat demam masa kat sjmc lain plak, 250@3.5ml.. rasanya yang 250 ni lagi power kot..

 melepek je...

 ni ok lagi, masih boleh main..

 tuala & cool fever untuk menyejukkan badan saya..

 saya demam ni... merengek je..

 mulut merah je.. panas..









6 comments:

Mama Qiestina said...

alaaaaaaaaaaaa sian aqil..get well soon.patot cranky je aritu kan kat umah qies..

qies pon demam ni sue, haih riso akuu..

angah said...

cian nye tgk.. moga cpt sembuh ye aqil.. musim dmm kot skrng ni sue.. ank hafez kt opes ni pon stat demam jmaat hr tu..

Kaseh NazLieza said...

aqil..cepat sembuh ea..rajin mkn ubt taw..

littlehumblelynn said...

sue

laa..x jupe kat umah yatt that day!!demam..sian aqil..Utk HFMD..kena bwk klinik utk confirmation..tp kalo setakat ulser xde apa kot..plss offer icecream utk ulser,,

ejaMaria said...

ubat demam toddler biasanya mmg dos lebih tinggi makan antara 2.5 @ 3.5ml ikut berat budak... tak pe Sue bagi dulu ubat demam yg ade setiap 4 @ 6 jam... klu lepas 24 jam dia ok... ok la tu... klu demam ulang balik... bawa la gi klinik... mungkin perlu antibiotik... take care ye... akak pun tadi bawa Luqman gi klinik sbb batuk ;p

Intan Inn said...

alahai siannyer aqil..erm demam nak membeesar..erm sian panas yer mulut pun merah..makan ubat biar cepat baik yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails