Tuesday, September 28, 2010

telur ayam kampung untuk ibu aqil

Assalamualaikum..

kan aku tak sihat2 badan kan weken lepas. pas tu hari ahad tu balik umah MIL.. bising la dia tengok aku ni makin kurus dan muka pucat2 ni.. lalu, aku dicadangkan makan telur ayam kampung. korang pernah makan tak mentah2 macam tu?? ada berani?? haa.. rumah MIL memang meriah telur ayam kampung. kalau kat KL, mau sebiji singgit..

first time dalam hidup aku ni makan telur ayam mentah2 selain dari telur separuh masak yang dah tentu memang kegemaran ku tu.. nasib baik telur ayam kampung, kecik skit kan.. seriau juga la nak makan tu.. setahu aku la kalau dulu TOK TI makan telur ayam kampung nak kasi suaranya merdu (aku pun rasa suara aku macam dah merdu skit ,hehe..). tapi kali ni my MIL cakap elok untuk kurangkan panas badan..

dah 2 hari aku makan mentah telur ni. ada lagi 4 biji.. aku tanya family kat umah MIL aku, diorang pun tak pernah makan telur macam tu. tak masuk tekak beb.. kalau masuk pun keluar balik, tak tertelan.. huhu..

nak dijadikan cerita setelah dibuntang2  mata olah FIL aku, aku makan juga. tapi makan kat dapur, standby sebelah sink, ada air masak & air coke :-)  basuh2 dulu telur tu, kopek pelan2, kasi besar skit lubang dia. aku ni kopek kecik je, mulut dah nganga, hidung dah tutup, telur tak jatuh2 lagi.. yang jatuh air dia je.. nak tak nak, telan juga sikit. kopek balik.. sekali ko, dah tuang balik masuk tekak, ha, ambik - tersengkang kat tekak.. nak terkeluar balik tapi laju je masuk tekak.. lepas tu, terlompat2 aku menahan rasa kat situ..

semalam, lepas dah sebijik.. ada lagi 4 biji lagi untuk ditelan.. hmm.. actually tak de rasa apa pun kalau tutup hidung, cuma dah masuk tekak tu, rasa telur je la.. lain la kalau kemam dalam mulut kan.. eeii.. okla.. harap2, telur yang aku makan tu memberi khasiat yang baik untuk badan aku. dapat berisi skit ke.. hari2 makan telur tak pe ke?? budak2 makan telur elok?? bye. wassalam..


2 comments:

Intan Inn said...

aduhai mmg lemah kalau dgr makan telur mentah nie sbb pernah makan juga atas sbb2 kuruslah..samalah kita kan...

angah said...

haaa akk penah makan mase nk bersalin hr tuuu.. leh senang bersalin org2 tua kate.. mmg ase gegel jek nk telan memula, tp sbb nk senang bersalin punye pasal.. pas2 dh totop idong seme..lajuuu jek msuk.. x dek pa pe upenye.. cam su kate, ade ase telur sket cen2 kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails