Tuesday, September 28, 2010

menu raya : spaghetti bolognese

Assalamualaikum..

ni entry peram dah lama & macam nak delete je tak jadi publish. last2 gasak la, publish juga :-)
resepi ramadhan ada dalam blog. resepi syawal?? hmm.. kali ni, aku nak kongsi resepi spaghetti bolognese kegemaran family ku di kluang nun.. actually, masak2 spageti ni pun belajar dengan kak armi masa praktikal diploma dulu.. hasben aku tak berapa suka sangat spagetti ni, sebab tak pedas kot. ke aku yang masak tak sedap tak tahu la :-( aqil suka. nanti ibu free, ibu buat ye cayang :-)

bahan2 nya agak banyak, tapi senang juga. yang malas adalah nak mendadu bahan2 tersebut.. terpaksa minta bantuan sape2 yang tak de keje tu kan.. ehehe.. bahan2 nya:

bawang besar 4 biji
 bawang putih 1 labu
 daging cincang
 lada benggala (capsicum pelbagai warna 3 biji)
 cendawan butang
 tomato puri 
 tomato buah
 lada hitam yang ditumbuk
 mix herb & origano herbs
 garam dan perasa2 lain klu suka

 rebus spageti..

daging cincang & cendawan butang

 
bawang besar & bawang putih potong dadu

capsicum yang berwarna warni

tumis bawang

masuk tomato puri dan air

daging cincang masak kasi empuk

masukkan capsicum

cendawan butang plak. bila dah mendidih tu masukla garam, serbuk lada hitam, herba2 tu, tomato buah.
lagi lama masak, lagi sedap kot.

ni yang aku pakai..

tara!! pandai2 la eh ubah rasa ..

bye!!

5 comments:

Ilhamny.com said...

sue nak pedas, masa tumis tu, tumis skali ngan cili boh..bru pedas..

littlehumblelynn said...

sue

hubby pun x suka...dia kata rasanya pelik//tp ini fav no wahid ku!!

Nozie Yusof said...

boleh tiru kalu ade org dtg mlm2 nnti

Suliana said...

linda,
ye ke.. ok :-)

lynn,
sedap kan.. hehe.. utk anak2 ok la tak pedas.

nozie,
boleh.. bahan2 tu siap awal2 :-)

~ujicham~ said...

sedapnya....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails