Wednesday, September 1, 2010

the making of kuih raya 2010

entry tertunda
**************************

Assalamualaikum..

Seharian semalam saya tak update. baru nak stat entry baru ada gangguan la pulak. so, ni pagi2 after sahur saya tak tido. start from now, i'll change aku to saya, ok?? more friendly and sopan santun skit.. hehe.. cepat2 kasi update ini blog, kang bangun plak si kecik tu. nanti hubby bising, tak tido tapi still lewat gi keje, buat apa dari tadi.. hehe.. tu ayat standard ok, pagi2 dah kena bising..

alhamdulillah.. semalam projek kuih raya berjalan lancar walaupun pada permulaan nya tiada gangguan tetapi diakhiri dengan tangisan si kecil. mula2, aqil ok tau dia tak kacau ibu dia uli kuih sume. tapi bila bab membakar kuih tu kan lama, nak kena tengok2 juga kan.. tukar tray atas pegi bawah dan sebaliknya.. budak tu dah ngantuk agaknya.. tak siap2 kuih ibu ni.. akhirnya, berjaya juga la ibu siapkan walau pun warna kuih tu ada cerah dan gelap skit.. hehe.. tak pela, kuih makan sendiri.. hasilnya boleh tahan la, macam termanis plak. selalu nya saya kurang kan sukatan gula, tapi semalam, saya ikut betul2 resepinya.. it's ok. still boleh makan..

taraaa.. proses menguli tak sampai setengah jam pun..
selepas di bakar

tengok.. dia pun nak tolong ibu.. berpeluh2 aqil kacau ibu kat dapur

terpaksa layan karenah dia, sebab ayah nya dah membuta keletihan..

ada cerah, ada gelap.. rupa dia pun ala2 saje.. hehe

see.. banyak nye kuih ibu!! tak la, ni mak unggal yang kasi. kuih yang saya buat, yang dalam tupperware tu aje.. dapat la 100 biji lebih..

habis cite kuih raya

*************************

semalam, berbuka di rumah makcik kat gombak. pagi sahur tu, kami terlewat juga bangun. bangun dah awal tapi sebab bertangguh bangun, terlajak la. lagi 10 minit tinggal nak imsak. cepat2 makan apa yang ada macam buah pelam, kuih raya, kurma.. nak masak nasi dah tak sempat kan.. tu yang bila petang, sume kelembikan, tak larat dah. kami berbuka kat umah mak unggal sampai nak pecah perut ni.. hehe.. sedap sangat puding roti resepi sendiri tu (nanti along leh kasi resepi ye) & nasi ayam tu..

aqil pun in a good mood. tapi dia demam. semalam on the way balik, suhu dia dah cecah 38 degree.. cuak juga. ubat tak bawa plak tu.. sampai rumah, mandi2kan dia, masuk ubat bontot tu.. pastu, sejuk la badan dia sampai ke pagi. tapi before gi nursery tadi, suhu dia dah naik balik 37 lebih. kasi makan ubat. harap aqil okey ye sayang..

ok daa.. wassalam..

11 comments:

Ilhamny.com said...

ada gmbr kawen kat dapur ke..??ooo, sambil masak tuk abg tersyg sambil buat inspirasi..hehehe

Suliana said...

linda,
hahaha.. tak de tmpt nak letak barang perhiasan ni. tu yg tepek kat dapur tu, ada paku kat situ. nanti2 nak sangkut kat dinding ruang tamu bila dah ada gambar menarik.. hehe.. perasan jugak eh :-)

angah said...

haah ler.. akk pong pasan.. mola2 ingt gmbr sape ler :p tp x kan la gmbr kawen org len.. mst la gmbr kawen su ngan pokcik zaki :p

Suliana said...

kak is,

wah.. sume org perasan ni gmbr kawin i.. haha..

Ilhamny.com said...

hahaha, sbb 1st time tgk org boh gmbr kawen kat dapur...mmg sure tuk inspirasi tu..tgk muka abg mcm warning sambil terbyg 'sue, jgn letak garam byk sgt, lauk aritu masin'....' sue boh gula lebih sikit, aritu tawar'..hahahaha

Intan Inn said...

erm su baguslah letak gambar kahwinkat dapur sumber inspirasi n mesti senyum jer time masak..erm banyak juga kueh raya...tp aqil tue duk atas tak tajut jatuh ker,..erm hati2 yer..

lily lotus said...

samalah tahun ni ly pun buat kuih raya sendiri..seronok!

mamamuazsayang said...

rajinnye ibu aqil buat kuih raya..sy wat kuih tunjuk jer ;p

Suliana said...

intan, letak kejap je, saya ada kat sebelah dia.. tak gi jauh pun.. hehe..

haha, tak tgk pun gmbr kawin tu masa masak.. hehe

Suliana said...

lily,
ly lagi seronok kot tak de org kacau.. anak2 dah besar kan :-)

Suliana said...

mamamuaz,

buat yg ni pun dah kecoh dah.. hehe.. yg ni je kot buat, pastu, tak de dah buat lagi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails