Monday, August 16, 2010

resepi ke 2 : puding kastad dengan cocktail

Assalamualaikum..

Okey, resepi kedua dalam blog ku..ni sebab weekend yang terlebih rajin , baru la boleh masak puding kastad ni. rasanya sume dah tahu kot camana nak buat ni kan. tapi tak pelah, aku letak je  dalam blog aku, kot2 nanti laki aku nak cuba masak ke, boleh refer sini.. hehehe.. sejarah puding ni datangnye dari my mum la.. haha.. ada pulak sejarah tu.. Puding ni kegemaran mama. aku stat buat masa lepas sekolah kot, tunggu result tu, belajar masak jek.. ayah tak kasi keje kilang.hehe.. dulu la, time aku cuti sem jek, mama mesti request, nah buat puding ni sambil barang2 dah siap beli.. huhu. pastu, bila dah siap, mula la peti ais tu buka tutup masing2 ulang alik amik puding. tu masa umah tengah ramai adik badik especially adik aku no 3 kaki makan.. hehe..

okey.. masuk la bab masak..mula2, barang nyang perlu dibeli ialah tepung kastard, susu cair, buah-buahan campuran dalam tin, gula, esen vanila, tepung jagung skit.

ni barang2 nye. tepung kastard aku suka beli cap ini.. cocktail tu pulak aku rasa macam tak best je, sebab  dia campuran betik, nenas.. aku tak suka betik tu, masam. so kalau korang nak beli, baca dulu la kat tin, buah apa yang dicampurkan tu..

 satu cawan kastard, 4-5 cawan air. gunakan cawan kegemaran korang pun boleh. asalkan tepung dan cawan tu, sama masa menyukat..

dah masuk air tu, masukkan susu ikut suka la, aku masuk suku tin tau. pastu letak gula dalam 5 sudu besar ke, ikut korang la nak manis ke tawar puding tu..

 sebelum buka api, kacau dulu siap2.. then, baru nyalakan api..

 ok, bab ni memang letih skit. korang kena kacau tanpa henti. nak stop pun dalam 15 saat je boleh. kalau tak, nanti tepung tu berketul2, tak cantik. kena sentiasa kacau. mula2 laju la kan, sebab tak likat lagi, lama2 dah likat, penat tangan ko. mulala panggil cik abang minta tolong kacau.. haha..proses dia nak ke likat tu dalam setengah jam la. jangan guna api besar tau. api sedang je. kalau dia dah likat cepat, mesti tak jadi tuh.. haha.. pandai je aku..


okay, bila dia dah likat dan macam berkilat2 dan meletup2 = mendidih, tu kira ok la tu.. maknanya dah masak .. boleh la masukkan dalam acuan korang.. kalau ada acuan yang comel2, macam kiub ke, lagi elok. aku tarak.. pakai tupperware je la..

 ni susu pulak.. ni penting ni.. susu cair yang tinggal lagi 3/4 tu, kalau suka kuah banyak beli la susu cair lebih. esen vanila 1 sudu kecik, gula ikut suka la nak manis mana. aku 5 sudu jek, pastu tepung jagung satu sudu besar yang dah dibancuh dengan air.. kacau siap2.. nyalakan api.. ni pun kacau jangan  berhenti sampai la dia mendidih..

ni rupa puding dalam proses penyejukkan sebelum masuk dalam peti. susu tu pun sama, dah sejuk, baru masuk peti, kalau masuk panas2, rosak peti korang nanti..
taraa... dah siap.. masa nak makan tu, letak la ais kiub kecik2 & cocktail tu.. hasil malam tadi, ok, sedap!! ada lagi balance dalam peti ni, nanti balik, nak belasah lagi.. hehe..

okey, tu saje.. selamat mencuba!! wassalam..


11 comments:

joyahsport said...

isk...jgn la ltak gambo da siap tu...perutku berkericau...<--ayat ape nih??

Suliana said...

joyah,
kalau tak letak, tak tahu camana rupanye.. hehe. sori ye kalau perut dah berkericau.. hehe

Diarihatiku1976 said...

fuhh.. akak suka ni.. nak try ler nanti

littlehumblelynn said...

sue,

lapor tgkkkkkkkk.........help!!!!!

Anonymous said...

wa pun suka sgt2 puding ni........
nanti leh lah try buat ujg minggu nanti........
thanks for sharing this.........
like it so much........

Abhamz said...

salam, makan bila berbuka puasa best ni...ade ke jual kat bazar ramadhan???

ARNA said...

nak tryla buat weekend ni. Tapi kak su, nape bahan2 mula2 ada 3 jer, tp bertambah lg gula, tepung jagung??? hehehe

Suliana said...

wa,
cuba jgn tak cuba.. hehe.. nanti suh iman update entry pasal wa buat plak.. hehe

Abhamz,
tak pernah nampak jual kat pasar ramadhan.. tq singgah :-)

nana,
tu bahan utama kena beli. yg gula, tepung jagung tu tak yah beli, mesti dah ada kat umah kan.. hehe

NekoZumi said...

Alaamaaaakkkk!!! SEDAP NAMPAK~~~ >w<

aqeyLs said...

kak.. haha. nak tye. aritu sy buat trifle. ade la puding kastard ni kan. tp die cair la x jadi puding. xtau kenape. tp mmg sy kacau xlame pn lepas tu likat.. memang skurg-kurgnye 30 jam ye kak?

lepas tu kan. proportion mmg mcm tu ye? 1 cawan tepung=4/5 cwn air.hehe? sorry noob &thanks again sbb jwb. hehe

Suliana said...

aqeyLs,
30 jam? tak delah sampai 30 jam dik. 30 minit pun tak sampai. kacau lama skit api perlahan.. dia tunggu lama sikit baru puding kastad tu mengeras..

1 cawan tepung = 4 atau 5 cawan air.. ye, cam tu lah mcm mak akak ajar. kalau tengok kat bungkusan kastad tu pun ada tulis :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails