Friday, August 20, 2010

mandi wiladah wajib ke??

Assalamualaikum..

Lambat update hari ni ye kawan2.. banyak keje nak buat nih.. lunch time tak gi mana2, buat keje tau tak.. actually tarak duit untuk menyopping lalu duduk bertapa di opis ni menambahkan lemak & selulit.. hehe.. eh korang.. korang mesti pernah dengar kan pasal mandi wiladah ni kan? mandi selepas kita melahirkan anak. korang ada buat? yang ni untuk ibu2 yang pernah melahirkan anak & juga keguguran even tak de darah pun kena mandi tau. wajib.

Apasal aku cite mende ni? sebab kan ramai tak tahu pasal ni.. yang orang tahu hanya mandi nifas sahaja. mandi wiladah ni tak buat. aku dulu pun mak mertua aku yang bagitahu. memangla dalam tempoh nifas tu kita tak boleh sembahyang, tak boleh mengaji tapi ia dianggap mandi untuk hadas besar.. eh, faham ke?? ok la, kalau korang tak caya, leh tengok link kat ustaz  ni dan juga link dari JAIS.. aku saje google kat internet nak cari bukti kot2 aku salah kan.. tapi kalau korang ada pendapat lain, leh share sekali yek..

okey.. selamat membaca & melakukannya..

5 comments:

Ilhamny.com said...

mmg compius la bab mandi wiladah..tp ada baca kat mana ntah, yg wajib mandi wiladah..tp linda mmg xpenah buat..dan rasanya ramai ibu2 yg xbuat..
sbb lepas bersalin tu kan byk pantang, xleh mandi gedebush, gedebush, kena mandi berhemah, sikit2..takut kembang urat...mmg kompius..

axelida said...

Alhamdulillah, K.ida wat mandi wiladah ni utk dua² bersalin.. mandi kat hospital senang sket, dah siap ada paip air panas kan... rasanya mmg wajib mandi ni lps bersalin.. hehe lom baca lg link sue bagi tu..

sisanizu said...

mandi wiladah ni boleh dibuat seawal sehari lepas bersalin..iaitu mase kita nk mandi lepas bersalin..kalau berani mandi 2 jam lepas bersalin pun boleh jugak.mandi pas 2 ,3,4 hari lpeas tu pun boleh..nk mandi sekali ngn angkat habis nifas pun buleh...janji mandi..(iaitu mandi wajib yg lalukan air seluruh badan)

ejaMaria said...

emmm... betul mmg ade sesetengah org konfius pasal mandi wiladah dgn nifas, akak biasanya mandi masa kat hospital lagi... bila lepas bersalin, dah kuat nak bangun terus mandi... tak tau la org lain... tp klu ikut saranan doktor mmg dia suruh mandi - segarkan badan...

Suliana said...

linda,
ye ada konfius skit. tapi sekarang dah tahu kan.. nanti anak seterusnya jangan lupa mandi.. hehe.. tapi, sy masa lepas beranak mmg terus mandi. tak selesa dgn keadaan badan masa tu.

kak ida,
su mandi masa dah balik umah mak mertua.. hehe.

sisanizu,
oo macam tu ke.. janji mandikan.. macam mandi wajib eh? means kena 'korek2' juga la??

kak maria,
betul la, dah mandi baru terasa segar kan. .. hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails