Wednesday, August 25, 2010

kenanglah jasa ayah dan ibu..

Assalamualaikum..

pagi yang ceria!!! cewah, tetiba ceria je.. yela, hari ni dah gaji .. hehee.. tapi tak cek lagi dah masuk ke belum ni, confident aje.. nak cek thru' internet, asyik tak boleh jek.. yela, sume orang duk buka online banking kot, tu yang asyik tak dapat jek masuk.. hehe. so, boleh wat bajet la yek lepas ni.. bajet bajet bajet.. balance nya cam gitu juga.. haha..

tak pela, rezeki ada dimana2.. keje gomen ni, makan gaji je.. kalau orang yang suka berbisnes or ada part time keje lain, dapat la wang saku lebih.. aku ni nak keje camana nya, keje harian pun dah cukup meletihkan.. dulu2 kan masa aku keje private dulu, selalu aku cakap ngan laki aku suh keje pam minyak kalau nak cari duit lebih.. hahaha.. pastu, boleh plak suh dia part time jadi tukang hantar piza ke mc d ke.. haha.. macam tak sesuai je kan. dah la keje siang letih, malam pun nak keje lagi.. cukup2 la apa yang ada.. kalau dulu, duit ada, masa bersama keluarga kurang. sekarang, masa tu memang sangat ada cuma duit cukup2 makan saje.. alhamdulillah, masih bernafas sehingga kini :-)

cuba bayangkan macamana mak ayah kita membesarkan kita dulu. macam aku ni, adik badek 6 orang. mak aku kerani gomen jek, ayah aku teknisyen TNB. tiap kali nak raya pening kepala agaknya memikirkan nak kumpul duit. now, sume dah besar2, dah kurang skit beban, balance 3 upss 2 je lagi yang mengharapkan diorang.. adik2 aku agak beruntung, nak apa sume dapat (kebanyakkannya la), yang tak patut dapat pun dapat. macam kami yang awal2 ni, tak semudah itu.. zaman dulu lain kot, nilai wang kita besar nak compare dengan zaman sekarang..

beruntunglah generasi zaman sekarang, (termasukla generasi aqil), mak ayah rata2 bekerja, semua nya boleh dikatakan educated, tak perlu rasa hidup susah itu bagaimana.. so sekarang, aku dah dapat rasa macamana hidup bergelar mak ayah nak membesarkan anak2.. ni baru anak sorang nih.. huhu. hari tu la kan, ayah aku siap ulang lagi apa yang anak2 cakap masa kecik. "ayah & mama ni kan keje, takkan tak de duit nak beli itu ini" time tu berasap je telinga diorang dengar ayat budak2 baru nak naik ni.. hehe.. now, kami dah faham keadaan macam ayah & mama lalui dulu.

okeyla.. nanti aku corat coret lagi disini ye.. kenang la jasa ibu &ayah selagi diorang ada.. wassalam :-)

p/s: my MIL accident motor 2 hari lepas.. alhmdlh, tak teruk sangat kot, cuma sakit kaki..


3 comments:

angah said...

ha3x tegelak akk bace tang sue suh en suami keje pat time.. sbb akk pon de penah cdngkan cen2 kat hasben akk dulu.. tp lg la dia penat kn, dh la keje site, akk suh dia g wat part time mlm2 hi3x

x pe la su kan, walo pon ckp2 makan ke, yg penting mase besame keluarga paling beharga & kalo dit bnyak sngt pon x smsti akn bahagia kan.. semuanye terpulang kt ape yg kite nak dlm idop sbnrnye kan.. ceittt bermotivasi plak pg2 ni he3x

stuju ngan su.. kenang jasa ibu & ayah slagi derang de.. kalo dh x de.. pe pon x begune g kn.. mcm mak akk, membesarkn kiteorg 3badik sorg diri lepas ayah mnggal.. cene la kan.. so syangi & kenang la jasa ibu & ayah slagi hayat derang masih ade :)

Ilhamny.com said...

dulu linda susah, sbb broken family, teruk mak sara kami dgn upah menjahit..dan mak slalu ckp, 'korang blaja pandai2, masuk 'U' nanti senang boleh tolong mak'..
dan skrg suma anak2nya lepasan 'U'..dan still x seperti mak harapkan..mcm still susah..kami tiga2 engineering..skrg mak slalu ckp " korang nih suma engineer2 tp asik2 xde duit"..hehehe

xtau la hidup zaman akan dtg..jd CEO pun x kaya jgak ke pe..

Suliana said...

kak is,
ha, sama gak ek pemikiran kita ni kan.. hehe..

xpe, sama2 motivasi diri yek :-)

linda,
oo sian kisah linda.. ala, mula2 nak hidup kan mmg mcm ni, tercekik skit.. hehe.. insya-Allah ada rezeki tu cuma kita je tak nampak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails