Friday, August 13, 2010

diari ramadhan su (hari ke-3)

Assalamualaikum..

Wuit!! dah hari ke tiga la.. hari ni aku tak sahur!! waaa.. nak nangis rasa.. terlajak tau, bangun2 tanya hubby kata dah kul 6..sedihnya tak dapat makan sahur. bukan sedih apa, takut aku kebulur menjelang tengahari & petang nanti. kebulur tu kalau tak bagi effect menggeletar tak pe la.. boleh tahan kot..nak tanya korang.  BILA MASA IBU YANG MENYUSUKAN ANAK DIBOLEHKAN BERBUKA? adakah suka suka ke, atau tunggu lembik dulu ke atau camana? kalau setakat pagi ni, aku okey lagi.. tapi bila dah sampai rumah, kalau lembik, aku tak nak masak  la.. teettt.. alasan ..hehe..

Okey, nak story dengan korang sume. hari ni kami merempit.. hehe.. kami naik motor hari ni gi keje. sebab dah 2 hari balik umah jem panjang.. jem tu memang biasa, tapi sebab nak kejar before 6.30 tu, nak amik aqil kat taska (tutup kul 6.30). selalu sampai kul 6.05 minit macam tu la. kalau ikutkan waktu biasa, waktu tiba tu memang ok jer. tapi sebab dah puasa, duduk dalam keta lama2, menimbulkan stress. bila dah stress, mula la kurang pahala bagi sesetengah orang yang mungkin tidak sabar.. teettt :-)

dah lama aku tak naik motor. aku ada lesen motor juga tau.. hehe.. sebab dah lama tak bawa motor, skill tu dah hilang. tapi, kali ni aku ni jadi pembonceng setia la.. hehe. best juga naik motor ni. dalam 20 minit dah sampai opis compare dengan naik keta hampir 45 minit. selain dari cepat sampai, dapat jimat minyak keta & tol (boleh simpan untuk raya nanti). tapi, kalau naik motor ni, time hujan la yang tak syok. basah. tapi kalau dah nak balik, apa kisah basah ke tak kan, nak balik umah je pun. pastu, siap ada bau2 tambahan, sampai opis, cium2  tudung aku ni, confirm bau asap. korek2 skit mata, ooww.. ada taik mata (may be habuk jalan masuk.. hahaha) betul la, masa naik motor tadi, berkelip2 mata aku tahan habuk tau..


sempat lagi bergambar tu.. kata blogger, bergambar di mana jua..hehe.. tengok, pakai helmet, dah terkolop tudung aku..
 isi minyak jap, 2 hengget jek.. kalau naik kancil, 20 rgt 2 3 hari jek..hehe..

pam angin jap. nak bawa bini baru nak pam angin.. aku ni penyumbang tayar motor kempis ke?? hehe.. banyak jasa dah motor ni, motor buruk je, tak leh rempit sangat, kang ada tercabut skru.. hehe. beg pun terpaksa squeeze. dalam beg tu ada cooler bag, ada pam dan handbeg. beg dalam beg :-)


Hasben aku tak berapa setuju la naik motor ni. may be dia dah puas naik motor dulu kan. tapi, sebab tak tahan jem, ok je la kan dengan cadangan aku ni.. hehe.. dia tak rempit sangat sebab banyak keta kan. tapi, risau gak aku dalam duk mencelah2 tu, takut tersagat plak lutut aku ni kat keta orang, ngeri i u.. nak tido atas motor pun tak leh gak, kang tergolek atas jalan plak.. nak peluk2, macam rimas plak.. so, pegang suar je la (itu pun komplen, koyak suar abang ni, haha), okey2, i pegang je la apa yang boleh, lemak perut ke, lemak ketiak ke.. hehe.. ok, sampai opis dengan selamatnya.. alhamdulillah..

Okeyla.. aku tak de keje banyak sangat . tu yang boleh update blog banyak2 .. hehe.. tak tahu la plak minggu depan camana.. ok, bye!!!

11 comments:

eelobor said...

naik muto kena pakai helmet yg ada visor, byk kelebihannya

Ilhamny.com said...

hahaha..kalaka la sue nih..linda mmg slalu dtg keja naik moto..hubby mmg pemotor yg setia..susah tul nak suruh dia naik keta g keja, lemas katanya..linda hanya akan naik keta kalau de hal jek..kalau dia outstation, linda sndri yg akan merempit lelaju bwk moto ke opis..hehehe, senang, xpyh bgn awal2..15min jek dah sampai..kalau keta sejam stgh kena kuar awal..

Suliana said...

eelobor,
thnx sudi singgah :-)

visor tu apa? yang plastik cover tu ke? yg ni kalau tak silap saya helmet pinjam kot.. hehe. helmet hasben ada visor :-)

Suliana said...

linda,

wow, minah rempit ye linda :-)memang jimat masa sangat kan.. tak tahula sidia sanggup meneruskan aktiviti permotoran ni ke tak.. hehe

ARNA said...

Wah kak Su, jadi minah rempit hahahaha
Pesan kat laki hati2 bawa motor yer. Biarla sluar terkoyak pun janji bini slamat hehehe

SiNoMoSa said...

hahahaha..ko nie mmg lawak ler ngah!
taik mata laa..
so ko pegang lemak perut si zaki tuh, tak koyak plak ke? muahaha..

Suliana said...

nana,

hehe.. yela.. suar koyak leh jahit, bini jatuh leh jahit gak tapi parut sampai ke mati.. hehe

Suliana said...

kak shim,
taik mata dah korek awal2 dah.. haha.. betul la, habuk jalan tuh.. hehe

ejaMaria said...

adui... bau asap tu yg tak tahan tuh... bawak tudung spare la... ganti... hehehe

axelida said...

mmg btoi.. kalu naik moto rase cam kaki nak tersadung kat tayar keta org jer.. ngeri woo kalu bayangkan.. hmm sejak puasa ni mmg seme nak berebut blk.. nak g keje pon jem gak sbb ramai kuar pagi²

Suliana said...

kak ida,
ya betul..sume org konon2 nak blik masak, padahal lauk tunjuk jek..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails