Monday, August 2, 2010

aqil di klinik..

Assalamualaikum..

Hari ni bawa aqil gi klinik.. apa la cite anakku kat taska hari ni.. tadi cucuk 3 serangkai tu, Dtap, Polio & HIB. cucuk 18 bulan.. nurse kata, kalau tak kuat leh demam. so aku dah kasi ubat demam kat dia lepas cucuk tu, 2.5 ml..

okey, dah call taska.. tak demam pun dia.. alhamdulilah.. tadi, tak ramai sangat orang kat klinik. cepat juga habis cek.. oleh kerana tak ramai orang, lama gak aku tanya itu ini kat nurse tu.. sembang2 ngan dia.. hehe.. mengikut kata nya, kita ibu2 ni kena rajin. kalau nak harap taska je, memang tak boleh la kan. balik kena rebus/ sterile botol2 sume.. kalau boleh siapkan 5-6 botol kosong, tak payah suruh dia basuh, takut2 dia basuh tak bersih/ cincai2 jek.. nak cerewet lebih2 pun, kang buatnya dia tak jaga anak aku, habis..

mengikut pengalamannya, dia pernah spot check ke taska. anak2 yang tengah makan tu, semua bercampur2 suapan, means, yang mana sihat & demam semua suapan yang sama., kain lap hingus pakai satu jek untuk semua budak2 taska.. hmm..tu yang tak baik2 demam tu.. vitamin kena amik juga, so aqil ada makan scott's emulsion. ok la daripada tak de.. ni dah 18 bulan, aku harap aqil jarang demam la lepas ni..

Tadi, kena cucuk, melalak la juga.. b ukan setakat cucuk je, naik penimbang pun dah nangis..ee.. tak malu betul anak ibu ni.. fobia agaknya.. berat aqil 9.5kg dan tinggi 80 cm.. lepas ni dah tak de cucuk, cuma kena cek berat & tinggi.. make sure berat tak jatuh line kuning, kalau tak, kena cek setiap bulan sekali.. so, next appointment aqil pada bulan 10 nanti..sampai umur 6 tahun kena pantau berat dia.. then masuk sekolah..hehe..

okeyla, jom tengok gambar aqil di klinik tadi..

baru lepas nangis ni.. nak main kasut plak..

ee.. tadi nangis, dah suka2 plak.. geram budak ni.. babap kang dia..

tengok ayam dikatakan bird. hehe..

nyelit jap, ni lunch ibu.. yogurt..

ini juga.. ibu diet wallet.. huhu.. diet wallet pun, harga lunch ni sama je ngan harga sepinggan nasi..

7 comments:

ARNA said...

Akak dah anta ke taska? bukan dulu anta kat pengasuh ke

littlehumblelynn said...

alah..........sue...nakm turun berapa kg lg nih??

Suliana said...

nana, dah lama aqil duk taska tu yang oooii.. sejak pindah rumah, sejak tu la aqil duk taska..

lynn,
bukan nak turunkan berat, nak turunkan expenses.. hehe.. berat tu kalau boleh nak kasi naik lagi.. hehe

Ilhamny.com said...

sib baik ayam dikatakan bird..ilham, kambing dan lembu dua2 dikatakan dog...

ejaMaria said...

diet sue?... haih... amik la lemak akak nih... hehehe

Anonymous said...

salam....dh lama wa x komen kat blog sue...
padahal hari2 bukak n baca...tp, x tau nk komen ape...
lgpn, kalo wa menulis mesti pjg...sebab bkn nak komen sgt....tp, nak share cite n info...ok x???

ummm....kali ni wa nak komen sbb wa tertarik dgn perckpn sue dgn nurse2 kat klinik td...
actually, pd wa....sejak awl alisya lahir lg wa mesti rebus/sterile botol2 susu tu b4 guna balik....wlpn kt rmh...
sbb tu wa menangis tiap kali mama wa dtg dia membebel2 n perli bila tgk byk gile (8botol) btol susu alisya yg 5oz skali wa guna @sterile pdhal wa x BF...x simpn stok2 susu....
pdhal, sekali alisya dh guna botol tu...wa x kan ulang guna balik botol tu selagi wa x cuci dgn baby liquid cleanser n sterile botol tu....wa akak susun tepi sink dulu botol yg dh digunakn n yg dh disiram.....
bgtu gak lps dia dihtr ke rmh pengasuh...wlpn wa x htr kat taska n htr pd pengasuh yg merangkap sedara wa sndr....n yg betul2 sygkn alisya...(sebab dia akan tegur wa kalu ape2 trjd pd alisya...)..@ yg leh lah kita hrpkn...mlm2 mesti wa basuh@ sterile dulu botol2 susu, bekas air n mangkuk yg alisya gunakn kat sana...(wlpn pengasuh dh bgtau dia dh rndam dlm air panas botol tu lps digunakn...)...wa ttp x yakin....
and sekali wa letak 2 botol kdg2 3 botol dlm beg alisya....tp, wa x ckp ape2 kat ngasuh...mcm su ckp, nanti kita ajar2 die marah lak...mujur dia nk jg...pd wa, wa letak 2@3 botol tu sbg tnda simbolik...hrp2 pengasuh tu fhm...n x ulang guna...tp, kalo dia x buat...tawakal jer pd allah....
alhamdulillah....alisya jrg sgt demam...dh lama benar dia x demam..(mitak dijauhkan...)....wlpn lps cucuk ker, lps balik dr bercuti ker....aritu pi langkw n pd siap mandi swmming pool lg...alisya x demam pun....
so, sue kena rajin lah skit....n pemilihn susu pun ptg....mcm wa yg depend pd susu formula...jgn berkira sgt...susu lg mahal, ialah susu yg baik kandungnnya...pk 1, kita nak@mampu makan mahal2..x kan anak pun nak berkira...lgpn, susu yg baik elok utk perkmbangan otak anak....(kalo susu su dh berkurang n bg aqil susu formula....)
n susu yg anak dh x minum, mmg lps sejam kena buang....setahu wa, nak panaskn susu...x payah/x perlu rebus...just rendam jer dlm air panas....(refer tajuk sue b4).....
ok lah su, itu jer yg wa nk share dgn sue....
sue x nak publish n baca utk sndr jer pun wa x kisah...
sbg kwn kita tlg menolong.....

Suliana said...

wa,
thnks for sharing.. rajin nye wa .. su ni ikut mood juga.. tapi tadi pagi dah stat la sterile sume tu pakai little bean tu.. dulu, kadang2 buat, kdg2 tak buat.. ehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails