Tuesday, July 6, 2010

bil hospital aqil ditaja..

Assalamualaikum..

Ingatkan nak update malam tadi, tapi anak kecil ku itu tak mau tido.. selalunya, dia tido kejap waktu magrib & bangun balik, then kul 10 dah tido balik. tapi semalam, dia tahan mata tak nak tido.. boleh plak bangun main2 dalam gelap yang hanya bercahayakan tv.. tu yang tak leh nak duk lama2 ngadap laptop tu.. kalau ugut masuk buai, terus je "nanakkkkk".. clever boy.. asyik makan kerepek dal yang ayahnye dapat daripada Johor tu.. dah la gigi tak nak gosok, makan beria plak tu.. huhu.. anak anak.. macam2 perangai. macam ni baru sorang, kalau orang yg dah ada anak 2 3 tu cane eh, mesti pening kepala dengan karenah anak2 nya.. tapi, dah nama anak kan, kalau tak de, sunyi plak. kat opis ni pun, bila rindu sama dia, mesti tengok gambar2 yang riban2 kat pc ni.. hehe.. 

masa ni aqil bosan duk dlm bilik, terpaksa la mengheret tiang air ni..
Alhamdulillah, dah seminggu aqil kuar wad. harap2 sihat selalu.. cuma dia selsema & batuk je. virus yang menyerang kami bertiga. ayah nya pun tak sihat, ibu pulak selsema. jangkit aqil la ni.. Oww.. lupa nak story. masa aqil kat wad dulu, urin test dia menunjukan ada bakteria.. doctor kata takut ada infection pada kidney atau pun kuman dah masuk sebab pakai pampers lama sangat.. so, kena wat ultrasound. alhamdulillah, kidney clear.. mula nya aku tak faham sangat la doctor sebut2 UTI ni, rupanye urine test infection. kalau tak silap la..hehe.. biasala, meraung2 kena ultrasound tu, macam la kena cucuk.. aii.. penakut anak ibu ni..

tengok rambut dia tu, serabai nye..
Aqil masuk wad tu dicover oleh Prudential-BSN. banyak juga la kena nya, 4 hari 3 malam hampir 3 ribu.. tapi dengan adanya medical card ni, memudahkan lagi urusan bil ni.. tapi tak semua insurans ni bayar, kami kena keluar duit juga la sikit, swipe la, apa lagi.. mana ada cash maa.. botak la bulu kening ibu ni bayar kad kredit.. tapi, sebab benefit medical card tu boleh claim untuk MC, so, ter cover juga la yang swipe tu..  Time macam ni la baru terasa betapa penting nya insurans ni.. Memang kami kakitangan kerajaan, tak perlu masuk private, masuk gomen hospital aje, tapi sebab dah bayar insurans ni, apa salah nya guna kan dia kan.. lagi satu, sebab dah betul2 emergency, lagi la terasa keperluannya tu..

Okey tu je la nak kongsi hari ni, betapa penting nya insurans ni.. mungkin tak nampak sekarang, tapi dalam masa 20-30 tahun lagi, dah boleh menuai hasilnya.. masa tu la nak wat kawin anak la, nak besar rumah la..ehehe.. tu kalau life insuranse yang ada saving la. kalau personal accident tu, tunggu kemalangan baru dicover.. kalau tak de apa2, burn je la.. tapi ok juga kan.. ok la.. macam agen insuran plak aku ni.. hehe.. bye!!

P/s: tajuk macam apa je eh.. taja sendiri la.. huhu..

9 comments:

eelobor said...

semoga anak cepat sembuh & sihat. Dah byk kali dgr cerita drpd kekawan yg ada medical kad, mmg byk kelebihannya. tp kita pnya sndri lum buat lg, heheheh

Diarihatiku1976 said...

yesss... insurance memang pentinggg

syirakhalid said...

akak memang tererlah promote2 nih..ekekeke ;p

Sharinginfoz said...

semoga aqil bertambah ok nanti.. anyway nanti bolehlah buat auto publish.. so tak ada le problem nak buat entry

ARNA said...

saya pun rasa akak sesuai jadi ejen insurans hahahah

Suliana said...

eelobor,
cepat buat, at least ada satu, sekarang tak nmpk kesan nya, klu dah jadi, baru rasa tersangatlah berharga..

kak ina,
ya betul, penting sgt..saya dah keje ni baru berpeluang nak beli sendiri..

ira,
ye ke..:-) malu i.. ni yg nak tukar profession ni..hehe. part time pun ok gak eh.. :-)

mr. sharinginfoz,
tu la, tapi ada je yg menghalang, tak leh nak duduk depan laptop lelama :-)

nana,
nanti anak nana dah kuar, akak jadi penjual insuran & jual kat nana eh.. haha..

Erin Rashid said...

aku pon pk tu jugak sue
jadi gagah kan jugak la diri ini membayar insurans setiap bln

dah mcm bayar sebijik kete monthly plak
aduh.. patah!

Suliana said...

erin, wah mahal tu erin. aku amik yg 100 jek, tapi ok la dari tak de kan.. tak pe, utk masa depan juga..

Masya said...

saya pun baru cadang nak buat untuk anak insurans yg ade medical card ni.. untuk dia juga... sebab seblm ni pernah masuk untuk sendri jer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails