Tuesday, June 8, 2010

susu dah kureng...

Assalamualaikum..

Selamat tengahari..dah berapa hari aku tak update pasal penyususan susu ibu kan? Hmm.. ada yang dah boring ke? tengok kat poll tepi tu je dah 50 % suh cite pasal susu ibu..hehe. ada plak suh cite tentang gosip. sape la yang suruh aku bergosip ni, tak baik korang tau.. :-)

Okey, nak update pasal susu ibu juga ni. Susu ku akhir2 ni agak merudum sikit la. bukan merudum teruk, tapi tak meriah dah macam dulu.. tadi pagi pam dapat 4oz dan 3oz jek = 7oz. boleh la.. sekarang ni memang tak harap dapat banyak dah.. hormon prolaktin dah berkurang, anakku dah 1 tahun 4 bulan ye, dah besar pun..  harap2 aqil leh terus mnyusu ngan susu ibu sampai 2 tahun, tak kisah la campur2 ke apa ke..

korang2 yang tengah down pasal penyusuan ni, tak sesuai baca entry ni. carila entry yang tuan punya susu tengah meriah .. hehe. takut dengan korang2 sekali pun terikut2 dengan 'down' aku ni.. boleh juga singgah di blog kak mieja di laman penyusuannya. ko tengok header blog pun dah tahu berapa meriahnya susu untuk anaknya. siap ada beg plastik mengikut bulan lagi ha.. tunggula anak kedua nanti akan ku usahakan sebegitu rupa, siap ngan deep freezer lagi.. ahaha.. plan tak ingat.. kita merancang, Allah yang menentukan.

Kalau dalam pantang, susu memang tengah meriah.. aku dulu pam masa lagi 2 minggu nak naik keje. masa ni fikir camana nak bawa balik susu ke kl, tu yang tak nak pam banyak2 tu. yela, susu ibu ni sensitif tau, kena jaga elok2. aku letak dalam flask nasi minyak campur ngan ais. alhamdulillah, sampai ke kl tak cair lansung. maybe sebab dia sama2 tengah beku, tak de plak ruang untuk udara masuk, selamat la susu tu..Lagi satu cara, balik la masa cuaca tak panas sangat. may be waktu malam ke. so, susu tu tak cepat cair.

Okeyla.. tu saje untuk update tengahari. pendek saje kali ni dan diakhiri dengan senyuman si manja :-)

6 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

su..tak meriah pon takpe..janji susu still ada
lagi pun aqil dah 1 year 4 months..susu tu hanya makanan pelengkap sahaja..

kita pon selalu tgk blog kak mieja utk naik semangat..kusss semangat..wehehhe

cutenye gambor aqil tu hehhe

Ilhamny.com said...

linda mmg jenis byk susu..byk sgt2..skali pam leh dapat dua botol mineral yg saiz besar tu..kejap jek pam tuk dapatkan sebyk tu..nurse pun terkejut tgk...
tp lelama bila anak dah staun..dah mula sikit juz dpt lbih kurang sebotol minerel jek dah..

Suliana said...

rose,
ye betulll.. baru rasa up skit..hehe..
bila la agaknye nak dapat mcm k mieja tu..hehe

Suliana said...

linda,
botol mineral besar?? wahh.. hebatnye.. bertuah la anak2..

rihana said...

hehe aqil commeyy.. jangan nakal2 tinggal ngan ayah

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. perkongsian yang sangat menarik sekali.. Tips Ibu Menyusu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails