Wednesday, May 19, 2010

sambal belacan

Salam semua..

Ni nak cite skit ni.. hehe.. kecoh la aku ni. malam tadi aku masak biasa2 jek. ikan tongkol masak singgang dengan sambal belacan. Actually, dalam 2 minggu ni, aku asyik buat sambal belacan je. first time buat, sedap gile.. sampai laki aku kata, apasal sikit sangat buat ni..hihi.. pastu, esoknya, aku buat lagi. yela, dah dapat semangat, orang kata sedap aku buat la lagi.. kali ni, try bakar pulak belacan tu.. hmm..macam kurang sedap dari semalam punya, tapi still kategori sedap la.. (aku rasa ler..)

so, nak dijadikan cerita, semalam aku buat lagi.. hehe.. dalam hati aku ni, dah teragak dah. aku ni kalau asyik buat je, mesti kali ni fail.. haa...... betul la.. semalam terpedas gile.. tapi laki aku kalau pedas, lagi la dia makan. siap ternganga- nganga mulut makan air batu.. huhu.. dah tahu pedas, colek je la sikit-sikit.. eeii.. ada lagi mahu salahkan sambal belacan aku..dah la kawan tu sakit gigi..hehe..sori ye bang, terpedas pulak.. actually nak menguji sejauh mana tahap kepedasan yang abg boleh rasa.. kata orang negeri..hehe..

so, pagi tadi, masuk bakul sampah la yang tinggal separuh tu.. penat aku menumbuk.. kalau mak aku ni, simpan lagi untuk buat nasi goreng plak.. hhmm.. simpan tu boleh la, tapi nak masaknye minggu bila plak nasi goreng tu.. so, moral of the story, kalau nak wat masak2 tu, buat bajet sikit2 je.. sebab yang sikit tu selalunya sedap & buat orang teringat-ingat..hehe.. boleh gitu?? Lepas ni, lambat lagi la dinner menu sambal belacan sampaila aku dapat mimpi nak makan sambal belacan..

sambal belacan kontroversi :-)

16 comments:

Me_Lina said...

uish... lama wwey x buat sambal belacan... daddy alya harap je org negori... x gemor sgt ngn pedas2 ney... uaaaaa weekend mau buat la..

Nozie Yusof said...

sue : terliur la pulak tgk sambal sue. seb baik la arinie tak pose..uat la entry S.O.P uat sambal belacan. ng tgk same ke tak version kluang n muar..heheh

mane dpt belacan kontroversi tue?

ejaMaria said...

su, buat hari2 bole, tapi jgn buat banyak... biar buat sket, makan rebut-rebut... yg tak sedap tu sbb banyak la tak yah berebut, tak sedap la... hehehe

Suliana said...

kak ena,

org nogori tak suka pedas?? pelik tu.. haa.. buat le, kalau ada kawan mkn lagi best rebut2..hihi

Suliana said...

nozie, SOP tu apa?? ni resepi su sendiri,resepi rahsia ikut suka..hehe.. tak tahu la kluang nye camana..i kan international punya family..hehe.
belacan beli kat R&R ayer keroh, org kata best. dah lama simpan je dlm peti..

Suliana said...

kak maria,
memang pedas gile.. boring plak mkn sambal hari2.. kang ada yg terbersin jek..hehe..

kmieja said...

ooohh akak nampak sambal belacan, terus masuk blog sue....mengiurkan :):)

Ilhamny.com said...

linda kalau tumbuk sambal belacan hiris kulit limau kasturi tu boh sikit..tumbuk skali..
tp cantiknya sue tumbuk sambal tu..halus jek..kalau linda tumbuk..kasar bkn main..malas+tak larat nak tumbuk lelama..

Suliana said...

kmieja,
tq sudi singgah:-) nmpak je mcm best tu, rasa dia mcm out jek..hehe

linda,
kali ni je tumbuk halus, sebelum2 tu macam boleh selimut gigi la, kena komplen..hehe.. haa. pernah nmpk gak ada org hiris2 kulit limau tu. tak pahit ke??

Eyriqazz said...

nyam2..sedapp...mintak skit...

P/s : Su, jangan lupa...Jika ada kelapangan dan keluangan masa, minta tolong vote untuk
iman...mudah saya...register ruumz, log in dan tekan like..Ini link nya:

http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?id=86944

Suliana said...

iman,
dah vote:-) berapa kali kena vote?? good luck.. kena cari lagi 20 org lebih tu.. kawan2, jom like mr eyriqazz!! good luck iman!!

Nur Hasyimah Mahasan said...

nampak cam best je..but didn't try at home coz my hubby tak suka pedas...jaga kesihatan ke???hehehe

Suliana said...

syimah..

kadang2 je mkn mcm ni..hehe.. kan org tu sakit gigi, nak mkn yg lembut2 je..huhu

ARNA said...

Akak, buat kailan ikan masin bubuh belacan sedap :)

Anonymous said...

buh woh pelam sket..tumbuk sekali..baru terakat...hihihi..*kakma*

Suliana said...

nana,
sedap gak tu ek.. boleh try.. kailan pun jarang beli ..hehe

kak ma,
yaa.. sudah semestinya. tapi mana nak cari pelam, kat kluang ada la.. tapi, takut buruk dalam pelam tu nnti..sayang..kekeke..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails