Friday, May 28, 2010

our speciality..

Assalamualaikum...

Kami dah sampai ke kluang ni :-) sebelum balik kluang, kitorang singgah umah mak mertua di lenggeng dulu, sebab dia nak kasi lemang & rendang kat family aku.. huhu.. mekacih mak, sedap sungguh.. yela, time2 tak raya ni, lemang & rendang jadi rebutan. Actually, kalau kat kampung belah hasben aku ni, makanan seumpama ini senang didapati. Batang buluh nak buat lemang pun besar2, kalau jual dalam rm15 kalau tak silap. tapi memang puas hati la makan, sebab besar dan panjang..

lemang yang sedap :-)

Lagi, makanan yang spesel kat kampung hasben aku ni tentulah rendang dagingnya. kalau tak salah aku, kalau merendang ni, kira lauk spesel la untuk seisi keluarga. Kampungnye juga memang selalu ada kenduri2 macam ni. Kalau aku langkah kanan, memang kenyang la hari tu. asyik2 makan jek ..hehe.. aku tak reti masak rendang ni. nak juga belajar, tapi belum terbuka hati lagi, terbuka perut je selalu nya..

masak rendang berkawah-kawah. kalau ada limpa, lagi sedap, berebut2 cari limpa..hehe

yang ni plak, gulai nangka dengan ayam kampung. lauk gulai macam ni memang makanan ruji umah MIL. yolah, orang minang la katakan.. kalau aku masak gulai, laki aku komplen, tak sama macam mak dia.. aku pakai resepi aku la, org tua tu dah berapa puluh tahun masak, memang la sedap, aku jek yang baru menceburkan diri dalam bidang masakan ni..huhu.. kecik hati tau.. okeyla, apa specality yang ada di rumah korang korang korang?? boleh kita share kesedapan tu, di alam maya pun, kira ok apa..sharing is caring..ok, aqil dah merengek nak tido .. bye!!!



8 comments:

Mama Farra dan Faris said...

wah..

ingat time raya jer ada rendang...bole tempah la next time..eheheh

Kaseh NazLieza said...

aduh...tetiba teringin lemang...cmno tu???

Anonymous said...

nok sama mcm mok masok..suh mok je la masok sokmo...ngade2 la zaki ni.. *kakma*

Farah said...

perghhh.. kecuq liur ceq :) ni merangkap mskan spesel kt kg akk gak ni.. eden org N9 gak la katekan..

kalo msk lomak ni (gulai) ni mcm2 yg best lg mcm dging salai msk lemak ke.. pas2 sue dh pernah mkn mknan namenye sambal daun kayu (mcm2 daun kayu ade yg dimasak mcm msk lemak + durian pas2 dikeringka) kire x berkuah mcm msk lemak 2 la..

haaa try tnye zaki dia pnah mkn x? :P

Suliana said...

kak y,
nak tempah ke?? hehe.. beli je kat tepi jln area kg ni, mesti ada org jual..

Suliana said...

lieza,
beli lemang pak ali kat area zoo negara ;-) anytime ada..hehe

Suliana said...

kak ma,
sebab tu jarang masak gulai ni, nak mkn balik kg je..hehe

Suliana said...

kak is,
macam tak pernah jek.. bungkusan dia macam lepat pisang tu ke?? hehe.. makan je tahu, namanya tak tahu ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails