Wednesday, May 19, 2010

Keistimewaan susu ibu..

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua!! hari ni cikgu nak ajar topik keistimewaan susu ibu :-) cikgu ke.. berangan je lebih..hehe..

Ok, semua orang mesti dah tahu kan apa keistimewaan susu ibu ni.. kali ni aku nak bercerita sikit pasal keistimewaan dari segi bonding antara ibu dan anak. sebab aqil pun dah membesar, dah 16 bulan pun . at this stage, susu ibu bukan lagi peranan yang paling utama untuk dia membesar (correct me if i'm wrong), sebab kandungan nutrien dalam susu ibu tidak mencukupi untuk anak2.. that's why kena top up dengan makanan yang berkhasiat.

Seperti yang kita semua sedia maklum, susu ibu ni mempunyai tahap kolustrum yang sangat tinggi pada awal kelahiran bayi untuk meningkatkan antibodi anak. lebih kurang 3 hari macam tu la. yang warna kuning2 pekat tu. ada juga cerita dongeng mengatakan 'susu basi'. betul, aku pernah pergi ngurut masa tu, siap makcik tu kata "haa.. bagus ni, tak de susu basi kat nenen ni".. pelik aku dengar.. ada ke susu dalam badan tu boleh basi.. Pengalaman aku menyusukan aqil, tak pernah nampak kolustrum tu macamana rupanye, sebab semua dah diteguk oleh aqil masuk tekak dia :-)

Lagi keistimewaan yang ingin ditekankan disini ialah "bonding" antara ibu dan anak. Lately, aqil kalau menyusu, suka baring atas badan aku. menonggeng2 dia menenen. last2, tertido atas badan ibu nye ni. kesian juga, takut dia rasa tak selesa. tapi aku rasa dia macam ok je melengkung atas badan aku. kenapa dia suka menonggeng2 mcam tu?? pada firasat aku la, dia nak dengar jantung aku dup dup dup, seperti mana dia dengar masa dalam perut dulu.. hehe.. ni firasat orang awam ye yang belum lagi belajar laktasi secara MASTER even sijil pun belum ada..huhu..

Pastu kan, time dia menyusu tu, kalau atas riba, dia tenung2 mata ko..  tusukannya menusuk ke jantung ibu.. tambah lagi, kalau ada senyuman manis yang diberi secara percuma.. sambil jari sebelah tu gentel2 nenen yang satu lagi.. tangan tu memang tak reti duduk diam ok.. masa ni la kita nak bercakap2 dengan dia, usap2 kepala dia, bebel2 bla bla bla..hehe.. pastu, kalau dia dah puas menyusu, boleh geletek2 dia.. korang ibu2 ni mesti lalui pengalaman  manis macam ni kan..

Ok, lagi bonus untuk ibu. Ibu dapat rehat sekejap la kalau anak tiba2 nak nenen. "ibu, tak payah masak dulu, aqil nak susu ni" ok, aqil susu 5 minit je, ibu rehat sampai tertido sejam atau lebih..hehe.. kalau tengah2 malam pula, tak payah bangun buat susu, ek ek ek je, terus sumbat nenen sambil ibu pun tido juga. tapi make sure anak korang tak lemas dengan hempapan "itu"..huhu.. kalau pegi jalan2, lenggang kangkung je.. bawa beg diapers aje, selain makanan biskut ke roti ke bantal ke..

 tu jela, actually banyak lagi, tapi macam dah panjang la plak bebelan aku ni. kalau korang rasa aku betul, korang boleh pakai la cite aku ni, kalau korang rasa macam merapu je, sila abaikan..hehe.. ok.. babai!

18 comments:

ejaMaria said...

mmm... mmg betul time dapat senyum manis percuma tu mmg best, rasa nak peluk cium gomol2 sekali gus... seronok kan!

ARNA said...

Akak memang hebat dapat menyusu sampai setahun lebih. Akak memang idola saya. hehehe sila turunkan ilmu bebanyak ek :)

Sharinginfoz said...

banyak kelebihan antaranya kesihatan dan juga mengeratkan hubungan kan

Budak US Tak Tahu Maths??

Suliana said...

kak maria,

ya betul...

Suliana said...

nana,
idola yg baik2 je la..hehe.. takut nak gi induksi camana la plak, akan ada anjakan paradigma nnti..huhu

Suliana said...

mr sharing,

ye.. ni baru mukaddimah sahaj..hehe.. kang panjang2 takut tak de org nak baca..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya betul
lenggang mak minah je tau p mana2
if pegi kenek, bwk satu pempes & selai kain lampin je takut2 la poo2 kan..

eh, rafiq suka minum nonggeng jugakla su. awat eh? kita nmpk cam tak selesa tapi dia suka camtu
haihh..mcm2!

angah said...

akk suke btul ble sue becrite espeseli psl BF, bnyk yg akk stuju dr ngomelan su kt ats 2 :p & sbb minat gak psl topik ni alhmdulillah last week brksmpatan dgr talk psl BF ni, slh sorg kaunselor laktasi susuibu.com yg bg, pn nor kamariah, best & berbaloi sbb free.. jez imagine kalo kite g sndri ngan asben kan kene byr.. ni anjuran NRE & puspanita JPS, so mmg betuah la kiteorg hr 2 hi3x

Mdh2an akk d beri kesempatan mcm sue jgak BF esklusif kt baby yg bakal lahir ni.. aminnnnn...

Sue-mase awal2 pantang kan,sue bnyak mnum air masak gak ek nk bnyak kn susu?? bnyak makan pe ek?? :p

Iklan :-
Anda dah cuba/mencari cloth diapers? sudikan ke blog ini
http://luvlyclothdiaper.blogspot.com/

I.Allah berbaloi utk wang anda & utk selamatkan bumi kite :p
Jgn berlengah lagi :)

Suliana said...

rose,
sama eh?? hee... tu la badan ibu ni byk2 lemak tepu yang comfort kan diorang agaknya:-)

Suliana said...

kak is,
ee.. untungnye.. nape jkr ni tak de wat cam tu pun.. walaupun su dah tau sikit2 pasal ni, still nak mendalami juga ilmu BF ni.. akak, jual je ngan zaki CD tu, kita dah suruh dia beli, tapi nak kena 'hulur' la plak..hehe

Mama Farra dan Faris said...

akak mmg respek ibu2 yg bole myusukan anak lama ni..sama ngan mak akak..4-5 taun kami 6 bradik myusu..ya allah sabarnyer wahai ibuku..sampai senget bahu mak tu..kesannya anak2 amat jarang sakit...otak pun bolela pakai...

Suliana said...

kak y,

yela kak.. kena banyak sabar sebenarnye kalau nak BF anak ni.. tapi, aqil plak, lepas 7 bulan ke atas, sebulan sekali mesti demam, may be sebab duk nursery kan. kalau tak, memang boleh pakai kenyataan jarang sakit tu..hehe

lily lotus said...

tabik spring kat u :)

Suliana said...

lily,
mekaceh.. ni pun dah hujung2 titisan ni..huhu

aMiYs said...

aku dpt bf anak aku 3 bulan je... sedey... waaaa!!!!

Anonymous said...

doakan wa dpt BF anak kedua dan yg seterusnya....
and anak2 yg akan dtg tu x de mslah kesihatan mcm alisya....kolic problems...
ada kwn wa yg anak dia ada mslh mcm wa pun berhenti BF krn allergik lactos...jd sensatif dgn pemakanan ibu semasa BF....kalu teruskn, anak dia kena enzema...kena minum susu soya gak....
huhuhu....sedih kalo kena mcm kami...krn semua ibu mmg nk BF anak hingga ke titisan terakhr...

p/s:- bila su cite pasal aqil suka gentel nipple, teringat kat anak buah....dh tadika pun suka menggetel lagi....n paling kelakar, wa pernah tdo peluk dia....dia ingat wa ni umi dia....su bayangknlah...dia gentel wa punya!!! hahaha...n wa terus menjerit krn kegelian yg amat sgt!!..meraung anak buah wa terkejut n takut....dah lah dia mamai time tuh!!...

maklumlah time tu, wa blum kawin.....geli tak terkata bila anak buah buat mcm tuh....hihihi...kakak ipar wa pun sampai skrg x leh lupa peristiwa tu....

Suliana said...

wa,

hahaa.. klakar nye.. memang geli sikit la, tapi lama2 dah biasa..

insyaAllah.. kita merancang, Allah yang menetukan. kalau niat tu dah baik, lagi dipermudahkan..

Nur Hasyimah Mahasan said...

samer la gaya ngan irsyad..macm2 gaya bila nyusu n tangan sebelah lagi memng tok leh dok diam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails