Tuesday, May 25, 2010

Cabaran si ibu yang BF

Assalamualaikum..

Bersiaran lansung dari rumah.. Tadi waktu lunch, aku pegi Sogo nak cari breast milk storage untuk Aqil. Semua botol dah habis pakai untuk dibekukan. So, tadi dapat botol dari bumble bee..heee.. aku memang dah lama aim botol ni, tapi memikirkan banyak lagi botol kosong kat rumah, terpaksalah aku penuhkan dulu botol tu..
Ni la contoh gambar nye, amik dari google sebab aku malas nak amik kabel :-) sebab apa minat botol ni, sebab ada promotion 10 botol hanya rm 38.90..selalunya 8 botol je dalam tu. dulu, time sogo sale, dia buat promotion pek berkembar rm 54++ je. aku dah amik, tapi letak balik sebab masa tu nak raya. orang soping baju raya, aku soping botol plak, tak kena masa la pulak.hehe.. promotion ni bukan ada kat sogo jek, tapi dalam online pun serupa juga dapat 10 botol.

Ingatkan nak beli plastik untuk simpan susu ni, tapi aku rasa yang plastik tu better aku bawa gi induksi nanti, sebab senang tak payah steril lagi, dah steril.. Pastu, aku try la beli pacifier untuk aqil. hmm.. dia buat main adalah.. siap tuih tuih lagi tak nak masuk dalam mulut tu. tapi, tadi aku tengok dia kutip masuk mulut, pastu buang. Ibu baru nak amik gambar, tak dapat dah.. Actually saje nak kasi dia amik feel, nanti ibu tak de, nak nenen ngan sape. Mana tahu malam2 nak gayut, sumbat je la puting kosong tu.. Tapi, macam takut juga kan, hari tu ada kuar paper budak mati tercekik puting.. minta jauhkan dari aqil..

Ada lebih kurang 15 hari lagi nak melangkah ke induksi . Sempat ke ni?? risau nya.. kalau yang di pam hari2 tu adalah untuk bekalan aqil ke nursery.. so, dalam satu hari maybe dapat 1 botol je itu pun kalau penuh..dan kalau malas, bawalah tido susu tu ha... tak de la extra stok untuk aqil. Dengar2 cerita, diorang yang gi kursus induksi tu pam buang je susu tu sebab tak de kemudahan nak simpan susu.. kalau lah ada deep freezer disediakan, tak delah buang gitu je.. Kalau boleh simpan, berbaloi juga la aku nak suh laki aku gi perak amik susu tu..hmm.. pening kepala pikir.. Susu aku pun tak meriah dah macam dulu. Sesi pengepaman siang tadi pun dapat 15 oz jek instead of 20oz. aku kurang 1 botol, kena amik sto kbeku plak tu.. Sesi malam plak, lagi haru, 1 oz je sebab budak kecik tu pun nak ngempeng juga..

Tak pela.. nak sedapkan hati.. agaknya memang sampai sini ( 1 tahun 4 bulan) saje kot aqil fully breastfeed ibu dia..huhu.. pasni ibu tak tahu la nak kasi susu apa.. Tadi dah beli fresh milk, belum kasi lagi kat dia, dah tido pun budak tu.. Okeyla.. just coretan di malam hari, just wait and see samada berjaya atau tidak aku memenuhi tuntutan si kecil itu. Selamat malam!!

18 comments:

Kaseh NazLieza said...

alhamdulillah dpt bf selama itu..husna smpai 5 bulan jer lps tu takmo...frust la jg..uhuuu

MaS PuTRi said...

suliana, puting tiruan tu takot nanti mengganggu penyusuan susu ibu je.. hari tu i pon ada beli gak tapi maisarah buat main, masuk mulut + gigit2 hehe

aqil terima ke tak susu lain? kalau boleh terima tak pe lah.. ini takot anak sanggup berlapar tunggu saya balik in case kadang2 susu tak cukup.. baby tak boleh terima susu lain

beli peti ais keciklah suliana hehe..

syirakhalid said...

induksi kat mana nnt kak?

Nur Hasyimah Mahasan said...

irsyad dr baby until now taknak puting..wpun skrg dier tak fully BF but if shima kena outstation ke riso gak..coz malm memg nk gayut je..huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

aduhai..ni la cabaran2 nye kan! takutnye..induksi bkn sekejap. makan 2 minggu! if pam buang pam buang sayangnye..
cuba tanye org dewan makan. kot2 leh tumpang susu tu nanti..eehhehe

takpe su..utk 2 minggu je..pas ni fully bf balik..u go girl..

go BF!

oh ya pasal pacifier tu..bb yg isap susu ibu mmg tamo benda tu. rafiq pon dia bluewk bluewk nye benda tu..tamo. nak ngempeng ngan nen mak dia gak! huhu

ARNA said...

Kak su mak sy kata x yah latih budahk pakai puting, nnt gigi jongang.

Suliana said...

lieza,
takpe.. rezeki anak lain-lainkan. :-) nnti yg second, dapat perbaiki lagi..

Suliana said...

mas putri,
susu lain belum try lagi, tapi hari tu ada la juga dia main2 minum susu anak jiran, mcm muka nak termuntah..huhu. peti ais kecik?? klu mini bar tu pun tak membantu sebab dia just chill tapi tak blh beku..

Suliana said...

ira,
blm dapat surat & sidia belum tahu lagi. may be kat batu gajah perak. ira ada sedara kat sana nak tumpang peti ais beku.. huhu

Suliana said...

syima,
tula susah nye.. malam nak tido yg payah tu.. sape nak jadi mak angkat aqil ni.. hehe

Suliana said...

rose,
betul juga cadangan tu kan. nanti nak survey tempat tu ada ke tak kemudahan mcm ni, klu ada, senang juga. mmg makan 2 minggu pun..

Suliana said...

nana,
ehem2.. terasa i..huhu.. mmg, tapi akak saje kasi try, ternyata dia tak nak mewarisi ibu dia ni..hahaha

Ilhamny.com said...

yg bby tercekik tu maybe sbb parent dia beli puting yg kecik sgt..

sue jrg outstation ye..lnda dulu terbehentikan ilham susu sbb nih lah..asik outstation jek..masa tu bhgn ukur bhn tak ramai staff..balik2 muka kita kena kuar..penah satu bln tu 6 hari jek dok kat opis..tensi tul..skrg ukur bhn dah stabil..dah jrg2 kena kuar..

tihah untung dpt nyusu full sampai 1 taun lebih.. anak akan dtg nak buat mcm sue gak lah..pepun, salute ngan awk for your good effort..tabik larr..

syirakhalid said...

alamak, takdelah kak. ira orang melaka...

mama_fatin said...

sue, nak tanya skit..brand avent ni ok ke x?sbb kita plan nak fully breastfeed utk 2nd baby ni..just flip through satu blog ni, dia jual online baby product direct from UK.so ada offer utk semua product (baru) di bawah ni harga include shipment RM 650.00.ok x?

-Avent Express Electric Steam Steriliser
-Avent ISIS Manual Breast Pump Out and About Set
-Avent Express Bottle and Babyfood Warmer
-6 Avent Airflex feeding bottles (3 x 125ml/4oz and 3 x 260ml/9oz)
-1 breastmilk container
-10 VIA breast milk storage containers (180ml/6oz)
-40 Avent ultra comfort disposable breast pads
-6 Avent washable breast pads and wash bag
-Avent soothing nipple cream (30ml)
-2 newborn soothers
-2 Avent nipple protectors, ISIS breast shell set
-1 bottle and teat brush, 3 sealing discs
-4 weaning spoons, 1 measuring cup, tongs
-Avent Guide to Breastfeeding DVD

Suliana said...

mama _fatin,

sangat okey la tu harga dia. klu kat sogo ni, set dia pun dah 300 lebih. tadi su tgk, steriliser tu pun dah 200 lebih. ok la wa, blh beli.. kena kuat smgt tau klu nak bf ni, smga berjaya :-)

cikgu isza said...

teringin nak menyusukan anak2 lama2.. harapnya kalau ni berjaya..

Suliana said...

cikgu isza,

insyallah klu niat yang baik, akan dmakbulkan ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails