Friday, May 7, 2010

bubur aqil

Assalamualaikum.. salam hari jumaat :-)

Hari ni aku bangun awal ye.. awal tak de la awal sangat mcm ibu2 lain bangun kul 4 pagi tu kan.. awal pukul 6.15 je..hihi.. laki aku ni pun satu, kejutkan aku tak tengok jam ke.. aku pun menonong bangun gi bilik air, tengok2 gelap lagi kat luar tu.. pastu, dia bangun & cakap, bubur aqil dah tak de.. ha?? ingatkan ada balance lagi semalam nye.. ish ish ish.. aku pun cepat2 sembahyang & masak la bubur aqil tu.. sempat ke ni tengok jam dah pukul 6.30.. selalunya bubur aqil amik masa setengah jam juga nak kembang beras tu..

Alhamdulillah, misi berjaya!! bubur ikan salmon, kismis & carrot.. sekarang ni aku rajin plak letak kismis 11 biji dalam setiap buburnya.. hari tu aku kasi makan gitu2 je, dia makan.. bagusla.. makanan sunnah tak boleh ditinggalkan.. semoga membawa manfaat pada aqil :-)

Makanan sunnah tu apa?? kalau tak silap aku la, makanan sunnah ni macam ksimis, kurma, madu, almond, buah2 kering macam kat mekah tu.. hari tu aku terbaca kat blog chef liza ni.. makanan dalam Islam. korang leh baca.. info yang bagus..

Sebenarnya, aku pun dah tak de idea nak letak apa dalam bubur aqil.. yang wajib aku letak dari zaman dia start solid food adalah carrot.. yang lain selang seli ngan bayam, sawi, tomato, brokoli. Pastu ayam & ikan. telur, jarang2.. kalau telur tu selalu aku kasi makan time malas nak masak bubur dia, means, makanan orang tua la.. aku suap la dalam mulut comel tu. Tapi, masa aqil demam dulu, asyik demam je kan, bawa la gi jumpa ustaz kat Kluang tu. dia kata elakkan ayam inject. yang boleh makan, ayam kampung, ayam organik. yela, betul juga kata ustaz tu, ayam sekarang ni banyak dah kena inject & tak elok utk kesihatan. so, stat dari situ aku beli ayam HPA. pastu, lama juga la aku tak kasi aqil makan ayam ni.. asyik makan ikan je.. lately, aku ada bagi juga la. tapi kadang2..

So, untuk mengelakkan kebosanan asyik2 ikan tenggiri, aku try la plak ikan salmon..hihi..sekeping dah rm6. takpela, sekeping tu tahan seminggu utk aqil ni. Ikan salmon ni banyak khasiatnya. tapi tak sempat la plak aku nak cari apa khasiatnya..

Ok nak gi makan jap, nanti kita story lagi eh..bye..

10 comments:

ejaMaria said...

aqil dah ade gigi kan Sue?... bagi la nasi pulak... hehehe... mesti dia suke, lebih2 lagi klu dia dapat sudu nasi tu sendiri...
pasal ikan selain tenggiri, Sue bole tukar ngan bawal putih, ikan merah pun ok lagi... biasa nya ikan isi putih ni kurang menyebabkan alergi pada budak... ok selamat mamam... :)

Suliana said...

kak maria,
nasi tu bagi juga.. utk kat nurseri still kasi bubur lagi :-)sudu nasi sendiri tu, memang habit baru tu, habis sepah2 bawah meja..huhu..oo..bawal pun blh ek?? ok, i'll try..

Me_Lina said...

eh aqil makan bubur lagi ker su? bg nasi lembik la... alya dh makan sndri dah... part of leaning experience... mmg berterabur... but puas hati la... kadang makan bnyk... kdg dier buat main jer... lagi satu... kak ena dh suap pakai tgn jer... makan lauk org dewasa... tp wajib ada sup la... bnyk dier makan... bg buah... bg makan sayur... bnyk2... minum air suam... heheheheh

Suliana said...

kak ena,
haah.. tapi bukan la bubur yg berair tu.. ala-ala nasi lembik juga la.. btul la, dia dah sibuk nak kacau nasi kita.. buah & sayur pun ada kasi juga. ok, pas ni ibu aqil kena rajin masak sup la..hihi..

Kaseh NazLieza said...

yeay...aqil mkn ikn salmon la hrni...

ejaMaria said...

Su, nak senang buat sup ikan merah, sup jadi kuah, ikan pun bole makan...pastu lauk tu ibu ngan ayah pun bole makan sama :)... bawal tu, bawal putih tau... jgn bawal hitam pulak...

Suliana said...

lieza,
ye.. sedap juga ikan salmon tu.. ibu pun tak pernah rasa..aqil la yg bertuah.hihi

Suliana said...

kak maria,
ok, thanx..bawal putih ye.. ok..akan dicari kat sogo..hehe..

Mama Farra dan Faris said...

gud idea taruh kismis dlm bubur tu..tak tefikir plak slama ni..

anak i dulu tak suker kismis..suka cokkelat jer ..ada kismis dlm coklat pon abis dikoreknyer..buang.mama dia tukang kutip n abiskan..last2 mama dia jd tlebih pandai..he..hee.

Suliana said...

KAK Y,
okla tu.cikgu kena terlebih pandai dari anak murid skrg.. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails