Monday, May 3, 2010

18 sx: pil perancang

Assalamualaikum!!!

entry ke dua di hari isnin :-) kalau aku update mesti macam bajet relaks kan??hihi.. ada senang sikit la hari ni, tapi tak senang juga, selit2 time lunch ni.. rasa2 hari ni boleh balik awal ke? tak tahu lagi. tunggu kul 5 keputusannya..

Ok, kali ni nak bercerita pasal pil perancang. Aku ni bukan la doktor O&G like dr faryn tu. Tapi ingin berkongsi cerita kisah2 wanita, ibu2 dan juga para isteri..huhu.. selalu soalan yang ditanyakan kepada aku kenapa amik perancang ni sedangkan aku BF?? BF pun salah satu perancang keluarga juga, tetapi memandangkan aku ni bukan la seorang mom yang fully direct BF, perancangan itu mungkin tak akan jadi. Unless memang aku betul2 pagi petang siang malam dengan anak. Tapi, ada orang yang berjaya merancang tanpa ambil sebarang pil dan bergantung pada BF saje.

Pilihan aku untuk ibu yang menyusukan anak adalah pil perancang noriday. Ada 28 biji berbanding dengan pil perancang yang lain. kalau aku period, aku still kena makan juga. tempat yang aku selalu amik adalah di LPPKN. dekat ngan opis aku ni.. Pil ni mempunyai dos yang sangat rendah dan tak boleh lupa dan seperti biasa kalau aku lupa makan, nurse2 tu plak yang risau..hihi. Ok, kelebihan pil ni adalah tidak mengeringkan susu badan. ya, betul sekali. tapi aku tak tahu la pengalaman orang lain macam mana pulak. actually untuk ibu yang bf ni ada banyak juga pilihan untuk di pakai macam pil perancang, injection yang 3 bulan sekali tu, pastu yang tanam kat lengan tu (implan ke), pastu apa ek, IUD kot.. ntah, aku pun dah ingat2 lupa..

kesan pil ni pada badan aku ialah aku tak datang bulan. yang ini aku tak pasti kenapa aku tak datang bulan samada aku BF atau aku makan pil ni. sepanjang aqil setahun 3 bulan ni, hanya 3 kali aku baru disinggahi kawan ku itu.. berat badan tak de masalah, tak naik pun. aku rasa makin kering ada la..sebab bf kot..

Time makan kena ikut timing la.. sebenarnya ada macam2 version juga la aku dengar dari nurse2 ni. dulu, ada nurse kata makan waktu malam ikut suka pukul berapa. pastu bila datang lagi sekali, nurse lain plak, makan kena tepat, kalau kul 8, kul 8 la kena makan, paling lewat pun 3 jam. kalau terlupa, boleh pulak makan esok pagi dengan syarat kalau nak ehem2 tu kena pakai baju selama seminggu.. kalau macam kes aku ni, oleh kerana anak ku dah besar, once aku lupa and memang tak pakai protection lansung, tu yang dia stop kan tu.. terus aku datang peod selepas dua bulan.. terus juga aku terkedek2 ke lppkn lagi untuk amik pil :-) buat masa ini, perancangan masih diteruskan..kuikuikui.. tapi tak de la lama sangat kot.insya-Allah tahun depan kalau ada rezeki, tambah lagi sorang.. jom, sape nak tambah koleksi anak 2011..hihi.. aku pun dah 29 tahun depan, tak leh la plan lama sangat..

Okla..nak chow dah.. story di atas ni adalah dari pandangan peribadi aku ye.. kalau tersilap fakta atau makumat, leh kasi tahu kat komen. aku pun masih belajar benda2 ni sume.. jom kawan2 share la pandangan korang tu..bye!!!

10 comments:

MaS PuTRi said...

bingung sekejap bila suliana cakap pakai baju. pikir lama sikit baru perasan hehehe

~ujicham~ said...

mak ngah, kalau nak buat koleksi dah boleh start skrg dah.. kui kui kui..

Anonymous said...

wa pun amik noriday...dktor kt ampng puteri suggest amik brand tu...tp, time tu wa still bf...masa tuh umo alisya 2 bln...peod wa mmg x dtg...tp, bila dh berhenti bf...peod dtg balik n normal...sbln sekali...

tp, until tody wa amik noridy....org ckp, sebijik pun x leh miss kn?....tp, wa persn lps mkn pil tuh...selera wa pun brtmbh...kalo x mkn...nk duduk pun x sng...pernh rasa susah nk tdo cz lapor...

so, bimbng berat bdn makin bertmbah...bila time peod,wa x mkn pil tuh...until bersama semula...n amik lah ubat dlm seminngu ke 10 ari...lps tuh, berhnti...(hihihi...jd doktor sndr2)tp, mmg betol..kalo wa x mkn pil tuh, even mkn simple2 pun leh tahan...x lah until serba kerja x manjd!...x sentuh mknan 'berat' pun..x rsa papepun...so, mcm tuh lh everymonth....kdg2 bimbng gk kalo 'melekt' lg...tp, tawakal jer....dh rezeki dr
-NYA...

Suliana said...

mas putri,
hehe..

uji,
jom join aku ..kikiki..

wa,
blh ke mcm tu suka2 xmkn??tak takut hormon tak betul??hihi. tapi kalau dah lekat, nak buat camana, rezeki dari Allah..

Nozie Yusof said...

sue, sy mengamalkan kaedah MANUSIA MERANCANG, ALLAH YANG MENENTUKAN

haha boleh?

Anonymous said...

wa pun x pasti..pandai2 sendiri...tp, kena lah guna teknik lain gak...mcm org yg x amik perancng buat...wa amik pil nie pun sbb x confident...tp, mcm su ckp lah..kalo dah lekat nak buat mcm ne kan???b4 ni pun sethn gak lps wa kawin baru lekat alisya....

Suliana said...

nozie,

ya betulll!!! tapi nozie PJJ kan, may be blh la guna cara tu.. hehe..

Ilhamny.com said...

linda pun amik kat LPPKN gak..tp pakai yasmin..doktor cadangkan amik yasmin atau mercilon utk tak nak bg bdn naik..ok la setakat nih..
dulu pakai IUD..takut dah..sbb still ngandung walaupun pakai IUD dan BF time tu..

mrs adam said...

saya makan Noriday dah 3 bulan tak missed,tapi semalam muntah2.siap beli pregnancy test.rupa2nya negative.so masih percaya Noriday.hehe(tapi kadang2 takut juga)rasa nak buat implant

shazafaris said...

kak sue, kakak fiza ade amek noriday gk, die ckp selera die mmg bertambah2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails