Friday, April 2, 2010

out of service

Hai!!

Aku rasa spectra 3 aku ni nak kena hantar masuk 'klinik' ni untuk di rawat..sian dia..sian kat aku juga la sebab mengambil masa yang agak lama berbanding sessi pengepaman dulu. rasanya pam aku ni dah tak berapa nak menyedut la, dah habis putar dah knob dia tu.. kena cari tempat nak hantar servis ni.. aku dah tahu kat mana, tapi aku may be nak cari area yang dekat sikit, area ampang ke.. Ada sape2 tahu?? ke nak hantar kat no. telefon yang tertera di pam tu?? Lama tak amik masa nak servis?? caj nye bagaimana?? nasib baik aku ada pam manual avent, leh cover time emergency ni..

Dah setahun pam ni banyak berjasa ngan aku.. Alhamdulillah.. setahun dua bulan juga aqil minum susu ibu.. harap2 pam ni dapat berjasa untuk adik2 Aqil yang seterusnya.. Atau pun, kalau ada rezeki lebih, aku nak try la madela yang orang kata best gile tu.. pam without hand.. time masak pun boleh pam.. betul ke pengguna madela?? harga?? dengar2 cerita. seribu lebih kot.. Tapi, apa nak bising kalau ia berbaloi2, compare ngan susu tin pun, sama gak harganya.. so, buat kira2 sendiri la yek..

pam spectra 3 ni ok gak, tapi agak bulky.. tapi, heavy duty.. sayang aku ngan pam ni.. tak dilupakan pam manual aku, yang amat membantu ketika dalam pantang dan juga sekarang.. amat lembut sekali breast silicon nye..eh, silicon ke apa nama dia?? lupa dah..hehe.. masa pam tu, yang paling heaven sekali time let-down-reflex..time tu la bunyi 'sher sher sher'..kikiki..sape yang ada pengalaman pakai pam dua2 ni, boleh gak share di sini.. tata!!
out of service :-(

7 comments:

Anonymous said...

wa pernah guna pam jenis spectra ni..masa umur alisya semingu..masa tue kat ampang puteri, time alisya kena tahan dlm inkubator..5 hari kena tahan..termasuk kena kuning..tp, time tu pam ni pun ada mslh yg sue hadapi skrg..tak ok time nk pam wlpn dah abis putar knobnya...

tp,keluar ker ampang puteri wa beli brand madela..yg jenis manual..harga, rm250+..best sgt guna...tak sakit sikit pun..lembut, masuk ikut cup breast kita...wa guna sepjg dlm pantang..tp, bila umur alisya 60hari wa dah kurang mengepam...coz alisya ada problem minum susu ibu...

problemnya,..dia bernafas bunyi kuat..mcm selsema kuat, n time dia tidur bunyi dengkur kuat sgt..wa btl2 takut n risau...lps pantng kat kelntan, trus refer kt ampang puteri rupa2nya alisya ni allergik susu lembu...so, wa kena pantang/x ble mkn aper jer mknan yg ada susu lembu...termasuk kek, roti dll...

bila dah jd mcmtu, termasuk wa pun dh nak start keje n nak tinggal dia kat rumah ngasuh, wa makin kurang pam...wa breastfeeding sblm n slps balik ngajr jer...lbh2 lg time nk tido, mesti nk gayut..(rindu sgt2 time tue)...n lama2 tak pam n hisap, keringlah susu wa..alisya pun dh makin byk minum...tp,alhmdullah..sempat gak wa breastfeeding alisya until dia umur 6bln+...

so, wa support n untung sgt sue until skrg still dpt breastfeeding aqil..teruskan!!...ada gak kwn2 tny/ckp biasa lah baby nafas berbunyi n tido berdengkur, susu soya mahal lah, kurang zat lah..so, wa pun try lah beli susu lembu..NAN 1...3 hari berturut alisya kena cirit-birit...n meraung2 dia time tersentuh punggung dia...masa dukung n basuh tut2..kerana melecek/luka...tobat dah...wa terus berhenti n tutup telinga jer ape org nak ckp....

lantak lah, mahal ker susu soya, tak cukup zat ker susu soya banding lembu...wa dah tak peduli...yg penting doktor lg tahu mslh alisya n ALLAH maha mengetahui ape yg trbaik utk anak kita...and kerana itu jugak, wa berhenti breastfeeding krn wa tak pasti mknan yg wa mkn tu ada susu lembu tak....so, skrg alisya minum susu ISOMIL SOYA atau ENFALAC SOYA...both free laktos..

and, until now baru 3 kali jer alisya kena demam...1st time dia nk mula2 meniarap, 2nd dia nk menyebut beberp words latest dia nk merangkak..selain tu alisya x pernah pun demam2...

p/s;- wa teringin sgt nk breastfeeding alisya lama until today mcm sue...tp, Allah tahu knp wa dh berhenti...demi kesihatn alisya...:-)

MaS PuTRi said...

suliana.. i suka baca about experience u as nursing mummy. beli spectra 3 ni pon atas pengaruh suliana jugak huhu. nak tanya, camane nak tahu waktu bila nak hantar service pam ni?? baca kat instrucxn dia tak nampak pla.. maybe terlepas pandamiss info.

pastu skrg production suliana banyak tak since aqil dah start makan? memang akan berubah ek

RAHSIA JIMAT & MUDAH BUAT CUCUR YANG LEMBUT

Suliana said...

wa,
wahh..komen paling panjang di abad ini:-) ooo..mmg kat hospital pakai pam ni.. may be dah bayak tangan pakai, tu yang dia tak berapa best pakai kot..yang u ni sebab mmg dah lama tak service.. nnti, kalau wa nak pregnant lagi, wa pegi la jumpa lactation counselor..diorg ni su rasa memang blh tlg..may be diorg ada cara atau pandangan tertentu ..

Suliana said...

mas putri,
pam ni ada warranty sampai 6 bulan kan??haaaa....before tarikh tamat tu, better la gi service..free.. saya pernah termasuk susu kat dalam tube tu.. sekarang sebab dah lama pakai, sedutan dia pun tak berapa nak kuat, bolehla gi hntr service..production sekarang ni ok lagi tapi kurang 2-3 oz la..bukan sebab aqil dah mkn, tapi sebab stress keje kot..kadang2 dia byk,kadg2 tu dia tak meriah sgt.. tapi still ok

Nozie Yusof said...

aik..pam ok je.tp corong dh patah tang tempat nk connect dgn tubing. pam manual pulak hilang membrane dia.

isk isk isk

Anonymous said...

salam...jenguk lg...uuuwaaa..ujg minggu, sue x update blog!boringlh...actually, yg b4 nie, bukan komen..tp,nk kongsi pengalamn pam susu..and nk share cite pengalamn n knp wa dh berhenti breastfeeding..

b4 ni, kalo wa ckp wa dh berhenti breastfeed, mesti dpt feedback -tive dr kwn2..spt, anak cpt sakitlh, dll..padahl, wa bukan saje2 nk stop...(kerap wa nangis bila kwn2 cko mcmtu, n jeles gak su dpt lg breastfeed wlpn aqil dah sethn lebih...)

wa beli pam breast madela yg manual tu pun,krn niat yg tinggi n pk senang nk bawa pi sek utk pam...ada masa free, pam jap n simpan susu dlm fridge di b.guru..tp, hanya tinggal angan2/cita2...

anywy, wa penyokong kuat yg setiap ibu seelok-eloknya nyusu badan kat anak until anak umur 2 thn/ lebih...

Ejamaria said...

salam sue,
best nye aqil dpt susu ibu dah lebih setahun, ingat tak psl Luqman dulu (ni psl komen dari Wa...) walau pun Luqman menyusu badan, dia tetap gak muntah dan lepas menyusu mesti mcm ade bunyi... sebenarnya kan Wa, bila akak pegi check kat doktor Luqman rupe nya ada masalah reflux, walaupun susu ibu jisim dia sgt halus pun perut dia susah nak masuk, ape yg akak kena buat lepas minum make sure tegakkan badan dia dan tepuk hingga 15-20 minit (menyusu mlm mmg letih nak tunggu 15 minit) dan lagi akak mmg berpantang makan selagi anak menyusu badan...;)

Wa jgn serik ye... next baby cube lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails