Monday, April 19, 2010

bukan ku pinta jadi begini

Assalamualaikum..

Baru berkesempatan nak update blog.. 3 hari ni, saya kursus di hq. Oleh kerana aqil demam campak, tak leh hantar dia ke taska. ada juga percubaan try nasib, tapi ditolak bulat2 oleh pihak taska..hmm.. tak pela, ibu faham diorang tak nak jangkit ngan baby lain.. so, aku terpaksa mengepos aqil ke sri gombak sampai lah dia baik demam..

Sian aqil..sudah jatuh ditimpa tangga.. telinga nya jadi balik yang kuar air or nanah tu..memang dia selsema, may be panas dalam menyebabkan telinga nya jadi balik.. rasa frust sangat.. sian kat anak ku.. tapi, ujian Allah nak melihat sejauh mana kesabaran ibu nya menempuhi nya..kan kan?? :-)

Bukan kita minta anak kita tak sihat.. malah, ibu mana yang sampai hati tengok anak dia sakit..even, hidung meleleh pun, kita dah mengeluh. Masa ni lah terbayang, ada lagi budak yang sakit lagi teruk dari ni..muhasabah diri kejap..

Walaupun dia minum susu ibu, dia tetap bayi biasa yang tetap akan mendapat sakit. Bukan nak kata apa, masa dia 6 bulan ke bawah, aqil memang jarang sakit.. Lagi la dia duk umah pengasuh, risiko jangkitan tu memang kurang. Sekarang, dia duduk di taska yang ada 30 orang baby or kanak2 bawah usia 4 tahun. masing2 datang ada yang sihat, ada yang hidung meleleh, ada yang bengkak mata tembel.. Aqil terdedah dengan pelbagai penyakit, even dia BF. kat sini je, sah2 la antibodi nye memang tak dapat nak lawan 30 jangkitan yang bakal dihadapi di taska.

Setakat ni, aqil amik scott's emulsion. tu pun dah jarang dah aku kasi, sebab dia tak suka sangat perisa oren tu. Nanti aku beli perisa original, dia suka yang tu. Ada lagi cadangan tak supplement apa yang baik untuk kanak2 usia aqil ni?? Appeton vitamin c dia tak nak (tablet). tapi, dia suka oren sunqist. tu lagi better, original vitamin c kan..

Okey, just luahan hati ku di malam hari.. walau bagaimanapun... alhamdulillah, aqil masih aktif, mulut banyak songel, selera makan okey saje time badan tak sihat ni.. hmm.. geraham pun dah nampak 2 batang nak kuar. gusi pun dah kembang menunggu geraham keluar..ok..ibu sayang aqil tak kira apa jua keadaan aqil.. mmuuaahhh. *tiba2 je emo*

8 comments:

Ejamaria said...

Sue, oren sunqist klu budak ade batuk kahak tak brape sesuai... nnt lagi teruk...
pasal taska tu mmg, dulu kak maria pun doktor advise hentikan laila dari taska - cari pengasuh...

Erin Rashid said...

beb,
susah la nk kata kalo anak dok nursery
sbb anak aku pon dok sna
hidung dh tak meleleh, seminggu kemudian meleleh semula
antibiotik yg doktor bg kalo leh hbskan
scott's emulsion pon camimi makan
tp dia suke perasa orange tu
aku dh try yg perasa original pd dia
sumpah dia tamau lagi dah!
aku pon tak tahan bau hanyir kuat sgt!
nmpk gayanye ko kene slalu berjumpa doktor la
utk merawat kesihatan dia

Erin Rashid said...

beb, pergi blog kawan aku ni
dia ada jual utk hilangkan selsema aqil
aku pon berminat
kalo ko berminat leh la kontek dia
http://syikin-awalktoremember.blogspot.com/2010/04/berniaga-secara-online.html

Suliana said...

erin,
ok thnks..murah je kan.blh try la :-)

Anonymous said...

sue, tabahkan hati n kuat kan iman....
mungkin ada hikmah disebaliknya...
susah dahulu, senang kemudian....
mana tau, dia dah dewasa nanti, dia ble tolong sue lak....
mcm2 dia bg kat ibu die....
(kwn2 wa yg tinggal anak kat nursery pun kena mcm sue...)
so, sue kena byk sbr, sblm aqil besar nie....

luv, n miss u....
rindu kenangan dlm dorm sek dulu...
take care luv, n bakal menantu mama n papa tu taU!!!....;-)

Nur Hasyimah Mahasan said...

memang teori budak 2 tahun ke bawah akan selalu sakit ke, demam ke n seangkatan...n wat cmne...irsyad pun cmtu gak...Insya Allah after 2 years antibodi dh kuat...n hopefully aqil cepat sembuh...

n my bos kat opis gtau gak if dlm masa 2 tahun anak kita tak sakit..kemungkinan besar dia akan dpt sakit after 2 years...

Kaseh NazLieza said...

if ank sakit...mmg kita sbg parents akn ssh hati punya..barulah teringat zmn kita kecik2 dlu...besarnya pngorbanan mak & ayah..

Suliana said...

wa..
thanx for the support :-)nanti su scan gambar kita sekolah dlm pc & paste kat blog ni.ok??hehe

syima..

ye, hope sangat macam tu.. hampir baik dah aqil ni:-)

kaseh..

thanx sudi singgah :-) yela, kita dulu camana la ibu kita jaga.. lagi teruk agaknya..hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails