Friday, April 23, 2010

Bil bil bil.. letih letih letih..

Assalamualaikum!!!

Letihnya pagi ni!! Tak de moodnye nak buat keje.. Kenapa urat saraf aku ni macam angin2 je..huhu.. Suara aku pun dah serak2 ni, nak kata tak cukup tido, semalam memang aku tido lewat.. aku lipat kain yang banyak gile tu.. tapi tak habis juga.. Aku tertido kul 12.00 kot..huhu. Ni semua aqil punya pasal.. sape suruh rengek2 then aku pun gi kat dia untuk nenen, last2 dengan aku2 sekali terbongkang tanpa menutup lampu kipas.. 

Owh.. bercerita pasal tak tutup lampu kipas ni, sadis sungguh la bil elektrik bulan. melambung toing toing toing ye tuan-tuan.. Bulan lepas la aku rasa paling banyak pakai aircond, sebab bulan lepas panas kan.. Asal malam je, cepat2 masuk bilik, on aircond.. sejuk sikit.. hujung minggu pun siang hari tido pun masuk bilik..Effect nye, bulan ni punya bil, haa.. amik ko..

Dulu, masa aku duk apartment, bil aku boleh dikatakan free. RM 20 ke bawah tak payah bayar.. sekarang?? dah duk umah teres ni, tiap2 bulan rm150 tak lari. Bulan lepas nye korang teka berapa?? haa...dua ratus lebih maa.. aku pulak tu yang kejenya bayar bil..huhu. Tapi, orang TNB tu amik meter pun bukan 30 hari tapi 33 hari kot. tu yang extra tu..

So, untuk bulan ni, catuan aircond terpaksa dibuat. kalau hari hujan, tak payah pasang aircond. Kalau pasang pun, pukul 12 tutup, pasang kipas je. Tu yang aqil merengek2 tido kepanasan tu..hihi. angin kipas tak sama ngan angin aircond.. tu je la kot penyumbang terbesar elektrik aku.. aircond tu pun memang dah ada sejak kami b eli umah tu. nak buang, elok lagi.. so teruskan pakai je la.. nanti kita tengok bil bulan depan berapa la plak..

Okey, insya-Allah lepas keje ni kami balik kluang. dah lama tak balik. tok ma & atok pun dah rindu sama aqil ni..bye!! letih nya.. tak de mood betul ni nak buat keje :-(

P/s: happy birthday to my best buddies rihana (today) & ramlah (tomorrow). Semoga kamu panjang umur, murah rezeki, cepat2 la temu jodoh yang sesuai yek..hihi..


9 comments:

Ilhamny.com said...

mak aikh..mmg kena catu tu kalau bil dah melanbung sampai rm200.. umah linda psg ekon, sabtu ahad ptg jek..dan last montah kena rm 60..tu pun husband dah bebel2..

Ejamaria said...

Sue, akak nye bil mmg 100++/month, duk apartment gak ni, nnt duk umah bawah tah camne gak nye :(

Dokter faRyn said...

kalau kau memang frequently used, baik kau amik aircon yang ada inverter energy saving tu babe. gerenti berbaloi :)

Suliana said...

linda,
rm60 jek?? hmm ok la tu. patut ke dibebel?? hihi

Suliana said...

kak maria,
ha.. tu la..nanti pasang ekon tak?? siap2 la bajet letrik terbaru:-)

Suliana said...

faryn,

ada eh ekon cam tu?? aku tak pernah dgr la plak. sebabnye yang ekon sekarang ni, owner lama punya. kitorang sambung pakai je. ooo.. boleh la nnti survey2 & propose kat laki aku :-)

rihana said...

uik ada nama aku le... tq tq!

Erin Rashid said...

su, betol la
cuaca panas, bil air-cond mmg naik!
bln ni bil elektrik umah aku (umah parents aku daaa)pon naik
apa nk buat bayar je la.(sambil meleleh air mata nk keluarkan duit) huhuhhu

Suliana said...

erin,
tu la..hulur je la duit tu.. *sob sob*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails