Friday, March 12, 2010

selain longan kering, apa lagi yang membantu menambahkan susu??

Hari isnin ni aku coti!! fuhh..lega rasanya bila dah kasi tahu bos nak cuti, then dia tak banyak soal.."abg, i cuti tau senin ni, aqil hantar nursery gak ye. i nak tido sepanjang hari"..haha..boleh ke gitu?? Actually, kalau jadi la aku cuti kan, aku nak pam pom pam..ehh..nak ngepam la..apa lagi..buat stock la..tapi, kalau nak buat stok, aqil mesti kena ada sekali kan, kang luak juga susu aku kalau aqil gi nusery..hehe.. tak kisah la mana2..

Seperti yang telah diceritakan kat korang2 semua, production susu aku dah menurun la sejak aqil dah setahun lebih ni. memang lumrah nya begitu, sebab hormon prolaktin dah makin menurun, so susu pun tak de lah meriah macam masa lepas pantang tu.. dulu, aku boleh dapat penuh sebotol tu, tapi sekarang nak capai 5 oz tu takes time juga.. So, apa yang aku buat ialah, tambahkan sesi pengepaman.. pas balik keje pun aku pam juga (kalau tak letih la). Owh, pasal induksi aku tu, macam belum final lagi bila tarikh sebenar kena pegi. kejap bulan 4, pastu bulan 5.. tapi yang penting, memang kat luar KL. kalau bulan 5, sempat kot nak stock up..

Okey, berbalik pada susu aku tadi tu.. Aku dah makan balik longan kering aku. tapi, sehari je aku buat, pastu aku tak buat dah.. malas nak merebus (malas??). kepada sesiapa yang tak kenal rupa longan kering, haa..ni dia..

before

after..macam rasa air laicikang..

tapi tapi tapi.. dulu, air ni memang membantu.. sekarang, tidak lagi :-( agaknye aku minum sekali dua je kot..hehe..nanti kena consistent minum, baru berhasil agaknye..lagi, air susu anmum lacta. yang ni on & off minum..sebab, susunya ada di opis, pack sample plak tu, banyak!!..haha.. nanti dah gaji aku beli la sekotak. Ok juga minum ni, menambahkan khasiat susu ibu.. Aku juga mengelakkan dari minum air teh, nescafe & kopi.. memang aku jarang minum air ni, sebab aku cepat masuk angin nanti.. so, pagi2, aku minum air kanak2..heehee..air milo jer..

Okey la..banyak dah membebel ni..sehingga jumpa lagi ye..!! bye..

5 comments:

nozie said...

sue pernah try tak air kurma + longan brand season tue. ade kesan tak?

*kat jian bwh nie ade jual =D

Suliana said...

oo..ada ke?? tak payah rebus2 ek..nanti nak gi beli la..thnx nozie..

Nozie Yusof said...

ade jual..tp kena la melabur rm1++ utk 1 tin. minum setin mcm x puas, sedap!!

m@Ri@ said...

nk kena cari gakla longan kering ni..tp tak tau nk cari mn..huhu..

Anis said...

Salam kenal, dulu saya pun selalu jer tercari2 cara2 nak tambah susu tapi sekarang masalah saya tu dah selesai. Refer sini

http://anisvitashop.blogspot.com/search/label/Testimoni%20Set%20BreastFeeding

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails